Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Адміністративні п равов лдн оси ни

Адміністративні правовідносини - це частина суспільних відносин, які регулюються нормами адміністративного права шляхом впливу на поведінку суб'єкті у сфері державного управління, що приводить до виникнення між такими суб'єктами правових зв'язків державно-владного характеру.

Основні ознаки адміістративних правовідносин:

  1. вони виникають на основі адміністративно-правових норм;

  2. характеризуються наявністю сторін, що іменуються суб'єктами адміїістративного права;

  3. за змістом включають в себе адміністративні права владного характеру і юридичні обов'язки;

  4. є видом суспільних відносин державних органів, фізичних або юридичних осіб, організації і спільностей;

  5. здійснення суб'єктивних прав або додержання юридичних обов'язків у правовідносинах контролюється і забезпечується державою.

Групувати адміністраивні правовідносини можна за різними підставами:

а) залежно ві кількості суб'єктів — прості та складні;

б) залежно від дії у часі — довготривалі та короткотривалі;

в) за змісто м поведінки зо бов'язаної сторони — пасивні та активні дії чи бездіяльність;

г) залежно від функціонального призначення —регулятивні й охоронні; ґ) за галузевою належністю — матерільні та процесуальні;

д) за сферами управління окремими галузями — соціально-культурною, адміністраивно-політичною, економічною таін.

Адміїістративні правовідносини мають складну будову і включають такі елементи, я суб'єкти, об'єкти, зміст правовіносин.

Підставами виникнення, зміни чи припинення адміністративних правовіносин є юридичні факти.

Суб'єктами адміністративних правовідносин називають державні органи, фіичних та юридичних осіб, які наділяються адміністративно-правовими нормами певним обсягом повноважень у сфері державного управління (державної виконавчої влади).

Необхіднорозрізнятисуб'єктадміністративногоправаісуб'єктадміністративнихправовідносин. Названі понятя близькі, але не тотожні Суб'єкт адміїістративного права може існувати абстрактно, але ніколи не вступатиме у правовідносини. А от суб'єкти адміністративних праовідносин завжди конкретні. Для того щоб суб'єкт адміністративного права став суб'єктом адміністративних правовідносин, необхіні такі три умови: а) наяннст адміністративно-правової норми, що передбачає адміністративні права і обов'язки; б) наявність адміністративної правосуб'єктності (праводієздатності)); в) наяність адміїістративного юридичного факту.

Адміністративно-правові норми містяться в джерелах адміністративного права.

Суб'єкти адміністративних праовідносин повинні володіти правосуб'єктністю, тобто здатністю бути носіями прав і обов'язків, здійснювати їх від свого імен і нести юридичну відповідальність за свої дії.

Суб'єктами адміістративних правовіносин можуть бути; а) Президент Украни; б) державні органи виконавчої влади; в) державні службовці; г) громадяни України; ґ) іноземці й особи без громадянства; д) система місцевого самоврядування; є) об'єднання громаддя та ін.

Об'єктом адміністративних праовідносин є сама управлінська діяльність у сфері державного управління

Зміст адміністративних правовідносин характеризується синтезом фактичного та юридичного. Юридичний зміст — це адміністративні суб'єктивні права та юридичні обов'язки суб'єкті правовідносин, тобто можливості імперативних дій уповноважених суб'єктів і необхідність відповідних дій зобов'язаних суб'єктів. Фактичний зміст — це сама поведіїка суб'єкті адміністраивних правовідносин, їх діяльність, в якій реалізуються суб'єктивні права та юридичні обов'язки сторін.

Зміст адміністративного суб'єктивного права включає такі можливості: а) діяти віповідно до своїх повноважень; б) вимаати певних дій від зобов'язаної сторони; в) впливати на об'єкт управління; г) використовувати форми й методи контролю, заохочення та примусу.

Адміністративні юридичні обов'язки — це закрілена нормами адміністративного права міра необхіної, найбільш розумно її доцільної поведінки суб'єкта, спрямована на задоволення ітересів носія адміністративного суб'єктивного права і забезпечена можливістю державного примусу.

Зміст юридичних обов'язків полягає в необхіності: а) здійснення певних дій; б) утримання від здійснення дії, що суперечать інтересам іших осіб; в) вимаати здійснення або нездійснення тих чи інших дій від іших осіб; г) нести юридичну відповіальність за невиконання чи неналежне виконання передбачених нормою адміїістративного права необхідних варіантів поведінки.

Адміністративні юридичні факти — це конкретні життєві обставини, передбачені гіпотезою адміністративно-правової норми, що породжують виникнення, зміну чи припинення правовідносин.

Залежно від підстав розглядають різні види юридичних фактів:

  1. за юридичними наслідками — правоутворюючі, правозміїюючі та правоприпиняюш;

  2. залежно від форми їх прояу — позитивні та негативні;

  3. за характером дії розрізняють юридичні факти однораової та безперервної дії;

  4. за характером дій — актин та пасивні;

  5. за галузевою ознакою — маеріальні та процесуальні;

  6. за розподілом прав і обов'язків — односторонні та баатосторонні;

  7. за функціми у механізмі правового регулювання — регулятивні та охоронні;

  8. залежно від кількості суб'єктів — прості та складні;

  9. за наянстю волі — юридичні дії (життєві обставини, що характеризують вольову поведінку адміністративних суб'єктів, їх зовнішнє вираження волі та свіомості) та юридичні події (життєві обставини, що виникають, розвиваються і припиняються незалежно від волі суб'єктів адміністративних правовідносин).

Юридичні дії, у свою чергу, поділяють на правомірні та неправомірні. Правомірні юридичні дії (вчинки та результати діїльностії завжди відповідають нормам адміїістративного права (наприклад, подання скарги, звернення органіації за реєстрацією, подання проекту документа на експертизу та ін.).

Неправоміні юридичні дії - правові аномалії зловживання правом (що не є правопорушенням) та адміністративні правопорушення.

До юридичних подій відносять народження чи смерть людини, стихійні лиха, хворобу тощо.

Отже, юридичні факти, як життєві обставини, що передбачаються нормами адміністративного орава, мають велике теоретичне і практичне значення для адміністративних правовідносин.

Таким чином, адміністративні правовідносини носять яскраво виявлений імперативний характер. Утой самий час існують і окремі горизонтальні відносини, в тому числі й адміністративно-договірного характеру, які в адміністративному праві мають чітко виражений допоміжний і тимчасовий характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]