Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВІТ ПСИХОЛОГІЇ №10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
7.79 Mб
Скачать

1. Фізіологічний рівень регуляції психофізичного стану (вплив на фізичне тіло).

2. Емоційно-вольова регуляція психофізичного стану(вплив на емоційний стан).

3. Ціннісно-смисловий рівень регуляції психофізичного стану (вплив на думки, зміна світогляду).

Фізіологічний рівень регуляції психофізичного стану (вплив на фізичне тіло):

- достатньо тривалий і якісний сон (важливо провітрювати приміщення перед сном, дотримуватися режиму сна: засипати і прокидатись в один і той самий час)

- збалансоване, насичене вітамінами і мінералами харчування (особливо протистресовими вважаються мінерал магній і вітамін Е, який міститься у кукурудзі, моркві, ожині, горіхах, зернах соняшника, сої (до речі, плитка темного шоколаду швидко покращить ваш настрій))

- достатнє фізичне навантаження, заняття спортом, ранкова гімнастика

- танці (танцювальні рухи під ритмічну музику сприяють звільненню від негативних емоцій, так само, як і будь-яка хатня робота)

- фітотерапія, гомеопатія (сприяє заспокоєнню чай з м'яти, настоянка з кореню валеріани; підвищує життєвий тонус настоянка елеутерококу, женьшеню, родіоли рожевої)

- масаж (допоможе як класичний масаж, так і масаж біологічно активних точок на руках і ногах людини; корисно просто походити босоніж по землі, або по насипаним у коробку камінчикам)

- терапія кольором (зелений та синій колір допомагають заспокоїтись, червоний та жовтий надають енергію і бадьорість)

- ароматерапія (запахи апельсину, бергамоту діють на нервову систему збуджуючи, з'являється відчуття приливу сил; запахи лаванди, анісу, шавлії діють заспокійливо, допомагають зняти нервове напруження)

- терапія мінералами

- дихальні вправи (заспокійливе з подовженим видихом дихання зменшує надлишкове збудження і нервове напруження; мобілізуюче дихання з збільшеним вдихом допомагає подолати в'ялість, сонливість)

- баня і водні процедури (контрастний душ перед сном допоможе зняти втому дня, а зранку додасть бадьорості; взагалі, вода чудово змиває будь-який негатив)

Емоційно-вольова регуляція психофізичного стану(вплив на емоційний стан):

- гумор (сміх позитивно впливає на імунну систему, активізуючи Т-лімфоцити крові; у відповідь на вашу усмішку організм продукуватиме бажані гормони радості; гумор чудово «перезаряджає» негатив)

- музика (найкраще сприяє гармонізації психоемоційного стану прослуховування класичної музики, хоча у малих дозах рок теж буває корисним, він допомагає вивільнитись від негативних емоцій)

- спілкування з сім’єю, друзями

- заняття улюбленою справою , хобі (комп’ютер, книжки, фільми, в’язання, садівництво, рибальство, туризм… )

- спілкування з природою(природа завжди дає людині відчуття приливу сил, відновлення енергії)

- спілкування з тваринами

- медитації, візуалізації (існують цілеспрямовані, задані на певну тему візуалізації – уявно побувати у квітучому саду, відвідати улюблений куточок природи і т.д.)

- аутотренінги (самонавіювання)(емоційне напруження безпосередньо пов'язане з напруженням м'язів – у стані стресу організм входить у стан «бойової готовності» до активних дій; знімаючи напруження певної групи м'язів, можна впливати на негативні емоції, позбавитись від них)

Ціннісно-смисловий рівень регуляції психофізичного стану (вплив на думки, зміна світогляду)

Образа, злість , невдоволення, критика себе та інших – все це найшкідливіші для нашого організму емоції. Наш мозок викидає гормони стресу на будь-які подразники, що загрожують нашому спокою. При цьому йому зовсім байдуже, реальні вони чи вигадані. Тому і на надуману проблему організм відреагує, як на справжню. Отже, важливо навчитись контролювати свої думки і емоції. Відомий дослідник стресу Сельє зазначав, що має значення не те, що з вами відбувається, а те, як ви це сприймаєте.

Відома притча про двох мандрівників, яких мучила спрага і, нарешті, діставшись до поселення, вони отримали по півсклянки води. Один з подорожніх сприйняв склянку напівповною, з вдячністю прийняв ці півсклянки води і був задоволений. Інший же сприйняв склянку напівпорожньою і лишився невдоволеним, що йому не налили повну склянку.

Дивились двоє в одне вікно: один угледів саме багно.

А інший – листя, дощем умите, блакитне небо і перші квіти,

Побачив другий – весна давно!...

Дивились двоє в одне вікно .

Отже, важливо навчитись звертати увагу на позитивні моменти життя і вміти бути вдячними за них. Негативне запитання «За що?» бажано перетворювати на позитивне «Для чого?». Для чого у моєму житті з'явилась та чи інша неприємна ситуація? Які висновки я маю з неї зробити? Чого я маю в цій ситуації навчитись?

Якщо з таких позицій підходити до життєвих ситуацій, то вони перестають сприйматися як проблеми, і життя починає сприйматись як школа, де події і ситуації складаються таким чином, щоб ми могли навчитись саме тому, що нам потрібно.

Пам’ятайте, що подібне притягує подібне: чим ми цей світ наповнюємо через думки, емоції, вчинки, те до нас і повертається. Як говориться у відомій приказці: «Що посієш, те й пожнеш».

С.Ф.Пятаченко

В важаємо корисним обговорення цього питання у педагогічних та учнівських колективах

Ч

1. Позбудьтеся коренів зла, заздрощів, образ.

2. Не робіть нічого, що викликало б у вас почуття провини.

3. Будьте чесні і не бійтеся виражати усі свої емоції, але якщо вони не травмують інших людей.

4. І саме головне - зробіть кожний свій день приємним, насолоджуйтеся кожною хвилиною свого життя, навчіться почувати радість і красу існування на цій землі.

отири "закони здоров'я":

П равила що допомагають реалізувати «закони здоров'я»

Від усмішки стане всім тепліше !

У повсякденному житті намагайтеся уникати дрібних конфліктів, які породжуються мимовільною емоційною реакцією. Якщо хтось сказав щось неприємне, ненароком штовхнув, не так подивився і т.п., не звертайте на це уваги. Різкі, грубі, а тим більше гнівні слова, неважливо, вимовляєте ви їх чи тільки чуєте, підвищують рівень гормонів стресу, зокрема кортизону, який є досить шкідливим серед інших. Подібно іржі, він роз'їдає клітки кори головного мозку, погіршуючи пам'ять, збіднюючи емоційну сферу, викликаючи підвищену нервозність.

Якщо протягом дня ви попадаєте у конфліктні ситуації чи зіштовхуєтеся з чимось неприємним, не концентруйтеся на ньому, а постарайтеся скоріше забути. Як говорять у таких випадках: "Не бери в голову". Це дуже корисна порада!

Звичайно, спочатку буде нелегко стримувати себе і не думати про неприємні речі. Особливо ввечері перед сном, коли негатив прямо лізе у голову, і ви починаєте знову мучити себе. Щоб витіснити негативне зі свідомості, згадаєте якийсь радісний епізод з минулого життя, коли ви почували себе щасливими, а потім постарайтеся в усіх подробицях відновити його в пам'яті. Ви навіть не помітите, як швидко вивітряться негативні думки і емоції. Психологи пояснюють це тим, що для нашого самозбереження людська психіка улаштована так, щоб віддавати перевагу гарній, а не поганій інформації. Нашій пам’яті потрібно тільки допомогти у цьому.

З цього приводу не можна не згадати про телебачення. На думку психоаналітиків, зараз воно становить серйозну небезпеку, оскільки звалює на людину потік негативної інформації. У випусках новин переважають безрадісні повідомлення про невиплату зарплат, страйки,війни, катастрофи, вбивства і т.д. і т.п. Виступи політиків і репортерів також присвячені тому самому : як усе погано і хто в цьому виний. Народна" мудрість рекомендує: "Не сип мені сіль на рану", а от "телешухляда" тільки цим і займається, вільно і мимоволі породжуючи в людині розпач, тривогу,страх і злість. У психологів є поняття "стан тривожного очікування", коли людина не в силах вплинути на хід подій, але допускає їх негативний розвиток. Такий стан дуже негативно позначається на психіці, а від так, підриває здоров'я. Саме в такому стані перебуває значна частина людей. На жаль "маленька людина" не може нічого змінити і від цього страждає ще більше. Тому краще не дивитися подібні передачі (особливо перед сном чи у моменти вживання їжі), у крайньому випадку, приділяти їм мінімум часу, оскільки вони переважно не містять життєво важливої та необхідної інформації.

Проте "мильні опери", незважаючи на насиченість вигаданими драматичними подіями і пристрастями, занурюють глядача у світ мрій, дозволяючи хоч тимчасово відсторонитися від невтішної та нерадісної дійсності. І хоча, багато хто критикує такі сереіали, називаючи "сурогатом насолоди" і "таблетками псевдощастя", вони позитивно впливають на психіку і здоров'я, якщо не заглиблюватися глибоко у світ красивих фантазій. Загальна ж рекомендація щодо телеекрана проста: не слід дивитися підряд усе, що показують у "телеящику". Краще відмітити ті програми і передачі, у яких є радість, краса, любов, сміх, узагалі щось добре і приємне, і обмежитися.

Отже, перше, що необхідно зробити, щоб бути щасливим, - це навчитися обгороджувати себе від негативних емоцій і негативної інформації. Але цього мало.

Друга неодмінна умова насолоди життям - уміння знаходити в ній радісні моменти. Почніть спеціально звертати увагу на приємні дрібнички, з якими ви так чи інакше зіштовхуєтеся щодня , і вони стануть автоматично фіксуватися в підсвідомості, витісняючи шкідливу негативну інформацію. Причому особливість нашої психіки, про яку вже говорилося вище, допоможе вам досить швидко виробити цю дуже корисну звичку.

Ще одним джерелом позитивних емоцій є природа. Навчитися бачити її красу і гармонію: ті ж золотаві промені сонця на світанку, колірний спектакль з дивною гамою фарб на заході, що умиротворяє зелень дерев, вигадливі фантазії сніжної "архітектури" і багато чого, багато чого іншого, що є навколо нас і чого ми звичайно не помічаємо.

Не силуйте себе стосовно їжі, їжте те, що хочеться у даний момент. Важливо не просто наїстися, а отримати від їжі задоволення. Пам'ятайте , що апетит - краща приправа. Якщо його немає, то можна обійтися і склянкою чаю чорними чи білими сухарями.

Увечері варто підбити "баланс" приємних і радісних моментів за минулий день. Перед сном, лежачи в ліжку, потрібно ще раз згадати ці моменти; якщо є бажання, "посмакуйте" і з такими приємними думками постарайтеся заснути.

І останнє. ставтеся до себе з любов'ю, думайте про себе тільки хороше. Причому не переконуйте себе в такій позитивній оцінці, а вірте, що це так є насправді. Ця впевненість додасть нових сил.

Щоранку говоріть собі: "Я абсолютно здоровий!", і ваш організм дійсно буде сам боротися з вашими недугами, аби відповідати установці на здоров'я у вашій підсвідомості.

Н.В.Поворозник

Людина складається більш ніж на 70 процентів з води. До речі борщ, суп, чай теж представленні в основному водою. Вчені дослідили, що вода має пам'ять. Вона вловлює емоційно-смисловий зміст наших слів і чітко диференціює його на позитивний і негативний. Все що ви сказали поганого про іншу людину, запам’ятовується у вигляді негативних кластерів кожною молекулою її організму і вашого організму теж. Приготування їжі в поганому емоційному стані, злості обов’язково зафіксується у страві, а після розгорнеться різними недугами у тих, хто її буде споживати. А це, у першу чергу ваші діти та кохані вам люди.

Ось як виглядають сніжинки замороженої води, якій говорили різні за емоційним змістом слова

ІСТИНА ЛЮБОВ ДЯКУЮ