Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kniga_1.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
2.31 Mб
Скачать

4. Підготовка педагога до проведення заняття

Підготовка педагога до проведення заняття повинна здійснюватися приблизно за таким алгоритмом.

  1. Спочатку створюють ідеальний (подумки, у своїй уяві) варіант майбутнього заняття. Добре, коли цей процес розгортається у певному порядку:

  • Формулюються завдання роботи.

  • Виходячи із завдань, підбираються засоби їх вирішення (підготовчі та підвідні вправи).

  • Продумується склад допоміжних вправ, тобто вправ, що сприяють втягуванню в основну роботу і пом’якшують вихід із неї.

  • Продумується розгортання змісту заняття в просторі і часі з підбором відповідних шикувань і перешикувань, розміщень і переміщень учнів, місцезнаходження педагога в процесі роботи, методів організації загального порядку роботи, методів і прийомів організації виконання окремих завдань. Все це можна назвати коротше: розробка сценарію заняття. Якщо такий сценарій продуманий педагогом до найдрібніших деталей, то це означає, що створено основну передумову успішної діяльності. Всі несподіванки і можливі помилки повністю передбачити неможливо, але коли чітко продумано порядок роботи, то це значно полегшує боротьбу з несподіванками і труднощами навчання та виховання, що можуть виявитися в процесі вирішення завдань.

  1. Матеріалізація задуму на папері – написання конспекту заняття. Написання конспекту потрібне не тільки тому, що нашій пам’яті властиве забування, а головним чином через те, що спроба написати задумане додатково стимулює і впорядковує мислення, що досить часто сприяє знаходженню більш вдалих методичних рішень.

  2. Приведення педагогом себе в стан готовності, що передбачає рухову підготовку з перевіркою надійності обраних прийомів підтримки і страховки; мовну підготовку, розуміючи, що лаконічність фраз, несподівані повороти думки, експромти, жарти добре вдаються лише тоді, коли як слід зарані продумані і прорепетирувані; належний зовнішній вигляд.

  3. Створення необхідної психологічної установки на роботу. Ігнорування цього пункту загрозує неприємностями. Якщо педагог іде у важкий з точки зору управління учнівський колектив психологічно розслабленим, а значить, психологічно роззброєним, без установки на можливі неполадки і порушення дисципліни, то якась нестандартна ситуація може вивести його з рівноваги, і коли до того ж у його характері багато меланхолічних, флегматичних рис, то він так і не зуміє оговтатись і знайти правильну лінію своєї поведінки. Більше того, спровоковані неврівноваженістю неадекватні рішення будуть додатково впливати на психіку і в результаті не вдасться реалізувати задумане.

  4. Підготовка помічників. Якщо є потреба в такій підготовці, то вона полягає в інструктуванні їх у плані надання чи перевірки знань організаційно-методичного характеру, якими їм доведеться користуватися під час виконання своїх обов’язків.

  5. Підготовка місць занять, обладнання і дрібного інвентарю. Все повинне бути підготовлене зарані, продумані способи роздачі і збирання дрібного інвентарю. Завжди слід перевіряти придатність снарядів, матів, місць приземлення в секторах для стрибків, бігових доріжок, захисних загорож у місцях для метань, обмежувачів у місцях навчання плаванню на відкритих водоймах і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]