Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СВІТ ПСИХОЛОГІЇ №10.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
7.79 Mб
Скачать

Психологічна компетентність у сфері здоров'я

Американський психолог Денніс Кун у роботі "Основи психології" пише: "Більшість людей погодяться, що здоров'я має дуже важливе значення - особливо їхнє власне здоров'я. І при цьому половина всіх смертей у Північній Америці відбувається найчастіше через шкідливу для здоров'я поведінку". Приведені дані, якщо не вважати незначних розбіжностей у процентному співвідношенні, характерні для Європи, Росії та України. Таким чином, ми бачимо, що наявність знань про необхідність вести здоровий спосіб життя не означає наявності в людини компетентності у цій сфері. Компетентністю можна назвати загальний рівень здібностей та кваліфікації, що не тільки є в людини, але і демонструється нею у повсякденому житті. Незалежно від того, про яку функціональну компетенцію ми говоримо - професійну, особистіснну, предметну, - ми повинні пам'ятати, що в її основі лежить визначена система психологічних властивостей, що являють собою психологічну компетенцію. Ця система містить у собі визначений "мінімум соціально-психологічних знань і умінь їх використовувати для досягнення успіху у різних формах взаємодії зі світом, іншими людьми і із самим собою". Відсутність цих знань і умінь закономірно приводить людину до соціальної дезадаптації, яким би доброзичливим не був навколишній соціум. Разом з тим відомо, що одним з ефективних засобів профілактики дезадаптивної поведінки є підвищення рівня психологічної і комунікативної культури, що і є одним із завдань психології здоров'я. Так, фахівці в області профілактики наркозалежності відзначають успішність формування в підлітків певних компонентів психологічної культури, наприклад: навичок вирішення проблемних ситуацій (у тому числі уміння звернутися по допомогу), саморегуляції, конструктивного спілкування, уміння розпізнавати манипулятивні дії і протидіяти їм, а також здатності ставити мету і визначати засоби її досягнення.

Підводячи підсумки, відзначимо, що поняття "здоров'я" має на увазі, зокрема, визначені форми поведінки, що поліпшують якість життя. Формування у школярів потреби у здоровому способі життя можливе за умови використання психолого-педагогічних методів і засобів збереження, зміцнення і розвитку здоров'я. Завдання психології здоров'я: збереження, зміцнення і розвиток здоров'я здорової людини, підвищення рівня її психологічної і комунікативної культури; визначення шляхів і умов для самореалізації, розкриття свого творчого і духовного потенціалу.

(І.І.Слободян)

Показниками фізичного здоров'я є індивідуальні особливості анатомічної будови тіла, досконале (за нормою) фізіологічне функціонування організму в різних умовах спокою, руху, довкілля, генетичної спадщини, рівень фізичного розвитку органів і систем організму.

Показники психічного здоров’я є індивідуальні особливості психічних процесів і властивостей людини, наприклад, збудженість, емоційність, чутливість. Психічне життя індивіда складається з цілей, потреб, інтересів, мотивів, стимулів, установок, уяви, почуттів тощо. Психічне здоров'я пов’язане з особливостями мислення, характеру, здібностей людини. Показники духовного здоров'я є духовний світ особистості, сприйняття духовної культури людства, освіти, науки, мистецтва, релігії, моралі, етики. Свідомість людини, її ментальність, життєва само ідентифікація, ставлення до сенсу життя, оцінка реалізації власних здібностей і можливостей у контексті власних ідеалів і світогляду – все це обумовлює стан духовного здоров'я.

Показники соціального здоров'я пов'язане з економічними чинниками, стосунками індивіда з структурними одиницями соціуму (сім’єю, організаціями), з якими створюються соціальні зв’язки: праця, відпочинок, побут, соціальний захист, охорона здоров’я, безпека існування тощо. В загальному вигляді соціальне здоров'я детерміноване характером і рівнем розвитку, які притаманні головним сферам суспільного життя в певному середовищі – економічній, політичній, соціальній, духовній. Ці складові тісно взаємопов'язані, вони в сукупності визначають стан здоров'я людини. В реальному житті майже завжди спостерігається інтегрований вплив цих складових.

ВІРТЕ У СВОЮ МРІЮ !