Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Moye_Istor_ekon_vchen.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
441.34 Кб
Скачать

1. Предмет і метод історії економіки та економічної думки.

Історія економічних учень - наука, яка вивчає про­цес еволюції суспільного виробництва та економічних кон­цепцій, ідей і поглядів, що відображають історичний про­цес виникнення, розвитку та зміни економічних систем. Історія економічних учень - особлива система наукових поглядів, у центрі якої лежить економічна теорія.

Предметом історії економічних учень є вивчення виникнення і розвитку економічних ідей, течій і шкіл, формування і розвиток економічної науки як особливої системи знань. Завдання. Оволодіння сучасною економічною теорією потребує знання магістрального шляху розвитку економічної науки. Історія економічної науки розкриває процес виникнення економічних категорій, концепцій, теорій, показує їх спад­коємність і безперервність процесу.

Розвиток економічної науки не є тільки безперервним накопиченням і вдосконаленням економічних ідей. У різні економічні епохи вчені досліджують різні економічні реалії, тому економічні ідеї минулого можуть бути не лише підва­линами теорії, а й застереженням від сучасних помилок.

Отже, глибоке розуміння сутності сучасних економічних теорій потребує з'ясування джерел їхнього зародження і роз­витку. А знання сучасних економічних теорій дає змогу ро­зуміти й формувати економічну політику держав, в основу якої завжди покладені певні економічні теорії. Знання історії економічних учень важливе для оволодін­ня культурою економічного мислення, для творчого сприй­няття й використання економічної теорії, для подальшого розвитку економічної науки. У складній системі економічних наук історія економіч­них учень посідає важливе місце. Теоретично осмислюючи та узагальнюючи досягнення кожної з них, ми створюємо, тим самим, одну з передумов їх подальшого поступального розвитку. Поряд із цим історія економічних учень має й самостійне значення, виконуючи такі важливі функції: формування і розвиток економ. мислення; пізнання поступального процесу еволюції економіч­ної науки; засвоєння економ. категорій, законів і принципів у їх історичних змінах; творче оволодіння економ. науками; виявлення правильних теоретичних і практичних орі­єнтирів на основі вивчення альтернативних економічних по­глядів.

Методологічно історія економічних учень як особлива система наукових поглядів об'єднує сукупність методів еко­номічного аналізу. До них можна віднести такі методи: діа­лектичний, наукової абстракції, історичний і логічний ме­тоди, системний.

Діалектика як метод - метод пізнання, загальний для всіх наук, у тому числі для історії економічних учень. Він базується на використанні законів і принципів філософії, сутність яких полягає у пізнанні економічних явищ і про­цесів у їхньому зв'язку та взаємозалежності, у стані безпе­рервного розвитку, у розумінні того, що накопичення кіль­кісних змін зумовлює зміни якісного стану, що джерелом розвитку є єдність і боротьба протилежностей.

Наукова абстракція як метод полягає в поглибленому пізнанні реальних економічних процесів шляхом виокрем­лення основних, найсуттєвіших ознак сторін певного яви­ща, очищених (абстрагованих) від всього випадкового, не­істотного. Результатами застосування методу наукової аб­стракції є формування понять, економічних категорій, ви­явлення і формування законів.

Історичний і логічний методи використовуються економіч­ною теорією для дослідження економічних процесів у єдності. Історичний метод вивчає ці процеси у тій історичній послідов­ності, в якій вони виникали, розвивалися і змінювалися один за одним у житті. Логічний метод досліджує економічні про­цеси в їх логічній послідовності, прямуючи від простого до складного, звільняючись при цьому від історичних випадко­востей, зигзагів і подробиць, не властивих цьому процесові.

Історія економ. учень, відображаючи в теоретичних концепціях реалії економічного життя, перебуває в постійно­му розвитку. Це наука постійного пошуку спроб зрозуміти та відобразити функціонування економічної системи, що ба­зується на ринкових та державних важелях регулювання еко­номіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]