Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тов конд вир.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
7.23 Mб
Скачать

Рис. 13.1. Модель кондитерського виробу геродієтичного призначення

13.3. Кондитерські вироби, які збагачені йодом


В організмі людини міститься близько 25 г йоду, половина якого сконцентрована у щитовидній залозі.


До складу рецептури цукрового драже включають оліфен (0,45—0,55 %), бактеріальну масу молочнокислих бактерій (0,15—0,25%), а також масляний екстракт гарбузів (0,20— 0,25%), вітамін Е (0,2—0,25%) і кедрову (0,2—0,25%) або обліпихову олії (0,2—0,25 %) і вітамін С (0,07—0,1 %). Завдяки такому складу драже характеризується високою біологічною цінністю і приємними органолептичними властивостями.

Запропоновані чотири рецептури драже різного призначення: Пантошка, що включає пантогематоген, кислоту аскорбінову, екстракти шипшини, чорної смородини, горобини звичайної; Пан-тошка-Fe— пантогематоген, кислоту аскорбінову, залізо сірчанокисле, екстракти шипшини, чорної смородини, горобини звичайної; Пантошка-йод — пантогематоген, йодит калію, кислоту аскорбінову, екстракти шипшини, чорної смородини, горобини звичайної; Арго-Пан— пантогематоген, кислоту аскорбінову, екстракти звіробою, курильського чаю, горобини звичайної.

Розроблена рецептура батончиків, що нагадують за смаком шоколад для використання в їжу людьми з великою масою тіла. Батончики з калорійністю 250 ккал містять 4 г харчових волокон, 14 г білка і 8 г жиру. Вони здатні значною мірою пригнічувати почуття голоду пацієнтів.

У СІЛА запатентований спосіб приготування низькокалорійного продукту, близького до печива, шоколадних тістечок, кексів з невисоким вмістом жиру. У складі рецептури передбачений мальтит (75—99 %), гідрогенізовані моноцукри (0—4 %), трицу-крид І-ІІ і тетрацукрид і/або вищі поліцукриди (0—10%). Крім того, використовують цукор (0,5—30 %) і ксиліт, сорбіт, маніт, платиніт чи лактат (більше 1 %).

Для окремих виробів можуть використовуватись жири, що містять стерини і етаноли завдяки чому знижується вміст холестерину в організмі людини. Вважають, що харчові продукти повинні містити 0,65 г ефірів рослинних стеринів або 1,7 г ефірів рослинних етанолів для дворазового споживання протягом дня з дотриманням дієт, що передбачають понижений вміст насичених жирних кислот і холестерину-

Нові види печива: Ласунка з додаванням морквяного порошку і окари; Оригінальне — з горобиновим порошком і окарою, Веснянка— із шматочками моркви. Вони мають добре виражений смак і запах, властивий наповнювачам.

Розроблені підходи до створення кондитерських виробів геро-дієтичного призначення. Для цього враховуються рекомендовані норми добової потреби у білках, у тому числі тваринного похо-

1 : 0,8 : 3,5

Кондитерський виріб геродістичного призначення

У ZI

Білки, г/доб.

Добове споживання поживних речовин з кондитерськими виробами, ккал

3,24

Жири

Білки

Вуглеводи

37

ЗО

133

Жири, г/доб.

ПНЖК МНЖК НЖК

о

0,35 2,1 1,1

2,0

200

90

34

Вуглеводи, г/доб.

Моно-, ди- і поліцукриди

33,0

Норма енергії що

надходить