Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Melenteva_O.V_Podatkova_sistema.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

11.4 Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету

Відповідно до Інструкції «Про порядок справляння збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок держав­ного бюджету» від 23 червня 1999 р. №105/309.

Платниками збору за геологорозвідувальні роботи є всі надрокористувачі, незалежно від форми власності, включаю­чи підприємства з іноземними інвестиціями, які видобува­ють корисні копалини на розташованих у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морсь­кої) економічної зони родовищах.

Об'єктом обчислення збору за геологорозвідувальні робо­ти є обсяг видобутих корисних копалин для нафти, конденса­ту, газу природного, у тому числі і метану вугільних родо­вищ, торфу, сапропелю, сировини для виготовлення оптичної та п'єзооптичної продукції, сировини ювелірної і ювелірно-виробної, підземних вод (прісних, мінеральних, термальних, промислових), ропи, мінеральних грязей і мулу та обсяг по­гашених у надрах запасів корисних копалин, для інших ко­рисних копалин.

Збір за виконані геологорозвідувальні роботи не справ­ляється за видобуток:

- раніше погашених запасів корисних копалин, зарахованих у процесі розробки родовищ у встановленому порядку до категорії втрачених у надрах, підтверджених відповідними актами на списання запасів корисних копалин з обліку гірничовидобувного підприємства та обліковими ма­теріалами геолого-маркшейдерської документації;

- вуглеводневої сировини із свердловин, визначених у встановленому порядку як нерентабельні, з метою недо­пущення вибухонебезпечних газопроявів у населених пунктах та нафтогазопромислових районах;

- додаткових, понад базові (проектні) обсяги нафти і газу, при дорозробці нафтових і газових родовищ, визначених Кабінетом Міністрів України як родовища з важко-видобувними та виснаженими запасами - протягом де­сяти років з дати одержання ліцензії на експлуатацію таких родовищ;

- підземних вод, які не використовуються в народному господарстві:

- видобуток яких є технологічно вимушеним у зв'язку з видобутком інших корисних копалин в обсягах, погод­жених з відповідними органами державного гірничого нагляду, державного геологічного контролю і охорони навколишнього природного середовища;

- які видобуваються із надр для усунення їх шкідливої дії (підтоплення, засолення, заболочування, забруднення, виникнення зсувів тощо).

Надрокористувачі самостійно обчислюють збір за кожний звітний квартал виходячи з обсягів видобутих (погашених запасів) корисних копалин, нормативів збору з урахуванням індексу інфляції та коефіцієнтів.

За четвертий звітний квартал збір обчислюється виходя­чи з обсягів видобутих (погашених запасів) корисних копа­лин з урахуванням уточнених їх обсягів після закінчення ро­ку, нормативів збору з урахуванням індексу інфляції та коефіцієнтів.

При видобуванні більше як одного виду корисних копа­лин збір за геологорозвідувальні роботи обчислюється за ко­жен їх вид окремо.

Базовий податковий (звітний) період для збору за геоло­горозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бю­джету, дорівнює календарному кварталу.

Розрахунки збору подаються надрокористувачами протя­гом 40 календарних днів, наступних за останнім календар­ним днем звітного (податкового) кварталу, органам держав­ної податкової служби за місцезнаходженням родовища корисних копалин.

Контрольні питання

1. Назвіть різновиди зборів за спеціальне водокористування.

2. Що є об'єктом нарахування збору за спеціальне викорис­тання водних ресурсів для потреб гідроенергетики і вод­ного транспорту?

3. Як розраховуються збори за спеціальне водокористуван­ня, якщо водокористувач отримує воду із змішаного дже­рела?

4. З яких водних ресурси збір за спеціальне водокористу­вання не справляється?

5. Яким чином розраховується збір за спеціальне викорис­тання водних ресурсів у випадку понадлімітного викори­стання води?

6. Яким чином відбувається розподіл коштів від сплаченого збору за спеціальне використання водних ресурсів між Державним та місцевими бюджетами?

7. Які категорії платників відносяться до постійних, а які — до тимчасових лісокористувачів?

8. Який документ є дозволом на спеціальне використання лісо­вих ресурсів та користування ділянками лісового фонду?

9. Яким чином розраховується розмір плати за користуван­ня надрами для видобування корисних копалин за видо­буті понад квоти (ліміти) корисні копалини?

10. Поясніть, в яких випадках плата за користування надра­ми для видобування корисних копалин не справляється.

Тестові питання