Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВІТ ПСИХОЛОГІЇ №10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
7.79 Mб
Скачать

Перелік стартових запитань, які можна використати для «запрошення учнів до діалогу».

Данні запитання передбачають глибинну роботу в аналізі і критичному погляді на проблему. На одне заняття пропонуємо брати для розгляду близько семи запитань. Цей хід робиться з метою спільного роз'яснення і осмислення понять, розуміння проблеми І відчуття причинно-наслідкових зв'язків.

Здоров'я - це коли я маю час І мені хочеться поговорити з собою" Мамардашвілі М.К.

„Так як значна частина людей нічого не робить для діалогу з собою, то життя вигадало хворобу, щоб повернути людей до собе, а для декого розпочати перший діалог"

Фізичне здоров'я

«У здоровому дусі - здорове тіло.»

7-11 клас: У чому полягає здоровий стиль життя?

9 клас: Чи знаєте ви, що учні які займаються бігом мають менший рівень тривожності, ніж ті, що не займаються? Чи знаєте ви, після чого у учня погіршується самопочуття і спостерігається низька працездатність?

9-11клас: Чи знаєте ви, що таке біоритми організму та яке їх значення у життєдіяльності людини? Чи знаєте ви, як впливає загартування на рівень працездатності людини? Чи знаєте ви, якими саме вправами можна налаштувати організм на розумову діяльність? Які зовнішні фактори забезпечують зону комфорту учня у класі?

9-11клас: Чи відомо вам, що вживання банану, темного винограду активізує розумову діяльність? Чи знаєте ви, що такі продукти, як рибні продукти, помідор підсилюють розумову діяльність? Чи знаєте ви яка їжа сприяє вироблятись «гормону щастя»? Яка їжа знижує тривожність, а яка задає тонусу тілу?

9-11 клас: Чи знаєте ви, що спеціальними вправами на дихання можна заспокоїти психоемоційний стан або активізувати його? Чи знаєте ви, що вправами можна піднести настрій? Що ви знаєте про оптимальну вагу тіла? Запах якого фрукту використовують для покращення запам'ятовування уроків? Чи знаєте ви, що повноцінний сон старшокласника складає в середньому вісім годин і найкращий період для сну це період із 22:00 до 5:30? Чи знаєте ви, що якщо людина у ночі часто не відходить до сну, то у неї відбувається збій біоритмів? Чи знаєте ви, що вага вашого тіла залежить виключно від обміну речовин, тому одна людина може вживати їжу і худнути, а інша навіть живучи дещо у проголод може, навпаки, набирати вагу?

10-11 клас: Чи виконуєте ви фізичну зарядку щодня? На що саме впливає зарядка і чому фізичну зарядку називають «зарядкою»? Чи знаєте ви, що для підтримання фізичного тонусу старшокласнику щодня слід виконувати 40 хв. вправ?

1 0-11 клас: Що ви можете назвати із корисної їжі? Назовіть на що саме направлена та чи інша корисна їжа?

Психічне здоров'я

«Мисли позитивно. Незабаром у тебе виробиться навичка бути щасливим».

4 Клас: Чому так важливо пізнавати світ?

7 Клас: Які можливості відкриваються в результаті пізнання світу?

7-11клас: Чи знаєте ви, що написання контрольних робіт у перші два тижні вересня суперечать психогігієнічним вимогам і випереджають процес вашої адаптації до навчання? Чи відомо вам, що існує три типи учнів щодо їхньої модальності сприйняття: зоровики, слуховими та чуттєвими?

8-11клас: Які ви знаєте умови психогігієни, яких слід дотримуватись під час виконання домашньої роботи? Які ви знаєте методи швидкого і міцного запам'ятовування інформації? Чи знаєте ви, як потрібно вести власні конспекти, щоб матеріал вдвічі краще запам'ятовувався?

7-11клас: Що ви робите для розвитку своїх комунікативних, організаторських здібностей та лідерських якостей?