Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тов конд вир.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
7.23 Mб
Скачать

11.9. Рулети і бісквіти

Рулети — вироби, виготовлені з бісквітного тіста і начинки з певним оздобленням поверхні. Вони мають приємний смак та аромат, легко засвоюються організмом людини і характеризуються значною енергетичною цінністю.

Виробництво рулетів складається з таких операцій: підготовка сировини, заміс тіста, формування, випікання, покриття гарячого напівфабрикату начинкою, згортання рулету.

Асортимент рулетів бісквітних формується за видом начинки і способом випуску. Рулети фруктові з начинками — фруктовий, з джемом, Південний (повидло), Вишня-крем (термін зберігання 6 міс), Праліне (шари повидла яблучного і крему з праліне), вершково-фруктовий (шари фруктового крему Шарлот); з іншими начинками — рулет Кремовий — вершковий крем, Екстра — вершково-сирний крем, Вершковий — начинка з вершками. Кавовий — начинка кавова, Ласунка — шоколадний крем з подрібненим смаженим горіхом, Червоноградський— суфле змішане з цукровою пастою.

В числі нових рулетів на основі бісквіту промисловість виробляє наступні види: Рулет з кремом та чорносливом Подарунковий, Кавовий, Вишневий, Фантазія, з джемом.

Рулет з кремом та чорносливом вкритий вершковим кремом та чорносливом, а поверхня художньо оздоблена кондитерською глазур'ю, бокова поверхня обсипана крихтами бісквіту. Рулет Подарунковий має вершково-молочну начинку, яка використовується і для покриття поверхні та оздоблений горіхами і посиланий цукро-

539

***

вою пудрою. Рулет Кавовий — бісквітний напівфабрикат, оздоблений смужками бісквіту з какао-порошком та покритий вершково-молочним кремом, бокова поверхня обсипана бісквітними крихтами. Рулет Вишневий — бісквіт для рулету покритий збитими вершками та вишнями у власному соку, а поверхня— художньо оздоблена кондитерською глазур'ю звичайною і білою. Рулет Фантазія— бісквітний напівфабрикат оздоблений малюнком бісквіту з какао-порошком та покритий джемом і суфле, а бокові поверхні покриті суфле та обсипані крихтами бісквіту.

Рулети фруктові. Фірмовий випускається таких різновидів: Карамель-фундук, Крем-вишня, Крем-шоколад, Молочний крем, Шоколад-апельсин, Полуниця з вершками, Шоколадно-журавлиний, Молочно-абрикосовий, Горіховий з пряженими вершками (рис. 11.32). Рулет Карамель-фундук має начинку, яка містить горіхову пасту, молоко сухе, горіх, какао-порошок. Випускається масою 290 г. У 100 г виробу 12,9 г жирів. Кекс Крем-шоколад готується з використанням какао-порошку і кремової начинки. Молочний крем— жир кондитерський, молоко сухе знежирене; Шоколад-апельсин — какао-порошок, молоко сухе, ароматизатори «Чорний шоколад» і «Апельсин»; Полуниця з вершками — молоко сухе і конфітюр полуничний; Шоколадно-журавлиний — какао-порошок, молоко сухе, журавлиний конфітюр; Горіховий з пряженими вершками — молоко сухе, горіх кешью, жир рослинний. Випускається масою 205 г.

Рулет з начинкою Фірмовий (малина). Начинка готується з використанням конфітюру малинового, підварки фруктово-ягідної, ароматизатора і барвника. До складі бісквіту входять борошно пшеничне, крохмаль, цукор, яєчні продукти, сіль, розпушувачі, рослинний жир, ванілін, емульгатор. Рулет містить, г/100 г: б — жиру, 4 — білків, 57,2 — вуглеводів.

Рулет бісквітний «Денролл» буває Абрикосовий, Чорничний, Полуничний, Малиновий, Вишневий, Лісова ягода, а також у кондитерській глазурі і Люкс з кремом та 3 вареним згущеним молоком у глазурі. Крім того виробляють міні-рулети цих найменувань.

Рулети бісквітні 7 DAYS випускають з фруктовими начинками різних найменувань і з кремом-какао.

Рулет Домашнє свято виробляють з різними фруктовими начинками і декорують глазур'ю.

Рулет бісквітний Соната буває Абрикосовий глазурований, З какао, Молочний. Міні-рулети виготовляють аналогічних назв, маса 5 штук — 175 г. Термін зберігання рулетів Соната 6 міс.

Рис. 11.32. Рулети: 1 — «Крем вишня»; 2 — «Крем-шоколад»; 3 — «Полуниця з вершками»

Корпорація Рошен виробляє фірмовий рулет Швейцарський із пшеничного борошна вищого ґатунку кількох різновидів: Вершково-ванільний, Трюфельний, Шоколадно-горіховий, Тірамісу. Рулет Вершково-ванільний готується з використанням рослинних жирів, меланжу, молока згущеного з цукром, молока сухого незбираного та знежиреного, з додаванням какао-порошку, вермі-шеллє з білого шоколаду, вологоутримуючого агенту монопропі-лен-гліколю (Е1520), ароматизаторів «Ваніль» та «Вершки молока». Трюфельний рулет ароматизований «Бренді» та «Шоколад». Шоколадно-горіховий включає фундук смажений тертий, какао терте, какао-порошок, молоко сухе незбиране та знежирене, молоко згущене з цукром, ароматизатори «Фундук» та «Шоколад». Рулет Тірамісу містить кусочки білої шоколадної глазурі,

540

541

порошки йогуртів та маскарпоне, какао-порошок, молоко згущене з цукром, ароматизатори «Ваніль», «Кава-марсала» та «Тіра-місу». Термін зберігання рулетів 6 міс.

Корпорація Рошен випускає бісквітні рулети Шоколадний, Вишня-крем, Абрикос-крем, Апельсин-крем, Згущене молоко, Шоколадний із темного бісквіту з шоколадно-кремовою начинкою, покритий шоколадною глазур'ю і декорований ясно-молочною глазур'ю. Основою начинки є пюре яблучне. Вироби готуються з використанням глюкози, какао-порошку, рослинних жирів, молока згущеного з цукром, молока сухого незбираного та знежиреного, вологоутримуючих агентів: сорбітол і монопропі-лен-гліколь, ароматизаторів «Шоколад», «Ванілін». Рулети Виш-ня-крем та Абрикос-крем із світлого бісквіту з начинкою типу джем-крем із смаком вишні або абрикоса та декоровані шоколадною глазур'ю. Рулети Апельсин-крем і Згущене молоко виробляють із темного бісквіту. Для приготування начинки рулету бісквітного Абрикос-крем використовують барвники «Тартразин» і «Понсо 4R», а Апельсин-крем— «Жовтий сонячний захід». Термін зберігання цих рулетів передбачений 6 місяців.

Підприємства корпорації випускають бісквітні міні-рулети: Шоколадно-горіховий, Полуниця-крем масою нетто 38 і 190 г та «Супер-міні» — Шоколадно-горіховий, Вершково-ванільний, Полуниця-крем, Лісова ягода масою нетто 38 г. Шоколадно-горіхові виробляються з темного бісквіту, з шоколадно-горіховою начинкою, покриті шоколадною глазур'ю і декоровані ясно-молочною глазур'ю. Ароматизаторами «супер-міні» рулетів є «Лісова ягода» та «Баурваніль».

ЦКВЛ Укоопспілки пропонує документацію на такі рулети: Молочний літній — це бісквітний напівфабрикат, змащений вивареним згущеним молоком з цукром, поверхня покрита шоколадною глазур'ю або тертим шоколадом, рулет Неапольський — бісквітний напівфабрикат промащений всередині білковим кремом і желатином і загорнутою смужкою із желе, поверхня оздоблена білковим кремом і посипана стружкою кокосових горіхів, рулет Кавовий — бісквітний, змащений вершковим кремом, з додаванням кави розчинної або кавового напою і загорнутим всередині чорносливом чи курагою, поверхня оздоблена цим же кремом, малюнками з темперованої шоколадної глазурі, бокові поверхні посилані стружкою кокосових горіхів чи ядрами горіхів.

Зберігати рулети потрібно за температури 5—18°С (без різких коливань) і відносної вологості повітря 70—75%: штучні, упаковані в парафінований папір або фольгу— 15 днів, в перга-

542

мін, пергамент, підпергамент або целофан — 7 днів, а вагові — 5 днів а нові види в герметичній полімерній упаковці — 6 міс.

Бісквіти випускаються як окремі види продукції в широкому асортименті. Бісквіт «Згущене молоко + Са» готується із пшеничного борошна вищого ґатунку з додаванням яєць, рослинних жирів, сиропу інертного, молока згущеного з цукром, емульгатора, розпушувачів, лимонної кислоти. 100 г бісквіта містить, г: білків — 5,5, жирів — 11,1, вуглеводів — 58,6.

АТЗТ «Харківська бісквітна фабрика» випускає 10 найменувань рулетів і 5 найменувань бісквітів.

Бісквіти виробляють під назвою Фірмовий коктейль Вишня з вершками, Малина з вершками, Молочно-горіховий, Шоколадний і Фірмовий Згущене молоко'+ кальцій (рис. 11.33). Деякі з них випускаються у вигляді повітряних класичних бісквітів з легкою кремовою начинкою смаку стиглої вишні або малини, інші вдало поєднують ніжний бісквіт з подрібненим горіхом кешью та повітряною молочно-горіховою начинкою або поєднують бісквіт з додаванням какао-порошку і кремової начинки, в рецептуру начинки входять какао терте і какао-порошок. Фірмовий згущене молоко+кальцій включає молочну кремову начинку з додаванням молока згущеного з цукром.

Рис. 11.33. Бісквіт Фірмовий коктейль Молочно-горіховий та Шоколадний

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1

  1. Що собою являють тістечка, торти, кекси, рулети, бісквіти і в чому їх харчова цінність?

  2. За якими ознаками класифікуються тістечка, торти, кекси, рулети?

543

  1. Які особливості основних напівфабрикатів тортів і тістечок і як вони впливають на споживні властивості виробів?

  2. Чим відрізняються окремі види кремів між собою?

  3. Як формується асортимент тортів і тістечок бісквітних різних підгруп, пісочних, листкових, повітряних, мигдальних, вафельних?

  4. За якими ознаками можна відрізнити деякі види тістечок і тортів?

  5. Як формується асортимент кексів з хімічними розпушувачами, без них і дріжджових?

  6. Як формується асортимент окремих груп рулетів?

  7. Які особливості зберігання тортів, тістечок, кексів і рулетів?

РОЗДІЛ

J'rW НАЦІОНАЛЬНІ