Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВІТ ПСИХОЛОГІЇ №10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
7.79 Mб
Скачать

Думки думки думки думки думки думки думки думки думки

Китайський мудрець, говорячи про медитацію, значення і роль релаксації, спокою мислення в процесі отримання інформації i прийняття рішень, a також в розвитку паранормальних здібностей, сказав би напевне так: "Коли твій розум буде так неспокійний, як океан, а думки такими частими, як хвилі, що б'ються об беріг, тоді навіть падіння величезної скали не викличе жодної реакції. Коли твій розум буде так спокійний, як поверхня озера на світанку, тоді найменша стеблинка, яка туди упаде, викличе велике зрушення і буде тобою побачена".

День буде легким і вдалим!

І у мене все вийде!!!

Н А ДОПОМОГУ ВЧИТЕЛЯМ ТА УЧНЯМ

П СИХОЛОГІЧНІ ОСНОВИ САМООРГАНІЗАЦІЇ, УЧІННЯ, НАВЧАННЯ, ПІДГОТОВКИ ДО ІСПИТІВ ТА ВИСТУПІВ

1.Правила самоорганізації під час засвоєння і повторення матеріалу

 Вчимо учнів культурі підготовки до уроку

1.    Заздалегідь підготуй своє робоче місце так, щоб під час роботи тебе нічого не відволікало (візити товаришів, телефонні дзвінки, телевізор тощо).

2.    Сідаючи за роботу, намагайся викинути з голови те, про що думав перед цим. Надто сильні негативні чи позитивні емо­ції — погані союзники у зосередженні на матеріалі.

3.    Стійкість уваги багато в чому залежить від того, наскільки добре ти знаєш матеріал (розуміння значною мірою ґрунтується на знанні попередніх розділів програми). Тому, беручись за ви­вчення нової теми, спочатку переглянь попередній розділ, конс пект. Якщо цей матеріал з якоїсь причцни ти взагалі не вивчав, починай з усунення наявних прогалин.

 4. Якщо важко зосередитися на навчальному матеріалі, почни конспектувати. Цей процес унеможливлює часте й тривале від­волікання уваги. Такий самий ефект має читання вголос. Після того як тобі вдасться зосередитися на ньому, можна повернутися до читання про себе.

5.    Читаючи новий матеріал, намагайся глибоко осмислюва­ти його. Але при цьому пам'ятай, що надто сповільнений темп сприяє частому відволіканню.

6.    Намагайся чергувати читання з обмірковуванням і пере­казуванням, розв'язуванням задач, придумуванням власних прикладів. Це запобігає появі монотонності, за якої стійкість уваги знижується. Зміна навчальних предметів під час виконан­ня домашніх завдань також сприяє збереженню стійкої уваги.

7.   Контролюй, придушуй мимовільні переключення уваги на сторонні об'єкти, викликані дією як зовнішніх подразників (грюкіт дверей), так і внутрішніх стимулів (уявні асоціації). Усвідомивши, що відбулося мимовільне переключення уваги, намагайся вольовим зусиллям спрямувати її в потрібне русло.

8.    Якщо в процесі читання ти зненацька усвідомиш, що на деякий час «відключився», повернися до того місця, на якому це сталося. Визначити його досить легко: весь попередній текст під час повторного читання здаватиметься незнайомим. Обов'язкові повернення не лише забезпечать засвоєння навчального матеріа­лу, а й сприятимуть підвищенню загальної стійкості уваги.

9.    Не забувайте про гігієну розумової праці, нормальне ос­вітлення і температуру, регулярні перерви, під час яких корисно виконати кілька гімнастичних вправ. П сихологи радять підвес­тися, поглянути у вікно, переводячи погляд з ближніх об'єктів на дальні. Якщо ви займаєтеся влітку, дуже корисно зупиняти очі на зелених об'єктах — це врівноважує нервову систему і сприяє відпочинку.