Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готово до друку.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
26.49 Mб
Скачать

43. Параметри радіоелектронних засобів та їх вплив на електромагнітну сумісність.

Під параметрами ЕМС розуміються кількісні характеристики РЕП і РЕС, а також різних електричних (індустріальних) установок, що дозволяють здійснювати розрахунок ЕМС пристроїв і систем і їх захист від взаємних перешкод.

Розрізняють основні і допоміжні параметри.

До основних відносяться: робоча частота, потужність основного випромінювання передавача, ширина смуги частот основного випромінювання передатчика, параметри управління високочастотними коливаннями, чутливість радіоприймача на робочій частоті, вибірковість радіоприймача (частотна, амплітудна, тимчасова та ін.), мінімальне допустиме відношення сигнал/перешкода на вході приймача, стабільність частоти радіолінії, передавача і приймача, диаграммы спрямованості і коефіцієнти посилення антен на робочих частотах.

До складу допоміжних параметрів, що грають істотну роль при плануванні організаційно-технічних меро-приятий по захисту пристроїв і систем від взаємних перешкод, включають: рівні неосновних випромінювань передавача, чутлмвість приймача на неосновних каналах, вибірковість приймача по сусіднім каналах, діаграми спрямованості і коефіцієнти посилення передавальних антенн на частотах неосновних випромінювань, а також приймальних антен на неосновних каналах прийому, величину коефіцієнта развязки між передавальними і приймальними антенами, рівні індустріальних перешкод в ланцюгах живлення і комутації, коефіцієнти ефективності екранування, металізації і заземлення. До цієї групи параметрів відносять і ряд інших оцінок, непосред-ственно не пов'язаних з РЕС (наприклад, рівень поля джерел індустріальних перешкод, рівень перешкод від опромінюваних контактів).

Принципи захисту РЕП і РЕС від взаємних перешкод

Для забезпечення ЕМС розроблені норми і рекомендації на обмеження рівня взаємних перешкод як усередині країни, так і в міжнародному масштабі.

Норми є обов'язковими для усіх міністерств і відомств, розробляючих, виробляючих і експлуатуючих РЕП, РЕС і пристрої, источ-никами індустріальних радіоперешкод, що являються. Виконання норм і інших обмежень в інтересахЕМС контролюється спеціальними службами.

Для аналізу РЕС Міжнародним консультативним комітетом по радіо (МККР) прийняті поняття втрат системи, втрат поширення і посилення антен з урахуванням шляху поширення сигналів.

Проте системи, що складається з передаючої і приймальні антен, а також проміжного середовища поширення сигналу, визначаються як безрозмірне відношення.

44. Структура електромагнітного поля та принципи екранування.

Електромагнітне поле — це поле, яке описує електромагнітну взаємодію між фізичними тілами.

ЕМ-екранами конструкцій призначені для послаблення ЕМ полів, що створюються будь-якими джерелами в деякій області простору. В більшості випадків ЕМ канали виготовляють з міді, алюмінію, сталі. Під дією первинного поля на поверхні екрану індукуються заряди, а в його товщині створюються струми і магнітна поляризація. Ці заряди, струми й поляризація створюють вторинне поле. При складанні вторинного поля з первинним утворює результуюче поле, яке є набагато менше первинного поля в захищеній області простору. Таким чином вважаємо, що ЕМ-екран відбиває і перетворює потік ЕМ- енергії і відводить його від захищеної області. ЕМ-екран явлює собою лінійну сиситему для якої справджується принцип взаємності переміщень. Це означає, що ефектність екрана зберігається незалежно від того де знаходиться джерело випромінювання, тобто всере дині або за межами екрану. Кількісну оцінку ефективності ЕМ-екрану можна охарактеризувати, як відношення напруженості поля в захищеній області простору при відсутності екрану та при його наявності. Розрізняють ефективності екранування по електричній та магнітній складовій, які визначаються формулами:

де,

- напруженість ЕП при відсутності екрану,

Е - напруженість ЕП при наявності екрану,

- напруженість МП при відсутності екрану,

Н - напруженість МП при наявності екрану.

Для практичних розрахунків ефективності екранування його виражають в децибедах. Ефективність екрану суттєво залежить від характеру джерела поля. Будь-яким джерелом ЕМ поля можна представити сукупність електричних та магнітних диполів, тому поведінка екрану по відношенню до різних реальних джерел випромінення розглядається у співвідношенні до електричного і магнітного диполів. У загальному випадку екран не тільки послаблює поле але й спотворює його структуру в області захисту, тому ефективність екранування буде різною для електричних і магнітних складових. Це суттєво ускладнює кількісну оцінку ефективності екрану