Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Стадіївчиненнязлочину

Стадіївчиненнязлочину - цепевніетапийогоздійснення, якіістотнорізнятьсяміжсобою ступенем реалізаціїзлочинногонаміру, характером діяння(діїабобездіяльності) тамоментом йогозакінчення. Дані стадіїєрізновидомцілеспрямованоїдіяльності, щоохоплюєетапиреалізаціїзлочинногоумислу, досягнення певноїмети.

УККУкраїнивизнаютьсязлочиннимиікаранимитристадіївчиненнязлочину:

  1. готуваннядозлочину;

  2. замахназлочин, щоразомзготуваннямдозлочинустановлятьнезакінченийзлочин;

  3. закінченийзлочин.

Готування до злочину є підшукування або пристосування засобів чи знаряь, підшукування співучасниківабозмованавчиненнязлочину, усуненняперешкод, атакож іншеумиснестворенняумовдля вчиненнязлочину.

Замах на злочин є вчинення особою з прямим умислом діяння, безпосередньо спрямованого на вчинення злочиу, передбаченого віповідною статтею Особливої частини КК, якщо при цьому злочи не було доведено докінцязпричин, щонезалежаливід їволі. Замахнавчиненнязлочинуєзакінченим, якщоособавиконала усідії, яківважаланеобхіднимидлядоведеннязлочинудокінця, алезлочиннебулозакінченозпричин, якіне залежали від її волі. Замах на вчинення злочину є незакінченим, якщо особа з приин, що не залежали від ії волі, невчинилаусіхдій, яківважаланеобхіднимидлядоведеннязлочинудокінця.

Закінченим злочином визнається діяння, яке містить усіознаки складу злочину, передбаченого відповідноюстаттеюОсобливоїчастиниКК.

Співучастьувчиненнізлочину

Відповіднодост. 26 КК, співучастю узлочинієумиснаспільнаучастьдекількохсуб'єктівзлочинуу вчиненніумисногозлочину. Приспівучастіоб'єднуютьсякількаосібівчиняютьзлочинспільноінавмисно. Співучасникамизлочинує:

Виконавець - особа, яка у співучастіз іншими суб'єктами злочину безпосередньо чи шляхом використанняіншихосіб, що відповідно дозаконунепідлягаютькримінальнійвідповідальності, вчинила злочин, передбаченийКК.

Організатор - особа, якаорганізувалавчиненнязлочинуабокерувалайогопідготовкою чивчиненням. Організаторомєтакож особа, якаутворилаорганізованугрупучизлочиннуорганізацію абокеруваланею, а також особа, яка забезпечувала фінансування чи організовувала приховування злочинної діяльності організованоїгрупиабозлочинноїорганізації.

Підбурювач - особа, якаумовлянням, підкупом, погрозою, примусомабоіншимчиномсхилилаіншого співучасникадовчиненнязлочину.

Пособник - особа, якапорадами, вказівками, наданням засобівчизнарядьабоусуненням перешкод сприяла вчиненню злочину іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати

злочинця, знаряддячизасоби вчиненнязлочину, сліди злочину чипредмети, здобутізлочинним шляхом, придбаичи збути такі предмети, або іншим чиом сприяти приовуванню злочиу.

Проста співучастьмаємісцетам, девсіспівучасникиєвиконавцямизлочинуі, такимчином, виконують одноріднуроль. При складній співучастіспівучасникивиконуютьрізнорідніролі.

За суб'єктиними ознаками (сгійкість суб'єктивних зв'язків, стійкість умислу) розрізняють вчинення злочинурізнимизлочиннимигрупами:

  • групоюосіб;

  • групоюосібзапопередньоюзмовою;

  • вчиненняорганізованоюгрупою;

  • злочинною організацією.

Злочинвизнаєтьсявчиненим групою осіб, якщойогоспільновчинилидваібільшевиконавцівбез попередньоїзмови.

Вчиненнязлочинузапопередньою змовою групою осіб маємісцетоді, колийогоспільновчинили кількаосіб, якізаздалегідьдомовилисяпроспільнейоговчинення.

Вчиненнязлочинуорганізованою групою можливотоді, коливйогоготуванніабовчиненнібралитри ібільшеособи, якіранішезорганізувалисяустійкеоб'єднаннясамедлявчиненнязлочину. Цягрупаоб'єднана однимпланом, вякомуприсутнірозподілфункцій, зрозумілістьцьогопланувсімаучасникамигрупи.

Злочинвчиненийзлочинною організацією визнаєтьсятоді, якщовінвчиненийстійким ієрархічним об'єднаннямкількохосіб(триібільше).

Поняття та види кримінальних покарань Покарання - цеособливаформадержавногопримусудоособи, визнаноївинною увчиненнізлочину, якийзастосовуютьвідіменідержавилишезавирокомсуду, щонабувзаконноїсили.

Метою покарання є: а) кара засудженого; б) виправлення засудженого; в) запобігання вчиненню засудженим нового злочину; г) запобігання вчиенню злочинів іншими засудженими.

Доосіб, визнанихвиннимиувчиненнізлочину, згіднозіст. 51 ККУкраїни, судможезастосуватилише таківидипокарань:

  1. штраф (грошове стягнення в дохід держави в межах від трицяти до тисячі неоподаткованни мінімумівдоходівгромадян, якщосанкціяминормОсобливоїчастиниККнепередбаченобільшого розміруштрафу);

  2. позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу;

  3. позбавленняправаобійматипевніпосадиабозайматисяпевноюдіяльністю (якосновнепокарання може бути приначене на строк від 2 до 5 ро гів, а я додаткове - на строк ві 1 до 3 рокі);

  4. громадськіроботи (обмеження волівинного з одночасним залученням його до безплатних суспільно-корисни робі на строк від п'ятдесяти до двохсот сорока годи);

  5. виправні роботи (приначаються за місцем роботи строком від шести місжів до двох років з відрахуваннямщомісячноізсумизаробіткузасудженоговіддесятидодвадцятиївідсотків);

  6. службові обмеження для військовослужбовців (в дохід держави віраховують ві 10 % до 20 % і сумигрошовогозабезпеченнязасудженого, крім тоговіннеможебутипідвищенийнапосаді, у військовомузванні, строкпокараннянезараховуютьйомуустроквислугироківдляприсвоєння чергового звання; застосовують на строк ві шести місяців до двох років);

  7. конфіскація майна (примусове безоплатне вилучення у власність держави всього або частини майна, якеєвласністюзасудженого);

  8. арешт (тримання засудженого в умовах ізоляції ві 1 до 6 місяців);

  9. обмеження волі (на строк від 1 до 5 рокі засудженого обмежсують у свободі пересування і виборі місцяпроживання - вінвідбуваєцепокаранняукримінально-виправнійустановівідкритоготипубез ізоляції від суспіьства з обов'язковим залученням до праці));

  10. тримання в дисциплінарному батальйоні військовосужбовців (застосовують до військовослужбовців строковоїслужбинастроквідшестимісяцівдодвохроків);

  11. позбавленняволінапевнийстрок (примусоваізоляціязасудженоготапоміщенняйогонастроквід1 до15 роківукримінально-виправнуустанову);

  12. довічне позбавлення волі (застосовується тільки тоді, коли воно вказане в санкції норми Особлиої частиниККзавчиненняособливотяжкихзлочинів).

Основні покарання є найсуворіпіими позбавленнями й обмеженнями прав і свобод, яі застосовують тільки самостійно іякіне можна приєднувати однедо іншого або поєднувати. Заодин злочин можна застосовуватилишеоднеосновнепокарання, вказаневсанкціїнормиОсобливоїчастиниКК. Призначення іншого, невказаноговсанкціїнормиосновногопокарання, можливелишеувипадкахпереходудом'якшого покарання(ст. 69 КК), заміниневідбутоїчастинипокаранням'якшим покаранням (ст. 82 КК), атакож в порядкуамністіїтапомилування(ст.ст. 85, 86, 87 КК).

Основними покараннями, відповіднодост. 52 КК України, єгромадськіроботи, виправніроботи, службові обмеження для військовослужбовців, арешт, обмеження волі, тримання в дисцилінарному батальйоні військовослужбовців, позбавлення волі на певний строк, довічне позбавлення волі.

Додатковими покараннями є позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаціїного класу та конфіскації майна. Додаткові покарання не можна застосовувати самостійно. Їх приєднуютьдоосновногопокарання.

Штраф та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю можна застосовуватиякосновні, такіякдодатковіпокарання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]