Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВІТ ПСИХОЛОГІЇ №10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
7.79 Mб
Скачать

Рекомендації для проведення самоаналізу з метою самооздоровлення

1. Дайте відповідь собі на таке питання: "Що я роблю такого, що викликає у моєму житті небажані наслідки?"

2. Один раз у день чи хоча б один раз у тиждень займайтеся тим, що виробляє у вас усвідомлення здоров'я, створює гарний настрій.

3. Ніколи нікому нічого не пояснюйте і не виправдовуйтеся, посилаючись на стан свого здоров'я.

4. Не приймайте ні від кого посилань на нездоров'я. Ви повинні оточити себе здоровими людьми. Будь-яка людина буде здорова, якщо буде жити відповідно до законів Природи.

5. Ніколи не слухайте чужих скарг, намагайтеся слухати тільки гарні новини. Усі погані новини, що приходять до вас зі сторони, переривайте і припиняйте. У цьому випадку говоріть, що ви сидите на дієті гарних новин. Активно впливаючи на навколишній світ, ми, тим самим, позбавим себе небажаних впливів і захворювань.

6. Увечері перед сном щодня "майте при собі" три гарних спогади (робіть це щоночі ).

7. Тримайте при собі завжди три гарних новини. Це зробить з Вас гарного співбесідника, який не тільки щось розповідає, а й оздоровлює співбесідника.

Привчайте дітей до дієти гарних новин

___________________________________________________________________________

Л

Обставини (зовнішні фактори) Умови експлуатації юдина і комп'ютер мають схожість

ЮДИНА І КОМП'ЮТЕР МАЮТЬ СХОЖІСТЬ

 

Знання, установки, цінності…

Мікрос-хеми

Програмне забезпечення

Гени, тіло, органи

Людина

Комп'ю-тер

Поведінка

Результат

Н а допомогу практичному психологу

Психологічна допомога – формування нового я-образу особистості

« ПРОБЛЕМА МОЛОДОГО ПОКОЛІННЯ ПОЛЯГАЯ У ВІДСУТНОСТІ

КУЛЬТУРИ ПЕРЕЖИВАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО БОЛЮ»

Замість вступу

  1. Чому певна подія чи життєва ситуація, що трапилася з людиною набуває статусу проблеми для неї, а для вас, психолога – ні? Відповідь: «Тому, що вона трапилась не з психологом» не приймається. Подумайте!

  2. Чому людина не злиться на землетрус, який приніс багато болі людині, зруйнувавши її оселю, але при цьому, ця ж людина довго утримує образу на сусіда, який сказав не те, що хотілося почути?

  3. Чому людина на перших порах переживання проблемної ситуації не чує доводів і спроб про допомогу інших (психолога)?

У даній статті я хочу поділитися своїми міркуваннями щодо ролі психолога в умовах надання ним психологічної допомоги по вирішенню проблем особистості. Проблема рольових позицій психолога у контексті його професійної діяльності дуже є актуальною. Аналіз діалогів практичних психогів під час ведення ними консультативних сесій в умовах надання психологічної допомоги показав, що багато фахівців ведуть просто світську бесіду, яка сама по собі не несе ніякого корекційного навантаження, і відчуття безвихідності в особистості зростає, більше того, розмова з психологом часто поглиблює проблему людини, робить її більш трагічною.

Проблема – об’єкт уваги людини, що має силу притягування та гальмує розвиток і поступальний рух до мети. Так, те що турбує, привертає до себе увагу та емоційно захоплює. Біль фізична, майже завжди показує місце травми чи пошкодження, у той час, коли біль душевна, як правило ніколи відкрито нам не говорить про місце та зміст травми емоційної. Проблема пошуку того, що надламалось першим, саме у цієї людини і є самим важким в процесі надання психологічної допомоги.

Психологічна допомога - варіант роботи з виклику особистісних змін, за яких людина відчуває зниження гостроти своїх проблемних переживань або їх повне зникнення. Для людини потрібна нова ідентичність (нове уявлення про саму себе), щоб змінилося ставлення до ситуації. Не можна, не змінившись власне внутрішньо, змінити ставлення до проблеми або знизити силу своїх переживань. Слід зазначити, що зміни ідентичності при наданні психологічної допомоги можуть проходити раптово і радикально та не очікувано, як для клієнта так і для психолога. Якщо метафорично, то поява нової ідентичності схожа на перетворення гусіні у метелика. Дуже важко передбачити що появиться зовсім інший організм, і по змісту, і по формі.

Завдання психологічної допомоги – змінити, у першу чергу, емоційний тип реагування особистості на проблему, зробити його іншим та менш акцентованим у полі зору свідомості.

Як припинити дану форму життя ідентичності при житті і забезпечити при цьому формування нового Я-образу, у якому буде ресурс для переживання, як норми буття? Це завдання із завдань для психолога.

У проблемі особистість не цінує того, що було накопичено до цього часу, не сприймає об’єктивно те, що поряд, довкола! Не має сенсу говорити про те, що у людині є ресурс для виходу із проблеми, із переживань, – людина не чує!

Щоб не зламатися людині у проблемі, треба не дозволити собі «відпустити» процес впливу травми на власну особистість. Допомогти навчитись керувати впливом травмуючої ситуації на особистість - одне із найважливіших завдань психологічної допомоги. Як стати людині внутрішньо активною щодо виходу із складної ситуації.

Розглянемо міжсистемний перехід, що забезпечує особистості зняття гостроти і сили впливу проблемної ситуації, а від так - зниження сили переживань.