Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тов конд вир.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
7.23 Mб
Скачать

11.8. Кекси

Кекси — це вироби із здобного тіста з різними поліпшувачами. Сировиною для їх виготовлення є пшеничне борошно вищого сорту, вершкове масло, маргарин, меланж, цукор-пісок, молоко тощо. На якість кексів суттєво впливає заміс і збивання тіста, формування, випікання за температури 180—200°С і охолодження, а для більшості виробів — оздоблення поверхні.

Наводяться дані, що заміна свіжих яєць сухим яєчними білком і жовтком приводить до підвищення якості кексів. Значна кількість лецитину у жовтку забезпечує не тільки поліпшення якості виробів але й сприяє збереженню їх свіжості. Найбільш відчутний технологічний ефект досягнуто внаслідок спільного використання сухих яєчних продуктів і карбоксиме-тил целюлози.

Поєднання карбоксиметилцелюлози з овочевим пюре з моркви, буряка або гарбуза і включенням висококислотної молочної сироватки дозволяє знизити витрати яєчних продуктів і цукру. Додатково знижується густина кексів і вони збагачуються харчовими волокнами.

Запропоновано використання житнього ферментованого солоду у виробництві кексів «Димок» і «Загадка», які характеризуються підвищеною біологічною цінністю і більш низькою собівартістю порівняно з традиційними виробами. Нові види відрізняються підвищеною стійкістю під час зберігання, містять менше цукру і жиру, тому їх можна використовувати у харчуванні людей, які схильні до цукрового діабету та надлишкової ваги.

Кекси з використанням пасти для збивання і поліпшувача кондитерського мають вищий об'єм та ніжну дрібнопористу структуру. Емульгатори сприяють кращому затриманню вологи у виробах за рахунок чого довше зберігається свіжість кексів.

Збивання суміші інгредієнтів для кексів в апараті під тиском (1—3 бара) у сприяє збільшенню утримання середнього розміру пухирців газу. Зростання швидкості збивання веде до скорочення тривалості досягнення необхідної величини утримання пухирців газу і часу досягнення кінцевого розміру цих пухирців.

Заміна 25 або 50% жиру гуаровою і ксантановою камедями дозволяє зберегти протягом 15 діб щільність і еластичність кексів з пониженим вмістом жиру. Ксантанова камедь забезпечує отримування продукту більш високої якості.

Запропоновано використання ферментного препарату амілази Новаміла 1500 МГ і дистильованих моногліцеридів МГД-2. Для збереження споживних властивостей кексів протягом тривалого періоду (понад 60 діб) доцільно використовувати ферментний препарат Новаміл 1500 Мг у кількості 0,05 % до маси борошна і дистильований моногліцерид МГД-2 (0,5 % до маси борошна).

Вологість повітря на стадіі випікання впливає на загальний вигляд кексів. Зі зниженням вологості кекси стають темнішими. За більш високої вологості повітря поверхня кексів стає блискучішою і хрумкою.

Залежно від розпушувачів кекси поділяють: на хімічних розпушувачах, без них і дріжджові. Споживні властивості кексів значною мірою визначаються використаними жирами.

Кекси з хімічними розпушувачами. На вершковому маслі виробляють кекси Столичний, Шафранний, до рецептури яких входить масло вершкове — 22,1 і 23 %, ізюм — 23,2 і 14 %. Вони мають прямокутну форму. Поверхня кексу Столичний обсипана

534

23**

535

цукровою пудрою, а кексу Шафранний — заглазурована цукровим сиропом. Маса кексу Столичний 75 г, 500 г і ваговий, вологість — відповідно (12 ± 2) %; (14 ± 3) % і (18 ±3) %.

Маргарин використовують для виготовлення кексів Ароматний, Студентський, Чайний, які випускають прямокутної форми, з обсипаною цукровою пудрою поверхнею. На 1 т цих виробів витрачають відповідно кг: маргарину— 237,2, 189,6, 180,4; меланжу—209,5, 189,6 і 108,3.

Кекс Датська казка випускається мармуровим у глазурі, До чаю ванільний, До чаю лимонний і 3 цукатами. Всі вироби із борошна пшеничного вищого ґатунку, з використанням рослинної олії, яєць, глюкозного сиропу, емульгаторів, сухого молока, розпушувачів, консерванту — сорбіту калію. Мармуровий у глазурі включає також какао-порошок і кондитерську глазур. Маса виробів 225 г. Вони містять 4,4 г білків, 25,2т жирів і 53,5 г/100 г вуглеводів. Термін зберігання 6 міс.

Сирні кекси на маслі вершковому — Дитячий, Сирний і Сирний з ізюмом. До їх рецептури входить, кг/т: масло вершкове — 158,5, 154,6 і 130,5; меланж— 168,9, 164,9 і 139,7, а також сир з коров'ячого молока 9 %-ої жирності для кексу Дитячий — 263,9, сир 18 %-ої жирності для кексу Сирний — 257,5 і Сирного з ізюмом — 217,5. Кекс Дитячий виробляють прямокутної або круглої рифленої форми, його маса 75 г. Поверхня всіх трьох видів обсипана цукровою пудрою. Вологість виробів (20 + 3) %.

Кекси з начинками випускають кількох різновидів, у тому числі Кекс Датська казка з начинкою ківі в глазурі. Для нього використовують джем ківі на основі фруктово-ягідного пюре з додаванням цукру, пектину та сорбату калію. Крім того застовують кондитерську глазур на рослинному жирі з додаванням цукру-піску, какао-порошку, лецитину, ароматизатора «Ванільний». Випускається масою 240 г, а 100 г виробу містить 22,1 г жиру.

Кекси 7 DAYS «Магдалена» випускається з абрикосовою, полуничною начинкою, з лимонним і кремом какао. Сировиною служить борошно пшеничне вищого ґатунку, цукор, яйця, жири рослинні, сироп інвертний, розпушувач, сіль, консервант, ароматизатор «Лимон», «Ванілін». Начинка готується з використанням пюре яблучного та абрикосового, з додаванням цукру, пектину, лимонної кислоти, ароматизатора й консерванта. Випускається масою 200 г, а 100 г продукту містить 19,3 г жиру. Начинка кексу з лимонним кремом готується на кондитерському жирі, з додаванням цукру-піску, крохмальної патоки, сироватки молочної, сухого молока, спирту, емульгаторів, стабілізатора альгіната на-

536

трію, сорбата калію і ароматизатора «Лимонний». Начинка кексу з кремом какао, крім цукру і жиру кондитерського, містить какао-порошок, молоко сухе, емульгатор, сорбіт калію. У 100 г кексу міститься 24,4 г жиру.

Кекс «Магдалена» Домашнє свято випускається з начинками: вишневою, крем-брюле, крем-шоколад, лісова ягода, малинова, персикова, полунична. Кекс з вишневою начинкою готується з пшеничного борошна вищого ґатунку, з додаванням олії соняшникової рафінованої, цукрової пудри, меланжу, наповнювача вишневого (пектин, лимонна кислота, барвник), лимонного комплексу, пекарського порошку, цукру-піску, молока сухого знежиреного, ваніліну, сорбіту калію, молочної кислоти і соди харчової. Випускається масою 210 г. У 100 г кексу міститься 28,2 г жиру. Кекс з начинкою крем-шоколад передбачає використання кондитерської маси «крем-шоколад». Для фруктових начинок нормуються відповідні наповнювачі на основі пектину, лимонної кислоти, барвника і ароматизатора.

Кекс «Магдаленас» Harr'ys виробляють з такими начинками: абрикосова, полунична, лісова ягода, шоколадна. Абрикосова передбачає використання джему абрикосового, що включає фруктово-ягідне пюре, цукор, пектин, сорбат калію. Містить 15,9 г жиру на 100 г продукту. Шоколадний наповнювач готується з такої сировини: цукор, рослинні жири, какао-порошок, суха молочна сироватка, емульгатор. Кекси випускаються масою 200 г.

Кекси без хімічних розпушувачів. На вершковому маслі виготовляють кекс Мигдальний, Срібний ярлик, 3 цукатами. Кекс Мигдальний має продовгувату форму у вигляді поліна, його поверхня заглазурована праліне і обсипана мигдалем. Маса виробу 300 г. Кекс Срібний ярлик випускають у формі зрізаного конуса з отвором у центрі, а поверхня обсипана цукровою пудрою. В рецептурі цих кексів значна частка вершкового масла— 282,3 і 289,1 кг /т і меланжу — 320 і 346,9 кг/т.

На маргарині виготовляють кекс Бісквітний, який має круглу з отвором посередині форму, два прошарки з брусничного варення, поверхня обсипана цукровою пудрою.

Без жиру виробляють кекс Ювілейний і 3 корицею. Кекс Ювілейний має форму зрізаного конуса, з отвором посередині, риф-лену бічну поверхню, зверху обсипаний цукровою пудрою. На виготовлення 1 т кексу витрачають яйця курячі— 510,5 кг Та ізюм — 68,8 кг.

Кекси дріжджові виробляють на вершковому маслі та маргарині. На вершковому маслі— кекс Весняний, Молочний, Дома-

537

шній. Кекс Весняний має круглу форму, обсипану цукровою пудрою і подрібненими горіхами поверхню. Його маса 100, 500 і 1000 г. До складу кексу входять ізюм і цукати. Кекс Молочний має прямокутну форму, обсипану цукровою пудрою поверхню, містить ізюм і меланж. На маргарині виготовляють кекс Луганський, Здоров'я, Новий. Кекс Луганський має круглу форму, з двома паралельними надрізами, змащену яйцем поверхню. До рецептури виробів входить ізюм, сухе молоко, меланж. Маса кексу 0,5—1 кг, вологість (30 ± 3) %.

ЦКВЛ Укоопспілки пропонує документацію на такі кекси: Великодній круглої форми, подовий або фермовий, з додаванням ізюму, яєць, молока, маргарину, олії, поверхня змащена яєчною масою і посипана цукровою пудрою, горіхом чи покрита помадою; кекс Снятинськии весільний переважно плетений, різної форми; Покуцький у формі листочка; Малютка прямокутної форми з трьома-чотирма злипами, змащений яєчною масою; Ромашка миколаївська— круглої форми, із 6—12 кексів, сформованих у вигляді квітки-ромашки, поверхня змащена яєчною масою; Сувенір — маса 0,14 кг, випікається у спеціальних формочках, що мають вигляд білочки, півника та ін.

Пакують кекси у картонні коробки, пакети з целофану або полімерних плівок, а також у дерев'яні чи алюмінієві лотки із застеленим дном.

Контроль якості кексів починається з оцінки відповідності формі, стану поверхні, кольору, виду на зломі, смаку і запаху. Поверхня кексів має бути не підгорілою, а виготовлених на хімічних розпушувачах може мати тріщини і розриви, які не змінюють товарного вигляду виробів. Колір передбачений від світло-до темно-коричневого. Кекси повинні бути добре пропеченими, без закалу і слідів непромісу; добавки достатньо рівномірно розподілені у виробах.

Для нових видів кексів під час технологічних розробок використовують показники «м'який укус» «флейвор». «М'який укус» визначають як структурну і механічну характеристику текстури, що залежить від сили, яку необхідно прикласти для деформації кексу, або для відповідного проникнення в нього. Під час розжовування його встановлюють стисканням продукту між зубами (тверді зразки) або між язиком і піднебінням. Під «флейвором» розуміють комплексне відчуття в порожнині рота, яке зумовлюється смаком, запахом і текстурою продукції.

Зберігати кекси слід за температури не вище як 18 °С і відносної вологості повітря 70—75 %. У цих умовах встановлені такі

538

строки зберігання: кексів, що виготовлені на дріжджах — 2 дні, упакованих у полімерні матеріали— 12 днів; виготовлених на хімічних розпушувачах, а також без них і дріжджів — 7 днів. Кількість мікроорганізмів у кексах з додаванням пектину під час зберігання було значно нижчим ніж у контролі. Завдяки цьому пектин розглядають як бар'єрний об'єкт у розробленні мікробіологічно стійких виробів.

Болгарськими вченими встановлено, що кекси з покриттям із їстівних плівок, що включають поліміксан і ксантан, краще звичайних утримують вологу в процесі товаропросування. Структура крохмальних зерен у таких кексах залишається без змін. Добрими властивостями володіють кекси з покриттям, що містить карбоксиметилцелюлозу і пектин.