Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВІТ ПСИХОЛОГІЇ №10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
7.79 Mб
Скачать

СВІТ ПСИХОЛОГІЇ 10/2011

З МІСТ

  1. 20 років психологічній службі України ……………………………………………………………………..…2

  2. Психологія здоров’я………………………………………………………………………………………………….….3

  3. Шляхи становлення та збереження психологічного здоров’я учнів……………………..…..6

  4. Причини тілесних проблем……………………………………………………………………………………….…9

  5. Методи врегулювання конфліктів і запобігання їм……………………………………………….…..10

  6. Рекомендації для проведення самоаналізу з метою самооздоровлення…………...….12

  7. Психологічна допомога – формування нового Я-образу особистості…………………...…13

  8. Психологічні голограми для психологів і педагогів……………………………………………….....17

  9. Поговоріть з старшокласниками про долю…………………………………………………………….….18

  10. Американський психолог……………………………………………………………………………………….…..19

  11. Де коріння установок і уявлень про себе……………………………………………………………….….20

  12. Японський стиль спілкування або позитивна мова……………………………………………….….21

  13. Суїцидальна поведінка ………………………………………………………………………………………………23

  14. Консультування дітей жертв насильства……………………………………………………….……….….26

  15. 23:57……………………………………………………………………………………………………………………….……29

  16. Чи діалогічна ви особистість?.......................................................................................30

  17. Класифікація особистих якостей учителя ………………………………………………………………….32

  18. Притчі (це цікаво)…………………………………………………………………………………………………….….33

  19. Вісім способів подолати заздрість………………………………………………………………………….….34

  20. Філософські основи життя ………………………………………………………………………………….………35

  21. Практичні рекомендації учителям…………………………………………………………………….……….37

  22. Розвиток конкурентоздатності команди в освітніх організаціях………………………….…..38

  23. Труднощі та проблеми менеджерів-дебютантів…………………………………………………….…44

  24. Десять якостей людини здатної до ефективної управлінської діяльності………….……45

  25. Хто вами керує лідер чи адміністратор……………………………………………………………………..46

  26. Проблеми дегуманізації суспільного життя………………………………………………………………47

  27. Одножитіє……………………………………………………………………………………………………………………50

  28. Сила думки………………………………………………………………………………………………………………….51

  29. Психологічна безпека педагогу………………………………………………………………………………….53

  30. Чотири закони здоров’я …………………………………………………………………………………………….56

  31. Сніжинки замороженої води……………………………………………………………………………………..58

  32. Це цікаво……………………………………………………………………………………………………………………..59

  33. Ознаки психологічно здорового учителя у контексті його професійної діяльності..61

  34. Теорія множинного інтелекту Говарда Гарднера……………………………………………..……...63

  35. Окремі аспекти негативного впливу комп’ютера на людину…………………………………...66

  36. Профілактика та усунення факторів негативного впливу освітнього середовища на розвиток особистості учнів…………………………………………………………………………………………68

  37. Психологічні основи самоорганізації, учіння, навчання, підготовки до іспитів та виступів……………………………………………………………………………………………………………………….79

  38. Культура звертання учителя до учнів………………………………………………………………………..87

  39. Поради молодому подружжю…………………………………………………………………………………..89

  40. Тезаурус (практикум)………………………………………………………………………………………………….90

  41. Від усього серця, або думки наших дописувачів………………………………………………………91

  42. Вчимось виховувати дітей………………………………………………………………………………………….92

  43. Сто запитань для розвитку учнів………………………………………………………………………………..95

  44. Бізнес-картка………………………………………………………………………………………………………………99

  45. Психологічній службі закладів освіти району………………………………………………………….100

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 років – суттєвий відрізок часу. Це хороший привід зупинитися, задуматися й оцінити те, що вже зроблено, досягнуто, пережито. Але також це час помріяти про майбутнє, поставити нові цілі і визначити нові вершини для підкорення.

Психологічна служба Красилівського району зародилася у 1991 році, як тільки почали з’являтися психологи в Україні. Розпочинала службу одна людина, а сьогодні нас налічується двадцять один психолог, (таке собі повноліття). Пройдений шлях був непростий. Починати з нуля, йти незнаною дорогою, кожного дня долати нові перешкоди і доводити своєю працею, що психологія – це не лише гарне слово, це не «вищі матерії», а наукові знання про людину, які покликані служити людині, без яких у школі не обійтися. Не все так просто й сьогодні, але фундамент закладено і тепер залишається будувати міцний каркас.

На сьогодні наша служба має своє обличчя, свій характер і свою неповторність. Секрет ховається в тих основах, на яких будується робота. Це три принципи, які лежать в основі нашої праці – МНС.

М – мораль, тобто на першому місці людина як найбільша цінність, а потім теорії, інструкції, завдання. Ми робимо роботу не заради самої роботи, але пам’ятаючи, що психолог зустрічається з людиною, її внутрішнім неповторним, ніде неописаним світом. Етичність, доброта, емпатія – це не пусті звуки, це основні риси особистісного й професійного портрету психолога, інакше у нашій роботі ніяк.

Н – наука – наша робота будується на науці. Це важко – встигати за тим, що відбувається у науці. Вимагає постійних зусиль, витрат часу. Та ще й засвоїти теорію так, щоб втілити її у житті конкретного навчального закладу, при роботі із людьми. Ми намагаємося йти у ногу з новими дослідженнями, по-новому перевідкривати вже отримані знання, кожного разу пам’ятаючи, що психолог – це не той, хто веде «світські бесіди», а той, хто компетентно працює з людиною, допомагаючи їй побачити себе і світ по-новому.

С – серце – все, що ми робимо, ми робимо серцем. Світ, людина пізнається тоді, коли пропускаєш це через себе. Саме в серці живе любов, ми любимо свою справу, і вкладаємо у неї серце. Практичний психолог – це не посада - це покликання, тобто поклик серця.

А ще ми маємо свої мрії. Ми мріємо про те, що психолог буде почутий. Про те, що він буде зрозумілим. Про те, що зможе приносити користь людям, яким покликаний служити і власним стилем життя втілювати ідеї, які пропагує.

Шановні колеги! Вітаємо вас із професійним святом. Пам’ятаючи, що подив і мрія самі великі синоніми людини, бажаємо вам кожного дня знаходити можливість для подиву. Відкривати для себе нові речі, по-новому дивитися на звичне. Бажаємо радіти відкриттям і переживати життя з насолодою. Нехай ваш погляд буде звернений у небо. Мрійте і вірте у те, що ваші мрії здійсняться. Нехай вашими вірними друзями будуть спокій і надія.

Особливо дякуємо за співпрацю людям, для яких психологія – не просто робота, а стиль життя. Це люди, які вірно працюють для інших, які вкладають серце у те, що роблять, і є прикладом для своїх колег.

Янковська Ірина Миколаївна – психолог ЗОШ №4. Працює з 1997 року.

Дякуємо за ваше прагнення пізнавати і набувати нових знань , відданість справі, яку робите, наполегливість у досягненні мети.

Карп’юк Руслана Миколаївна – психолог ЗОШ №3. Працює з 1997 року.

Дякуємо за вашу активність, відповідальність, етичність у роботі, відданість справі, яку робите.

Поворозник Наталія Валеріївна – психолог НВК. Працює з 1998 року.

Дякуємо за вашу доброту, емпатійність, доброзичливість, відданість справі, яку робите і приклад, який подаєте іншим.

П’ятаченко Світлана Федорівна – психолог ЗОШ №2. Працює з 1999 року.

Дякуємо за вашу енергійність, творчість, оптимізм, відданість справі, яку робите і за іскру, якою запалюєте інших. ______________________________________________________________________________________________________________________________

Втратив гроші - шкода,

втратив час - прикро,

втратив здоров'я - безнадійно.

Як би ви відповіли на таке запитання – «Що треба зробити для того, щоб наші діти були здоровими?» Тривалий час я був у роздумах над пошуком відповіді. Мої роздуми привели мене до ще одного запитання, на мій погляд не менш важливого – «А чи можна бути здоровим у нездоровому суспільстві?» Хвороби породжують хвороби. Бути здоровим – значить відрізнятися від інших, від більшості. І ви думаєте, що для нездорового соціуму вигідно бачити здорову особистість? Незнаю. Стиль суспільного життя уже зав’язаний на паталогіях членів суспільства і без них, розвиток людини, часто навіть не уявляється. В останні роки у структурі захворювань людини усе більшого значення набувають соціальні і поведінкові фактори. Особливо високий рівень небезпечних для здоров'я поведінкових ризиків у підлітків, тому що, виходячи з під опіки дорослих, вони, як правило, виявляються не підготовленими до спокус дорослого життя. Подібна непідготовленість виявляється у невмінні уникнути шкідливих звичок, вчасно сказати "ні", навіть просто постежити за своїм здоров'ям. У свою чергу, шкідливі звички, закріплюючись під негативним впливом соціального середовища, неминуче набувають форми надзвичайно небезпечних захворювань. Серед останніх - різні види залежності(у тому числі від психоактивних речовин), захворювання що передаються статевим шляхом, СНІД. Слід зазначити, що не меншу загрозу для здоров'я несуть і інші фактори, властиві сучасному суспільству: гіподинамія, надлишкова вага, підвищена стресогеність, інформаційні перевантаження, незадовільний екологічний фон, моральна деградація соціуму, розмитість цінностей, аморальність, дегуманізація стосунків, зруйнованість інституту сім'ї тощо. На жаль, ми не маємо системи стимулів для появи бажання бути здоровим, проте їх у нас достатньо, щоб бути хворим.

Члени суспільства поступово втрачають імунітет, який все частіше і ширше замінюють ліками. І такі ліки є для фізичних, психічних, соціальних та духовних хвороб. Молода людина поступово привчається до безсилля, безвільності щодо спроможності самовиживати. Вирішення даної проблеми досить складне і потребує особливих психологічних методів щодо формування у школярів органічної потреби в здоровому способі життя і відповідних формах його забезпечення, в знаннях про психологію здоров'я.

Психічне і психологічне здоров'я

Витоки психології здоров'я як одного з напрямків медичної психології, появились в 1930-х роках у психосоматичній медицині, що в багато чому опиралася на психіатрію. Надалі вивчення ролі психології в етіології захворювань привело до приблизно одночасного виникнення нових галузей двох наук: поведінкової (біхевіоральної) медицини і психології здоров'я. Обидві галузі розглядали здоров'я і хворобу як результат взаємодії біологічних, психологічних і соціальних факторів. Психологія здоров'я - це наука про психологічні причини здоров'я, про методи і засоби його збереження, зміцнення і розвитку. Мета психології здоров'я, на думку В.А. Ананьєва, не може бути остаточно визначена, тому що вона виходить за рамки тільки збереження здоров'я. Самоздоров'я може розглядатися як умова для успішного досягнення людиною намічених життєвих цілей. Таким чином, "головний принцип розвитку здоров'я не в тім, щоб тільки мати міцне здоровья, а в тому, щоб реалізувати за допомогою цього здоров'я свою місію" (В.А. Ананьев).

Якщо головним завданням психології здоров'я є "поліпшення вже цілком здорової людини", то наступним завданням є збереження, зміцнення і цілісний розвиток духовної, психічної, соціальної і соматичної складових здоров'я. Серед завдань психології здоров'я також виділяють підвищення рівня психологічної і комунікативної культури; визначення шляхів і умов для самореалізації, розкриття свого творчого і духовного потенціалу.

У предмет психології здоров'я включають "вивчення механізмів впливу психосоціальних факторів, а також превентивну психологію - концептуальні, програмні й емпіричні характеристики профілактичних зусиль у сфері психічного здоров'я".

Психологи розглядають питання зміни мотивації людини стосовно здорового способу життя, опираючись на теорії, присвячені психічному здоров'ю. Отже, для нас представляється важливим визначитися з поняттям "психічне здоров'я" і його відмінністю від поняття "психологічне здоров'я". Глибокий аналіз вітчизняної і закордонної літератури по проблемі психічного і психологічного здоров'я, виконаний московським психологом В.Е. Пахальяном, показує, що психічне здоров'я часто розглядається як відсутність порушень психіки, психічного нездоров'я. У свою чергу, Всесвітня організація охорони здоров'я поряд з визначенням поняття "здоров'я" пропонує визначення поняття "психічне здоров'я", що припускає відсутність виражених психічних розладів, наявність певного ресурсу, що дозволяє переборювати несподівані стреси й утруднення, а також - "рівновага між людиною і навколишнім світом, гармонія між ним і суспільством, співіснування уявлень окремої людини з уявленнями інших людей про "об'єктивну реальність". Про гармонію пишуть Н.Г. Гаранян і А.Б. Холмогорова, визначаючи психічне здоров'я як "баланс різних психічних властивостей і процесів". Розглядаючи психічне здоров'я як власну "життєздатність індивіда", а людяність – як "вільний, свідомий і відповідальний вибір поведінки", В.І. Слободчіков і А.В. Шувалов відзначають, що сукупність (інтеграл) життєздатності і людяності індивіда є нормою психологічного здоров'я.

Психологічне здоров'я (за І.В. Дубровіною), це психологічні аспекти психічного здоров'я, тобто сукупність особистісних характеристик, що є передумовами стресостійкості, соціальної адаптації, успішної самореалізації. Зупинимося на визначенні В.Е. Пахальяна, відповідно до якого психологічне здоров'я – це динамічний стан внутрішнього благополуччя (узгодженості), що дозволяє людині актуалізувати свої індивідуальні і віково-психологічні можливості на будь-якому етапі розвитку.