Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Припинення дії міжнародних договорів

Припинення дії міжснародного договру означає, що він втрати свою обов'язкову силу у віносинах між його учасниами і перестав породжувати для них права й обов'язки.

Припинення дії міжснародного договору виначається його власними постановами. Більшість договорі містять постанови про строки їх дії умови виходу з них або неможливість поновлення їх дії. Це внутріїїні підстави припиення дії, договору, тобто підстави, які містяться в самому договорі.

Але існують окрім означени і зовнішні підстави припиення дії договору, непередбачені в самому договорі і не виплиають з розбіжсностей між його учасниками. Ці зовнішні підстави виоблені внаслідок застосування об'єктини норм міжснародного права і стали об'єктом регламентації у Віденській конвенції про право договорів 1969 р.

Найбільш важлиими зовнішніми підставами для припиення дії договору є право на його денонсацію, докорінна зміа обставин і порушення договору.

Досить пошиени таки спосіб припинення договорі, я денонсація, що у буквальному розумінні означає однобічне правомірне припинення дії договору на передбачени в ньому умовах. У шишому розумінні термін «денонсація»» виористовується для визначення будь-якого правомірного однобічного припиення дії договору. Про денонсацію договору учасни зобов'язаний завчасно попередии інші сторони.

Якщо в договорі не зазначено про умови його денонсації або можлиість виоду з нього, то денонсація і відмова від договору при нормальних умовах неприпустима. Якщо ж сторони все ж допускають можлиість денонсації, повідомлення про намір денонсуваи договір повинно бути зроблено не пініїе, ніж за 12 мия! до виходу з договору.

Державаможеприпинитидію договору, якщосталасьдокорінназмінаобставин. Такимидокорінними змінами обстави можсуть бути:

а) істотна зміна складу учасниів багатостороннього договору, внаслідок чого договір втрачає значення для даної держави;

б) зміна обставин, яої сторони не могли передбачии, привела до таки радиальни змін зобов'язань за договором, що виконання їх поставило б під загрозу існування і життєві інтереси держави.

Разом з тим неприпустимо посиатися на докоріїні зміни обстави: а) ящо вони сталися внаслідок свідомих дій держави, що посиається на такі зміи; б) для припинення договору, що визначає державни кордон.

Міжнародно-правовій доктриі та практиці відомі й такі засоби припиення дії міжнародного договору, як їх скасування, анулювання. Під скасуванням розуміють втрату договором юридиної сии за згодою учасниів. Анулювання означає однобічне прииення дії договору на підставі загальних норм міжснародного права

Зміи, що виниають у житті, можуть виклиати необхідність внесення у договір відповідни змії чи заміну його цілком новим, тобто може виникнути питання про перегляд договору. Догові може бути переглянуто тільки за взаємною згодою сторін.

І, нарешті, міжснародне право не знає строків давності погашення договорів. У разі сумніу щодо дії міжнародного договору пиання в кожному окремому випадку повинно з'ясовуватись угодою сторін або їх правонаступниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]