Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать
  1. Щоденний відпочинок:

а) перерви протягом робочого дня чи зміни для відпочинку і харчування тривалістю не більше двох годин. Таку перервунадають, якправило, черезчотиригодинипісляпочаткуроботи. Часпочаткуізакінченняперерви встановлюється правилами внутрішнього трудового розпорядку. Перерву не включають у робочий час. Працівники використовують час перерви на свій розсуд і можуть відлучатися з місця роботи;

б) спеціальні перерви для обіріання у холодний період часу, вантажникам, секретарям-машиністам, операторам ЕОМ, жінкам, які мають дітей та у іших випадках. Таку перерву надають через кожних 45-50 хвилин, тривалістю15-10 хвилинівключаютьуробочийчас;

в) відпочинок між робочими днями (змінами). Такий віпочинок не може бути меншим за 12 годин, і, я правило, не менший від подвійноїтривалостічасу роботи у попередній зміні. Перехід зізміниу зміну відбуваєтьсязаграфікамизмінностітапіслявихідногодня.

  1. щотижневий відпочинок: вихідні дні - їх може бути два (у разі п'жиденного робочого тижня)) або один (у разі шестиденного робочого тижня). Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при п'ятиденномуробочомутижні, встановлюютьграфіком роботи підприємства, установи, організації, ійого мають надавати підряд із загальним вихідним днем. Тривалістьщотижневого безперервного відпочинку повиннабутинеменшоюяк42 години(ст. 70 КЗпП).

Робота у вихідоі дні заборонена. Залучення окремих працівників до роботи у вихіні допускають лише у винятковихвипадкахіздозволупрофспілкитазаобов'язковимрозпорядженнямчинаказомвласникаутаких випадках:

S длявідверненнягромадськогоабостихійноголиха, виробничоїаваріїінегайногоусуненняїхнаслідків

S длявідверненнянещаснихвипадків, загибеліабопсуваннядержавногочигромадськогомайна;

S длявиконанняневідкладних, напереднепередбаченихробіт, віднегайноговиконанняякихзалежитьу подальшому нормальна робота підприємства, установи, органіації в ціому або їх окремих підрозділів;

S для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простоюрухомогоскладучискупченнявантажівупунктахвідправленняіпризначення

Роботуувихіднийденьможнакомпенсувати, зазгодою сторін, наданняміншогоднявідпочинкуабоу грошові формі в подвіїному розмірі (ст. 72, ст. 107 КЗпП);

  1. Щоряний відпочинок:

а) святкові та неробочі дні (ст 73 КЗпП): 1 січня - Новий рік; 7 січня - Різдво Христове; 8 березня - Міжнароднийжіночийдень; 1 і2 травня - Деньміжнародноїсолідарностітрудящих; 9 травня - ДеньПеремоги; 28 червня - Днь Конституції Украни; 24 серпня - День незалежності Украни. Робота також не провадиться в дні релігійних свят: 7 січня - Різдво; один день (неділя)) - Великдень; один день (неділя) - Трійця. У випадку, коли свяковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний переносять на наступний після святковогоабонеробочого. У цідніроботадопускаєтьсянабезперервнодіючихпідприємствахіоплачуютьу подвійномурозмірі.

б) відпустки - це найтриваліший час відпочинку. Відпустка - це встановлений чинним законодавством безперервнийвідпочинокпрацівниказізбереженням місцяроботи(посади) ісередньоїзарплати. Зазаконом України"Провідпустки"від15 листопада1996 р. відпусткиподіляютьсянатаківиди:

Найтривалішою танайпоширенішою є щорічна відпустка, доякоїналежатьосновнатадодатковаза роботувшкідливихіважкихумовахпрацітазаособливийхарактерпраці, передбаченізаконодавством.

Основнащорічнавідпустканеможетриватименше24 календарнихднівзавідпрацьованийробочийрік, якийвідраховуютьздняукладеннятрудовогодоговору. Дляокремихкатегорійпрацівниківосновнавідпустка можебутийтривалішою (неповнолітнімпрацівникам основнувідпусткунадаютьтривалістю 31 календарний день, іваліам І-ї та II-ї груп — 30 календарних дні, а інвалідам III-ї групи — 26 календарних днів, педагогіним, науково-педагогічним, науковим працівникам - до 56 календарних дні).

Щорічні додаткові відпустки надаються за роботу в шкідливих і важких умовах праці строком до 35 календарнихднів; заособливийхарактерпрацітаїтривалість - 7 календарнихднів; узв'язкузнавчанням.

Правонаосновнучи додаткову відпусткумаєпрацівник уперший рік роботи, який відпрацював безперервно 6 місяців на даному шдприємстві. За другий і наступні роки щорічні відпустки надають у будь­

якийчасвідповіднодографікачерговостінаданнявідпусток. Винятокзцьогоправиластановлятьнеповнолітні працівники; інваліди; жінкиузв'язкузвагітністютапологами; одинокіматері(батьки); ветеранипраці, війнита інші.

Додатковівідпусткиузв'язкузнавчанням надаютьтим працівникам, якінавчаютьсябезвідривувід виробництва. Їх тривалість залежить від форми навчання (вечірня, заочна, екстерном), навчально-освітнього закладу(загальнасередня, професійно-технічначивищаосвіта).

Творчі вяпустки надають працівникам для закічення дисертаційних робіт, написання підоучникі та в інших випадках, передбачених законодавством. Тривалість, порядок, умови надання та оплати творчих відпусток визначені постановою КМУ від 19 січня 1998 р.

Соціальні відпустки надають: жнкаму зв'язку з вагітністю і пологами (тривалістю до пологів - 70 календарних днів, після пологів - 56 календарних днів); родичам по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; жікам за наявності двох і більше дітш віком до 15 років або дитини-інваліда.

Відпустки ба Мереження заробітної плати передбачені двох видів:

  1. які надають працівников в обов'язковому порядку, без згоди власника або уповноваженого ним органу (для виховання дітей віом до 15 років, ветеранам віни, пенсіонерам за віком, особам, які одружуються, працівникам у разі смерті рідних, іваліам та ін.);

  2. за згодою сторін трудовоу договору відпустку надають до 15 днів на рік, і вона може поділятися на частини.

Упорядку, зазначеномувколективномудоговорі, власникуразіпростою підприємствазнезалежнихвід працівниківпричинможенадавативідпусткубеззбереженнязаробітноїплатиабозчастковим їзбереженням.

Дисциплінарнавідповідальність

Трудова дисципліна - це порядок взаємостосунків учасників трудової діяльності, це процес (режим) точноговиконаннятрудовихправтаобов'язківпрацівникамиівласникамивпроцесівиробничоїтатрудової діяльностіна підставітрудового законодавства, колективного й трудового договорів, у результатічого складаєтьсятрудовийпорядокізабезпечуєтьсявиконаннятрудовихзобов'язань.

Трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначають Правила внутрішнього трудовогорозпорядку, якізатверджуютьтрудовіколективизаподаннямвласникаабоуповноваженогоним органуіпрофспілковогокомітетунаосновітиповихправил. У деякихгалузяхнародногогосподарствадля окремих категорії працівників діють Статути Положення про дисципліну.

Працівники, якіпоступилинароботуіперебуваютьзпідприємствомутрудовихвідносинах, організують свою працю відповіднодоПравилвнутрішньоготрудовогорозпорядку, щопередбачаютьпочатокізакінчення робочого днянапідприємстві; часвідпочинку(перерванаобід); основніобов'язки працівників, атакож представниківадміністрації; заохоченнязауспіхивроботі.

Дисциплінарний проступок (правопорушення) - це протиправне, винне, шкідливе діяння, яке передбаченечиннимтрудовимзаконодавством, колективним договором, правиламивнутрішньоготрудового розпорядку іугодою сторін, а також статутами про дисципліну, та тягне за собою дисциплінарну відповідальність, якаполягаєвзастосуваннідопорушниківдисциплінарнихстягнень.

Напрацівниказапорушеннятрудовоїдисципліниможебутинакладенооднездисциплінарнихстягнень, що передбачені КЗпП (ст. 147): догана; звльнення; стягнення, які передбачені статутами або положеннями продисципліну.

Догана - цеофіційновираженанегативнаоцінкаставленнядороботи, результатівпраціокремихосіб. Доганатягнезасобоюнегативні моральні (втратадовіризбокуадміністрації, трудовогопрестижу, авторитету) та матеріальні (одночаснепозбавленняпреміїабо їзниження, відмовувнаданніодноразовоїматеріальної допомоги, зняттянадбавкипооплатіпрацітощо) наслідкидляпрацівника.

Звільнення - це припинення дії трудового договору за ііітивою роботодавця або за ііітивою третіх осіб, якінеєучасникамитрудовихправовідносин.

Дисциплінарнувідповідальністьза статутами про дисципліну несуть працівники залізничного, морського, річкового транспорту, цивільноїавіації, органіввнутрішніхсправ, прокуратури тарядуінших галузей промисловості, органі і організації. Статутами про дисципліну передбачено значно ширшу кількість видівдисциплінарнихстягнень(пониженняупосаді, пониженнявкласномучині, позбавленнякласногочину тощо), щодозволяєдиференційованопідходитидооцінки іпокаранняпрацівниказапорушеннятрудової дисципліни.

Дисциплінарне стягненнязастосовує роботодавець безпосередньо завиявленням проступку, алене пізніше1 місяцяздня його виявлення, нерахуючи часу звільненняпрацівникавід роботи узв'язкуз тимчасовою непрацездатністю абоперебуванням йогоувідпустці. Дисциплінарнестягненнянеможебути накладенепізніше6-тимісяцівзднявчиненняпроступку.

Дозастосуваннядисциплінарногостягненнявласникабоуповноваженийниморганповинензажадативід порушникатрудовоїдисципліниписьмовепояснення. Приобраннівидустягненнякерівникповиненврахувати: ступіньтяжкостівчиненогопроступку; заподіянушкоду; обставини, заякихвчиненопроступок; попередню роботу працівника. За кожне порушення трудової дисципліни можна застосувати лише одне стягнення

Стягненнядотрудовоїкнижки незаносять, аоголошуютьунаказі(розпорядженні) іповідомляють працівникові пі розписку. Дисциплінарне стягнення діє протягом року. Якщо працівник не допустив нового порушеннятрудовоїдисципліниідотогож проявивсебеяксумліннийпрацівник, тостягненняможебути

знятедозакінченнярокузініціатививласникаабоуповноваженогоним органузаклопотанням трудового колективу. Протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до праціника не застосовують.

Матеріальна влдповідальність

Матеріальна відповідальність - це обов'язок однієї сторони трудового договору - працівника або роботодавця - відшкодуватидругійсторонішкоду, заподіянуврезультатівинного, протиправногоневиконання абоненалежноговиконаннясвоїхобов'язківвідповіднодотрудовогодоговору.

Матеріальна відповідальність працівників регулюється нормами глави ІХ КЗпП "Гарантії при покладенні на працівників матеріальної відповіальності за шкоду, заподіну підприємству, установі, організації".

Межі матер ільної віповідальності працівникі диференціюються залежно ві форми вини працівника, характеру порушення обов'язків, виду майна, якому заподіяна шкода, ітрудовоїфункції, яку виконує працівник.

Трудове законодавство передбачає два основних види матеріальноївідповідальностіпрацівників: обмежену і повну.

Основний вид матеріальної відповіальності - обмежена матеріальна відповідальність - полягає в обов'язку працівника відшкодувати заподіяну власниковіпряму дійсну шкоду, але не більше від його середнього місячного заробітку. Це уніерсальний вид матерільної відповідальності, його застосовують у всіх випадках, якщо законом не встановлено інше. Зокрема, обмежену матеріальну відповідальність несуть працівникизазіпсуттяабознищеннячерезнедбалістьматеріалів, напівфабрикатів, виробів, втомучисліприїх виготовленні, а також за зіпсуття або знищення через недбалість інструментів, яківидав роботодавець працівниковіукористування.

Матеріальнавідповідальністьпонадсередніймісячнийзаробіток - повнаматеріальнавідповідальність - допускаєтьсялишезашкоду, заподіянузвинипрацівника, увипадкахколи:

S між працівником іпідприємством, установою, організацією відповідно до КЗпП укладено письмовий договірпроповнуматеріальнувідповідальністьзанезабезпеченняцілостімайнатаіншихцінностей(такий письмовийдоговірєдодаткомдотрудовогодоговору, вінконкретизуєобов'язкивласникаіпрацівникащодо забезпеченнязбереженняматеріальнихцінностей. Йогоукладаютьзаумови, щопрацівникдосягнув18 роківі займає посаду, передбачену спеціальним переліком. Укладення договору про повну матеріальну відповіальність є обов'язковим, ящо працівник виконує обов'язки з обслуговування матеріальних цінностей, і цестановитьйогоосновнутрудовуфункцію. Відмовавідукладаннятакогодоговоруслужитьперешкодою до прийому громадянинанароботу, що передбачаєукладення письмового договору про повну матеріальну відповідальність);

S майно та іншіцінностіпрацівник отримав під звіт за разовою довіреністю або іншими разовими документами;

S ш коди завдано діями працівника, яі мають ознаки діянь, переслідуваних у криміїальному порядку; S шкодизавдавпрацівник, якийбувунетверезомустані;

S шкоди завдано недостачею, умисним знищенням або умисним зіпсуттям матеріалів, напівфабрикатів, виробів (продукції), у тому числіпри їх виготовленні, а також інструментів, вимірювальних приладів, спеціальногоодягутаіншихпредметів, щоїхвидавкерівникпрацівниковіукористування;

S відповіднодозаконунапрацівникапокладеноповнуматеріальнувідповідальністьзашкоду, заподіяну підприємствупривиконаннітрудовихобов'язків;

S шкодизавданонепривиконаннітрудовихобов'язків;

S службоваособавиннаунезаконномузвільненніабопереведенніпрацівниканаіншуроботу.

Порядокрозгяду індивяуальних трудових спорів

Трудовийспір - церозбіжностіміжпрацівникомівласникомабоуповноваженимниморганомзпитань застосування діючих нормативно-правових актів про працю (спори про оплатупраці, наданнявідпустки, переведеннянаіншуроботутаін. ).

Індивідуальнітрудовіспорирозглядаютькомісіїзтрудовихспорів(длярозв'язаннятрудовихспорівна кожномупідприємстві, деєнеменше15 працівників, створюютьспеціальнікомісіїзрозглядутрудовихспорів (КТС). Членів КТС вибирають на загальних зборах трудового колективу, причому самі збори визначають чисельність, складістрокповноваженькомісії) тамісцевісуди. Комісіяєобов'язковимпервинниморганомз розглядутрудовихспорів, щовиникаютьнапідприємствах, установах, організаціях. Такийпорядокрозгляду трудовихспорівзастосовуютьнезалежновідформитрудовогодоговору.

ПрацівникможезвернутисядоКТС у3-місячнийтермінздня, коливіндізнавсяабоповинен був дізнатисяпропорушеннясвогоправа. ЗацікавленийувирішеннітрудовогоспорупрацівникподаєдоКТС заяву. КТСзобов'язанарозглянутитрудовийспіру10-деннийтермінздняподачізаяви. РішенняКТСпідлягає виконанню власникому3-деннийстрокпіслязакінчення10 днів, передбаченихнаїхоскарження. Увипадку, колирішення, якеприйнялаКТС, задовольняєпрацівника, керівникпідприємствазобов'язанийвиконатийого. Якщож власникневиконуєрішенняКТС, комісіявидаєпрацівниковіспеціальнепосвідчення, щомаєсилу виконавчоголиста.

Працівник, праваякогопорушені, уразінезгодизрішеннямкомісіїзтрудовихспорів, можеоскаржити його до суду у 10-денний строк з дня вручення йому виписки з прото юлу засідання комісії

Працівникможезвернутисьіззаявоюпровирішеннятрудовогоспорубезпосередньодомісцевогосудув тримісячнийстрокздня, коливіндізнавсяабоповиненбувдізнатисяпропорушеннясвогоправа, аусправах

про звіьнення - у місяний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

Щодостягненняматеріальноїшкоди, заподіяноїпідприємству, установі, організації, встановленийстрок в1 рікзднявиявленняшкоди, якузаподіявпрацівник.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]