Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВІТ ПСИХОЛОГІЇ №10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
7.79 Mб
Скачать

Де коріння установок і уявлень про себе усім хто має справу із дітьми

У транзактному аналізі, виділяють чотири головних людських установки-ставлення до себе та інших, які потім визначають нашу позицію та поведінку. Людина "несе" їх по життю, як лицар - герб на щиті, або як неформал - малюнок на футболці. Ось вони:

1.Я поганий - ти хороший.

2. Я поганий - ти поганий.

3. Я хороший - ти поганий.

4. Я хороший - ти хороший.

На другому-третьому році життя дитина вибирає одну з чотирьох базових установок і починає будувати відповідно до них свій життєвий сценарій. Це залежить від наявності або відсутності ніжності і схвалення з боку ближніх. Отже, детальніше:

1. Я поганий - ти хороший.

Найдавніша установка, адже без впливу людських рук немовля просто не виживе, а з багатьох фактів власного дискомфорту складається враження про себе як про неблагополучного. Така людина все життя може відчувати себе у владі інших, відчуваючи постійну потребу у схваленні. Вона довірлива, нею легко маніпулювати. Її власна думка знаходиться в зародковому стані. Обтяжує відчуття власного неблагополуччя, навіть якщо людина встигла добитися багато чого. Врешті-решт - сумний висновок: "Що б я не робив - я все одно недосконалий".

2. Я поганий - ти поганий.

Це коли дитина не отримує або отримує мало ніжності, погладжувань, схвалень, а покарань не бракує. Функція здобуття погладжувань (як у першому випадку) блокована, тому що чекати її немає звідки. У кращому випадку людина просто пливе за течією життя, перетворюючись на циніка і фаталіста. У гіршому - вона стає асоціальною і антисоціальною, і визнає тільки руйнівні цінності. Приклад - наркомани, злочинці, адепти потворних сект. Багато хто стає психічно хворим. Всі вони не знають щастя і не вірять в нього.

3. Я хороший - ти поганий.

Це - практично кримінальна життєва установка, спроба залікувати нанесені в дитинстві рани (аж до насильства над дітьми). Залишаючись у спокої, дитина сама "зализує" їх без сторонньої допомоги. Коли це виходить - виникає відчуття власного благополуччя і комфорту. Але коли з'являються батьки чи інші джерела насильства - дитина приходить до висновку про те, що все оточення - погане.

Підростаючи, вона сама дає здачі і навіть нападає першою. Вона стає підступною, грубою і жорстокою. Об'єкти насильства такої людини - зазвичай більш молодші, слабкіші. Нерідко здійснюють насильство над тваринами. І тим не менше така потворна установка служить засобом порятунку життя. Погладжування добре, якщо хороший дарує його, але хороших людей-то немає ... Крайній вираз цієї установки - усвідомлене вбивство, або шлях лідера асоціального, кримінального угрупування.

4. Я хороший - ти хороший.

Ця установка, на відміну від інших - усвідомлена і словесно оформлена. Це - наслідок включення людини в ті процеси, які дають різні сфери людського знання: філософія, педагогіка, психологія, психотерапія. Тобто це - установка дорослої, зрілої, гармонійної особистості, здатної дарувати "погладжування" іншим, і собі.

На відміну від почуттів, що живлять перші три установки, в основі цієї лежать віра, воля і прагнення до дії. І тоді відчуття дискомфорту сприймається як тимчасове, що піддається розв'язанню, а життя - може бути піддане плануванню. Шляхи її досягнення в кожної людини різні, але це є ідеал світогляду і поведінки в нашому суспільстві.

Ц Е ЦІКАВО ЦЕ ЦІКАВО ЦЕ ЦІКАВО ЦЕ ЦІКАВО ЦЕ ЦІКАВО ЦЕ ЦІКАВО ЦЕ ЦІКАВО ЦЕ ЦІКАВО ЦЕ ЦІКАВО