Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Melenteva_O.V_Podatkova_sistema.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

2.2. Права й обов’язки керівників органів державної податкової служби та їх заступників

Розглядаючи це питання, необхідно чітко уявляти, які функції покладено на податкові органи України і якими повноваженнями наділені податкові органи з метою реалізації цих функцій.

Основним законодавчим актом, що регламентує функції, права та обов’язки податкових органів і їхніх керівників, є Закон України „Про державну податкову службу в Україні” від 04.12.1990 р. № 509-XII (зі змінами й доповненнями).

Права та обов’язки органів податкової служби викладені в ст.11. цього закону. Права, передбачені в пунктах 5, 7-11, 13, 15, 16 цієї статті, надані тільки головам державних податкових адміністрацій і начальникам податкових інспекцій.

Керівники податкових органів мають право:

  • припиняти операції суб'єктів підприємництва на розрахункових, валютних та інших рахунках у банках та інших кредитно-фінансових установах;

  • стягувати з підприємств у безспірному порядку за результатами документальних перевірок донараховані суми податків, суми штрафів та інші санкції, а також суми недоплат (недоїмок);

  • за несвоєчасне виконання установами банків розпоряджень податкових органів про безспірне стягнення податків, а також доручень підприємств і громадян про сплату податків, стягувати з установ банків пеню за кожен день прострочення;

  • застосовувати адміністративні штрафи до керівників та інших посадових осіб, підприємств, організацій, установ, осіб, що здійснюють підприємницьку діяльність, у випадках і розмірах, передбачених законодавством;

  • давати згоду на відкриття кримінальних справ за результатами документальних перевірок, якщо допущені порушення податкового законодавства у випадках і розмірах, передбачених Кримінальним Кодексом. Такі справи передаються для розгляду в судах слідчими підрозділами, що входять до складу податкових органів.

Головними обов’язками органів податкової служби та посадових осіб є:

  • контроль за дотриманням суб’єктами підприємництва податкового законодавства, правильністю нарахування податків, зборів, платежів, а також контроль за своєчасною сплатою їх до бюджетів та державних цільових фондів;

  • внесення пропозицій урядові щодо вдосконалення податкового законодавства;

  • розробка нормативно-правових актів та методичних рекомендацій з питань оподаткування;

  • формування та ведення державних реєстрів платників податків;

  • роз’яснення податкового законодавства платникам податків;

  • запобігання злочинам, пов’язаних із порушенням закону, доведення до компетенції підрозділів податкової міліції, їх розкриття, припинення, подальше розслідування.

Крім того, держава закріпила за працівниками органів державної податкової служби, як державними службовцями, певні обов’язки та відповідальність.

Згідно зі ст. 13 Закону України „Про державну податкову службу в Україні” № 509-ХІІ від 04.12.1990 р., посадові особи державних податкових адміністрацій та інспекцій зобов'язані дотримуватися норм Конституції й Законів України, нормативно-правових актів, забезпечувати виконання покладених на державні податкові органи функцій і в повному обсязі використовувати надані їм права.

За неналежне виконання обов'язків посадові особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, фінансової, кримінальної відповідальності.

Збитки, нанесені неправомірними діями посадових осіб податкових органів, підлягають відшкодуванню за рахунок коштів державного бюджету, а не осіб, винних у цьому.