Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готово до друку.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
26.49 Mб
Скачать

Класифікація зп

УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ МІКРОСХЕМ ЗП

  1. Перша буква (може бути відсутня)

К – виріб широкого вжитку

Э - Експортне виконання. Крок виводів кратний 2,45 мм.

  1. Вид корпусу

А – пласмасовий планарний

Б – безкорпусне виконання

М – металокерамічний, з двома рядами виводів

Р – пласмасовий DIP

Р – керамічний кристалоносій

  1. Номер серії мікросхем. Може бути три або чотиризначним.

Перша цифра 1,5,6,7 – напівпровідникові мікросхеми

2, 4, 8 – гібридні мікросхеми

3 – інші мікросхеми (п’єзокерамічні, вакумні та ін)

  1. Вид (функціональне призначення)

РУ – оперативний ЗП (з керуванням) RAM. Матиця активних елементів пам’яті, об’єднаних із схемами керування, які забезпечують режими запису, зберігання і зчитування двійкової інформації в процесі її обробки.

РМ – матриці оперативних ЗП. Масив активних елементів, об’єднаних в прямокутну матричну схему, що забезпечує прямий електичний доступ до довільного елементу пам’яті.

РВ – матриці постійних ЗП. Масив (як правило) пасивних елементів пам’яті у вигляді прямокутної матриці, призначених тільки для відтворення інформації, визначеної розміщенням елементів пам’яті в матриці.

РЕ – постійний ЗП (масковий) ROM. Матриця пасивних елементів пам’яті із схемами керування, призначений для відтворення незмінної інформації, яка заноситься в матрицю при виготовлені. Зберігання інформації енергонезалежне.

РТ – постійний програмований ЗП. PROM. Відрізняється від ПЗП тим, що дозволяє в процесі використання мікросхем одноразово змінювати стан запам’ятовуючої матриці електричним шляхом по заданій програмі.

РР – постійний, електрично репрограмуюмий ЗП. EEPROM. ПЗП, які призначені для тривалого зберігання і відтворення записаної в процесі експлуатації інформації. Допускає багаторазовий запис інформації, але число циклів запису – стирання обмежене (25...104 циклів). Від ОЗП відрізняється також значно меншою швидкістю запису порівняно із швидкістю читання.

РФ – постійний репрограмуюмий ЗП із стиранням інформації ультрафіолетовим світлом. EPROM. Від РПЗП типу “РР” відрізняється способом зтирання інформації% за допомогою ультрафіолетового опромінення, для чого в кришці корпусу є віконце із спеціальним склом.

РА – асоціативний ЗП. CAM. Безадресний ЗП; пошук і вибірка інформації здійснюється по змісту довільної кількості розрядів, що зберігаються в АЗП чисел незалежно від фізичних координат комірок пам’яті.

РП – інші ЗП

Запам’ятовуючі пристрої в яких за допомогою прямої двійкової адресації можна викликати комірки пам’яті для запису або читання двійкових слів, називають ЗАПА’ЯТОВУЮЧИМИ ПРИСТРОЯМИ З ДОВІЛЬНОЮ ВИБІРКОЮ (RAM – Random Access Memory).

ОЗП – RAM

  1. Статичні запам’ятовуючі пристрої

Складаються з окремих тригерів (накопичувач), схем вибірки рядків-стовчиків, схем керуванням запи-читання, буферних елементів з трьома стійкими станами.

Випускаються ЕЗЛ, ТТЛ, МОН, КМОН.

Послідовність подачі сигналів:

  1. Адреса. 2. запис/читання. 3. CS.

Для збыльшення об’эму – паралельне з’эднання крім CS.

Приклади: 541РУ3 - І2Л

573РУ8 – КМОН

132РУ6 – n-МОН

1500РУ470 – ЕЗЛ

Недоліки – велики споживання, мала ємність.

Переваги – велика швидкодія.