Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Melenteva_O.V_Podatkova_sistema.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Тема 4 податок на додану вартість

4.1 Економічна сутність ПДВ.

4.2 Реєстрація осіб як платників ПДВ.

4.3 Об’єкт, база і ставка оподаткування ПДВ.

4.4 Порядок обчислення і сплати ПДВ.

КЛЮЧОВІ ТЕРМІНИ: податок на додану вартість, поставка товарів, поставка послуг, звітній (податковий) період, податкове зобов'язання, податковий кредит, бюджетне відшкодування

4.1 Економічна сутність пдв

Одним з найвагоміших джерел формування доходів будь-якої держави є непряме оподаткування.

Поділ податків на прямі та непрямі і подальший розвиток цих форм припадає на період XVI-XVII ст. Започаткування цього розподілу належить Д. Локку, яким і була вперше сформована сутність прямих і непрямих податків. Згідно його теорії, непряме оподаткування визначається можливістю перекладання сплати податків на кінцевого споживача або іншого блага.

Податок на додану вартість (ПДВ) – це непрямий податок, що створюється на всіх стадіях виробництва та обігу, входить до ціни товару у вигляді надбавки і повністю оплачується кінцевим споживачем.

Вперше система ПДВ була запропонована у 1910 р. в Німеччині Вільгельмом фон Сіменсом. Тоді цей податок мав назву „облагородженого обігового податку. Процес його впровадження був досить тривалим. Піонером у даному напрямку стала Франція, яка замінила податок з обороту на ПДВ. Сьогодні цей податок використовують майже всі країни ОЕСР.

В Україні ПДВ був уведений з 1 січня 1992 р. згідно із Законом України „Про податок на добавлену вартість від 20 грудня 1991 р., замість чинних податків з обороту і продажу і став головним непрямим податком.

Платником податку на додану вартість в Україні виступають фізичні або юридичні особи які:

а) здійснюють або планують здійснювати господарську діяльність та реєструються за своїм добровільним рішенням як платники цього податку;

б) підлягають обов'язковій реєстрації як платники цього податку;

в) імпортують товари (супутні послуги) в обсягах, що підлягають оподаткуванню цим податком згідно з нормами законодавства України.

Тобто, платником податку на додану вартість є особа, яка зобов'язана здійснювати утримання та внесення до бюджету податку, що сплачується покупцем, або особа, яка імпортує товари на митну територію України.

Існування ПДВ на даному етапі розвитку викликає багато дискусій, оскільки має ряд суттєвих переваг і недоліків.

4.2 Реєстрація осіб як платників пдв

Відповідно до Закону України „Про податок на додану вартість” з метою забезпечення єдиних принципів ідентифікації платників ПДВ та їх реєстрації в органах державної податкової служби, забезпечення органів державної податкової служби інформацією для здійснення контролю за сплатою ПДВ, організації суцільного й вибіркового аналізу, надання відомостей про платників ПДВ іншим державним органам створено Реєстр платників ПДВ.

Цей Реєстр являє собою автоматизовану систему збору, нагромадження й обробки даних про осіб, які відповідно до законодавства зобов'язані накладати стягнення і здійснювати внесення до бюджету податку, що оплачується покупцем. При внесенні до Реєстру відомостей про платника ПДВ, йому привласнюється індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Реєстрація платником податку на додану вартість здійснюється за заявою особи за формою N 1-ПДВ.

Індивідуальний податковий номер є єдиним для всього інформаційного простору України й зберігається за платником ПДВ до моменту виключення його з реєстру у разі його вибуття зі складу платників ПДВ.

Орган державної податкової служби в 10-ти денний термін зобов'язаний видати Свідоцтво, виготовлене на спеціальному папері, що забезпечує захист від підробки, або письмову відмову у видачі Свідоцтва у разі подання до податкового органу недостовірної інформації.

Копії свідоцтва про реєстрацію, засвідчені органом державної податкової служби, мають бути розміщені в доступних для огляду місцях у приміщенні платника податку та в усіх його відокремлених підрозділах.

Відповідно Положенню про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПА України від 01.03.2000 р. №79 індивідуальний податковий номер становить:

а) для юридичних осіб: 12-розрядний числовий код,що має структуру - перші 7 знаків ідентифікаційного коду Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) без контрольного числа, 8-й та 9-й знаки - код області за системою кодування, прийнятою в органах державної податкової служби, 10-й та 11-й знаки - код адміністративного району за системою кодування, прийнятою в органах державної податкової служби, 12-й знак - контрольний розряд, алгоритм формування якого встановлює центральний орган державної податкової служби України;

б) для фізичних осіб:10-значний індивідуальний ідентифікаційний номер платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків для осіб, відповідальних за утримання та внесення податку до бюджету під час виконання договорів про спільну діяльність без створення юридичної особи та осіб, які виступають інвесторами відповідно до угоди про розподіл продукції, - 9-значний реєстраційний (обліковий) номер із Тимчасового реєстру Державної податкової адміністрації України (ТРДПАУ). Реєстрація платника податку на додану вартість діє до дати її анулювання.