Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Поняття та види суб'єктів міжнародного права

Суб'єктом міжнародного права є утворення, здане мати міжнародні права й обов'язки, а також захищати свої права шляхом пред'явлення міжснародни претензій. Тобто, суб'єкти міжнародного права — це учаснии міженародно-правови відноси, творці та носії віповідних прав і обов'язків.

Отже, основнимиформальнимимоментами, зякимипов'язанепитанняпроправосуб'єктність, є: здатність заяляти претензії з приводу порушень міжнародного права, укладати юриично дійсні в міженародному план договори й угоди та користування приіеями й імунітетами стосовно національни юрисдикцій.

Такими здібностями й імунітетами володіють у першу чергу держав. Держава є необхідним, основним і універсальним суб'єктом міжснародного права в силу самого факту свого незалеженого існування, в силу свого суверенітету. Вона надіена універсальною компетенцією і може укласти будь-яки правомірний договір.

Ст. 1 Конвенції про права й обов'язки держав (Монтевідео, 1933 р.) передбачає, що «держава як суб'єкт міжнародного права повинна володіти такими ознаками: а) постійним населенням; б) певною териорією; в) урядом; г) здатністю вступати у віносини з іншими державами». Вчені іноді пропонують і іші міжнародно-правові криерії державності Проте, я свідчить міженародна практика, не завжди варто дотримуватися згаданих ознак. Так, у 1913 р. ря держав визнали Албанію, не дивлячись на відсутність чітко визначени кордонів; держава І зраль теж була принята в ООН, не дивлячись на розбіжності в пианні про її кордони. В цілому ж на Землі сьогодні близько 200 суверенни держав, 185 з яи станом на 1 серпня 1995 рок є членами Організації Об'єднани Наці.

Окрім ци основних суб'єктів, існують і інші суб'єкти міжнародного публіного права, зокрема державно-подібні утворення. До ни відносжься Ватиан («держава-місто»»), до об'єднання в 1990 р. Німеччии - м. Західній Берлін (мав особлиий статус), «віьне місто Дани»» за Версальським договором 1919 р. (тепер це м. Гданськ — Польща).

Володіють обмеженою правосуб'єктністю і фізині особи. Поява людини (іддовіа) в яості суб'єкта міжнародного права призвело до утворення нової галузі цієї системи права — гуманітарної. І це не випадково, адже основні права й свободи людини все більше визначаються міжнародним правом, не зважаючи на те, що вони реаліїуються в основному через внутрішньодержавне право. Фізина особа визначається також як суб'єкт криміальної віповідальності у міжнародному публічному праві. Фізині особи несуть кримінальну відповіальність я за діяння, кваліфіковані як правопорушення в міжснародни угодах, в яи держави зобов'язуються поставити в провину й покарати у внутрішньому праві (наприклад, піратство, торгівля наркотиками, геноцид), так і за віськові злочини, злочини проти людства й миу, що мають міжнародни характер.

З позиції вітчизняни юристі-міжнароднигів є дві обставини, що розглядаються як передумови для визнання нового суб'єкта міжснародного права: 1) таке визнання має викликатися ітересами успішного розвику міжснародного співробіництва на баі загальновизнани принципів міжснародного права; 2) суб'єкт нового виду повинен бути здатни фактично здійснювати свою міжнародну правосуб'єктність.

Тому концерни, корпорації, міжнародні неурядові організації не можсуть бути суб'єктами міжснародного права, оскільки вони не є їїучасниами міжснародни відноси, що регулюються міжнародним правом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]