Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВІТ ПСИХОЛОГІЇ №10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
7.79 Mб
Скачать

Ознаки психологічно здорового учителя у контексті його професійної діяльності

Здорове тіло кожен може собі уявити. А ось як виглядає психологічно здорова людина, представити набагато важче, але все-таки можна.

Почнемо з того, що не будемо плутати психічне і психологічне здоров'я. Останнє до недавнього часу було складовою частиною психічного здоров'я, що має відношення до окремих психічних процесів і механізмів, а саме: пам'ять, відчуття, увага, сприйняття, мислення та ін

Психологічне здоров'я відноситься до особистості в цілому, це постійний розвиток сукупності психічних властивостей людини, який забезпечує гармонію між потребами індивіда і суспільства, і орієнтує індивіда на виконання свого життєвого завдання. При цьому психологічні відхилення легше виправити, ніж психічні.

А як же виглядає, психологічно здоровий вчитель? Виділяють кілька якостей, що дозволяють визначити психологічне здоров'я.

По-перше , психологічно здоровий вчитель орієнтований на реальність. Всім зрозуміло, що потрібно звертати увагу на те, що відбувається, тверезо оцінювати ситуацію і якимось чином брати участь в цьому житті. Не те вона пройде повз. Він розуміє дистанцію між моделюванням життя на уроці і реальним життям. Викладає матеріал контекстно. Розцінює урок як місце та простір для формування у дитини навичок виживання.

По-друге , психологічно здоровий учитель приймає себе та оточуючих такими, якими вони є. Погодьтеся, це дуже важко. Адже завжди хочеться, щоб люди (тим більше школярі) ну хоча б інколи бачили свої дурості і помічали у нас гарне. Такий учитель створює умови для адаптації індивідуальних ознак особистості до умов сьогодення, а не заперечує риси дитини які йому недовподоби. Він помічає і розвиває.

По-третє , спонтанність. У словнику Ожегова читаємо: "Спонтанний - виникає внаслідок внутрішніх причин, без безпосереднього впливу ззовні, мимовільний". Тобто, людина веде себе спонтанно, коли робить те, що їй захотілося. Можливо, це порушує чиї-небудь уявлення про пристойність, правила поведінки. Але без цієї важливої якості всі ми були б схожі один на одного. Адже чітко дотримуватися правил поведінки неможливо. Кожна людина повинна в першу чергу знати чого хоче сама, щоб її життя вдалося, щоб їй хотілося жити. Учитель, який відбувся у своєму особистісному та фаховому житті – основа для гармонійного розвитку особистості школяра.

По-четверте , коли виникають проблеми у психологічно здорового вчителя, то він не починає мучити своїх колег і учнів класу, не дорікає собі за потрапляння в неприємності, а розглядає свою проблему під своїм внутрішнім мікроскопом думки. І навіть якщо виникла проблема, то її причини учитель шукає в собі і ніколи емоційно не розпочне згонити злість на дітях.

По-п'яте , як не дивно, психологічно здоровий учитель має потребу в самоті. Постійно перебувати на виду просто неможливо. Можна перестати бути психологічно здоровою людиною. А самотність дає педагогу не тільки відпочинок від дитячого гаміру, суєти, колег, а й допомагає зосередитися на єдиній людині, яка завжди з нами – на собі. Такий вчитель вчить учнів культурі перебування на самоті, вчить любити самотність і використовувати її як умову для того щоб познайомитися з собою. Доносить думку, що самотність – швидше життєва потреба а не проблема відсутності когось поряд.

По-шосте, психологічно здоровий вчитель автономний і незалежний. Якщо простіше - вільний. Він не потребує постійного схвалення своїх вчинків, зовнішніх наказів і погладжувань при прийнятті рішення. Він сам може це зробити для себе, якщо починає сумніватися. Вчить школярів самодостатності і віри в свої можливості за принципом –Ти маєш бути першим хто тобі допоможе.

По-сьоме, у нього відсутня схильність сприймати людей і навколишній світ стереотипно. Так, якщо буде тільки біле і чорне, цей поганий, тому що так сказав Вася, а цей гарний, бо так вважає Саша, то можна і з глузду зїхати. Де ж тоді моя думка і право кожної людини змінюватися? Виховує в учнів здоровий самоаналіз і виступає яскравим прикладом таких міркувань.

Восьме, духовність. Духовність - пізнання, прагнення до істини. Вона передбачає гармонійне взаємодія зі світом і спрямовує людину на пошук сенсу життя, виконання життєвого завдання, без чого неможливо відчуття душевного спокою та особистого щастя. Людина - це ікона, і сенс її життя - прийти до себе, усвідомити власну цінність. Вчитель пропонує дітям відчути свою нішу у світі людей і природи. Вчить бути позитивно презентабельним і гармонійним з природою.

Дев'яте, ідентифікація з людством. Це зрозуміло. Учні мають відчути себе частиною соціуму і розуміти що власні вчинки впливають на його буття. Учитель працює в контексті приналежності до людства і показує зразки турботи як про себе так і про соціум вцілому.

Десяте, психологічно здоровий вчитель завжди готовий до близьких стосунків з людьми. Це постійно відчувають колеги по роботі та учні. Така якість характеру як злопам’ятність – відсутня.

І на закінчення ще три параметри: наявність почуття гумору, висока креативність і низька конформність. Гумор при цьому не агресивний.

Ось такий він - психологічно здоровий вчитель у контексті його педагогічної діяльності. Будьте і ви такими. Психологічно здоровими! А.Й.Орошкевич