Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готовий звіт_Фінансовий аналіз().docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
215.87 Кб
Скачать

108

ВСТУП

Товариство з обмеженою відповідальністю “ГАЛС ЛТД” створюється і діє на підставі Статуту. Товариство з правом найняття робочої сили, створене, відповідно до чинного законодавства, на спільній частковій власності громадян України – засновників товариства (учасників). Юридична адреса товариства: Україна, Чернівецька область, смт.Глибока, вулиця Першотравнева, 60А.

Товариство - самостійний господарюючий статутний суб’єкт, що здійснює підприємницьку діяльність на правах юридичної особи. Воно набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації. Товариство має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банках (в т.ч. валютні) печатку з своїм найменуванням та символікою, фірмовий на товарний знаки, штампи, бланки документів та інші реквізити і може займатися будь-якою підприємницькою діяльністю, яка не суперечить законодавству України та його установчим документам. Діяльність товариства регламентується Законами України: “Про власність”, “Про підприємництво”, “Про господарські товариства”, “Про зовнішньоекономічну діяльність”, та іншим чинним законодавством і установчими документами.

ТзОВ «ГАЛС ЛТД» створюється з метою розширення виробництва товарів народного споживання, продукції виробничо-технічного призначення, надання послуг і розширення числа робочих місць. Предметом діяльності товариства є торгівельна діяльність (оптова, роздрібна, комісійна, постачальницька, закупівельна, збутова), торгівельна діяльність у сфері роздрібної та оптової торгівлі та громадського харчування щодо реалізації продовольчих і непродовольчих товарів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та інше, торгівля автомототранспортною технікою, запасними частинами, діяльність зв’язана з реалізацією транспортних засобів, що підлягають реєстрації та обліку в органах внутрішніх справ, оптова та роздрібна торгівля добавками до палива, кормовими дріжджами, комбікормом, круп’яними виробами, виробництво та реалізація товарів народного споживання і продукції виробничо-технічного призначення (з дерева, металу, пластмас, скла та іншої сировини), купівля, продаж та експлуатація нерухомості, житлових будинків, квартир, магазинів, складів, об’єктів соціального та побутового призначення та інше.

Господарська діяльність товариства, відносини товариства з юридичними особами і громадянами здійснюються на основі договорів. Товариство самостійно планує свою діяльність і перспективи господарського і соціального розвитку, виходячи із попиту на послуги товариства. Основу планів складають договори із споживачами, послуг та продукції. Товариство реалізує товари і послуги по цінам і тарифам, встановленим самостійно або на договірній основі, а у випадках, передбачених законодавством , - по державним цінам.

Управління товариством здійснюється у відповідності з цим статутом на основі поєднання прав учасників по господарському використанню свого майна і принципів самоврядування трудового колективу. Повноваження трудового колективу реалізуються загальними зборами трудового колективу. Вищим органом управління товариства є збори учасників товариства або призначених ними представників. Представники учасників можуть бути постійними або призначеними на певний строк. Учасник в праві в будь-який час змінити свого представника у зборах учасників, сповістивши про це інших учасників.

Виконавчим органом товариства є Директор. Директором може бути учасник товариства, або особа, яка не є учасником товариства і приймається по контракту. Контракт затверджується зборами учасників. Директор підзвітний зборам учасників і організовує виконання їх рішень. Директор не вправі приймати рішення, обов’язкові для учасників товариства. Директор вирішує всі питання діяльності товариства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції зборів учасників. Директор діє від імені товариства в межах, встановлених установчими документами та чинним законодавством. Директор має право без довіреності виконувати дії від імені товариства.

Динаміка основних показників фінансово-господарської діяльності ТзОВ «ГАЛС ЛТД» представлена в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1.

Основні показники фінансово-господарської діяльності

ТзОВ «ГАЛС ЛТД» за 2010-2011 роки

Показники

2010 рік

2011 рік

Відхилення

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

19237

24922

5755

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт послуг)

15976

22032

6056

Валовий прибуток

3261

2960

-301

Чистий прибуток (збиток)

535

1121

586

Загальна вартість активів

13219

13435

216

Вартість основних фондів

7538

8325

787

Статутний капітал

3000

3000

0

Власний капітал

4850

5971

1121

Поточні зобов’язання

8365

6397

-1968

Метою проходження практики є проведення аналізу майнового та фінансового стану ТзОВ «ГАЛС ЛТД» за 2010 – 2011 роки та надання керівництву підприємства рекомендацій щодо покращення використання майна та фінансових ресурсів.

Об’єктом дослідження є майно підприємства, його капітал, грошові кошти та їх рух, оцінка рентабельності, плато- та кредитоспроможності, фінансової стійкості, ділової активності.

Провести такий аналіз можна за допомогою способів та прийомів фінансового аналізу. Основними завданнями фінансового аналізу на підприємстві є:

  • оцінка складу та структури майна, його складових частин, грошових потоків;

  • аналіз динаміки майна, його складових частин, грошових потоків;

  • визначення показників оборотності та рівня ефективності використання майна, його складових частин, грошових потоків;

  • оцінка рівня ліквідності підприємства та показників, що характеризують його платоспроможність, фінансову стійкість, ділову активність тощо;

  • проведення комплексної оцінки діяльності підприємства;

  • визначення напрямків покращення майнової та фінансової ситуації на підприємстві.

Питанням аналізу фінансового стану підприємства займались багато видатних науковців, автори підручників таких як Пасічник Ю.В., Онисько С.М., Василик О.Д., Кузьмін О.Є., О.Є. Кузьмін, О.Г. Мельник, Н.Б. Ярошевич, А.М. Чушак-Голобородько, Терещенко О.О.

.

Тема 1. Значення і теоретичні основи фінансового аналізу

За умов переходу економіки України до ринкових відносин, суттєвого розширення прав підприємств у галузі фінансово-економічної діяльності значно зростає роль своєчасного та якісного аналізу фінансового стану підприємств, оцінки їх ліквідності, платоспроможності, фінансової стійкості та пошуку шляхів підвищення і зміцнення фінансової стабільності, оздоровлення підприємств та виходу їх з кризового стану.

Суттєва роль у вирішенні цих питань належить фінансовому аналізу. Сьогодні, коли підприємство самостійно обирає собі постачаль­ників і покупців, має право надавати позики іншим підприємствам, вкладати свої кошти в їх статутні капітали, купувати акції та інші цінні папери різних підприємств, посилюється значення фінансового аналізу.

У традиційному розумінні суть фінансового аналізу полягає в оцінці й прогнозуванні фінансового стану підприємства за даними фінансової звітності та обліку.

Фінансовий аналіз є одним із основних елементів фінансової політики підприємства.

Для забезпечення якісного та докладного фінансового аналізу потрібно оволодіти загальними концептуально-методичними прин­ципами у його підходах і трактуваннях.

Фінансовий аналіз — це процес дослідження фінансового стану і основних результатів фінансово-господарської діяльності підприємства з метою виявлення резервів підвищення його ринкової вартості та забезпечення ефективного розвитку, це засіб накопичення, трансформації й використання інформації фінансового характеру.

Фінансовий аналіз є суттєвим елементом фінансового менеджменту та аудиту. Він виступає прерогативою найвищої ланки управлінських структур підприємства, спроможних впливати на формування фінансових ресурсів і потоки грошових коштів, ефек­тивності управлінських рішень, пов’язаних із визначенням ціни продукції, заміною устаткування чи технології, економічного зростання підприємства.

Фінансовий аналіз є частиною загального, повного аналізу гос­подарської діяльності, який складається з двох взаємопов’язаних розділів фінансового і управлінського аналізу.

Мета фінансового аналізу — інформаційно забезпечувати прийняття рішень, на які істотно впливають фактичні та прогнозні дані про фінансовий стан підприємства.

Предметом фінансового аналізу є фінансові ресурси та їх кругообіг в процесі фінансово-господарської діяльності.

Основними завданнями фінансового аналізу є:

  • по-перше, виявити ступінь збалансованості між рухом матеріальних і фінансових ресурсів, оцінити потоки власного та позикового капіталу в процесі економічного кругообігу, спрямованого на отримання максимального або оптимального прибутку, підвищення фінансової стійкості;

  • по-друге, він дозволяє оцінити правильність використання грошових коштів для підтримки ефективності структури капіталу;

  • по-третє, фінансовий аналіз дає можливість проконтролювати правильність руху фінансових потоків підприємства, дотримання норм і нормативів використання фінансових і матеріальних ресурсів, доцільність здійснення затрат.

У той же час завдання фінансового аналізу полягають в забезпеченні керівництва підприємства інформацією для прийняття управлінських рішень за такими напрямками діяльності підприємства, як:

  • фінансова (управління пасивами, забезпечення підприємства фінансовими ресурсами, визначення оптимального розміру, складу джерел фінансування);

  • інвестиційна (управління активами, розподіл фінансових ресурсів, визначення оптимального розміру, складу та структури активів підприємства, вибір і реалізація інвестиційних проектів);

  • операційна (управління фінансовими результатами діяльності, прибуткова поточна діяльність завдяки ефективному використанню наявних ресурсів).

Процедурний бік методології і методики фінансового аналізу регулюють його основні принципи:

  • принцип періодичності дозволяє створити цілісне уявлення про динаміку фінансових коефіцієнтів шляхом проведення регулярного аналізу фінансової звітності підприємства (щоквартально, щорічно).

  • точність фінансового аналізу полягає у правильному використанні існуючих методів та методик розрахунку фінансових коефіцієнтів, що дозволить практично дослідити аналізований об'єкт. Комплексний підхід до аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства полягає у всебічному охопленні всіх аспектів фінансово-господарської діяльності підприємства.

  • об'єктивність фінансового аналізу передбачає використання у якості інформаційної бази надійної і достовірної фінансової звітності, адже від цього значною мірою залежить якість оперативного та прогнозного аналізу результатів діяльності підприємства.

  • оперативність фінансового аналізу визначається впливом аналітичної інформації на прийняття управлінських рішень, що дозволить своєчасно розробити та вжити систему необхідних заходів для виправлення виявлених диспропорцій у стані господарюючого суб'єкта.

Здійснення аналізу фінансового стану підприємства забезпечується за такими напрямками:

- оцінка балансу підприємства;

- аналіз майна;

- аналіз оборотнім активів;

- аналіз грошових потоків;

- аналіз капіталу;

- аналіз ліквідності;

- аналіз платоспроможності;

- аналіз рентабельності;

- аналіз інвестиційної діяльності ;

- аналіз ділової активності;

- аналіз кредитоспроможності;

- комплексна оцінка фінансового стану.

Також, важливе значення мають врахування наявності головного матеріалу для аналізу, трудомісткість збору й опрацювання іншої інформації та часу, який потрібний для виконання окремих етапів.

Розрізняють 3 головні етапи:

1) Попередній етап – здійснюється загальні ознайомлення із станом справ, визначається ступінь виконання плану за основними показниками, робиться попередня оцінка роботи або стану справ.

2) Основний етап – заповнення попередньо складених таблиць, вивчення і опрацювання необхідної додаткової інформації, визначення факторів і виконання розрахунків їх впливу на зміну величини показників, пошук резервів.

3) Заключний етап – узагальнюються наслідки аналізу і враховуються зведені резерви підприємства, даються заключна розгорнута оцінка діяльності підприємства; розробляються конструктивні заходи з метою поліпшення роботи та використання знайдених резервів виробництва.

Досягнення цілей фінансового аналізу можливе за допомогою методів і прийомів, які використовуються на підприємстві.

Методи фінансового аналізу поділяються на :

I) неформалізовані методи (логічні) базуються на описані процедур на логічному рівні:

  1. розробка системи показників:

  2. метод порівнянь;

  3. побудова аналітичних таблиць;

  4. прийом “деталізація ”;

  5. метод “експертних оцінок ”;

  6. метод “ситуаційного аналізу та прогнозування ”.

II) формалізовані (математичні) :

  1. класичні:

  • балансовий;

  • детермінований факторний аналіз;

  • прогнозування на основі пропорційних залежностей;

  1. традиційні методи економічної статистики:

  • метод середніх величин;

  • метод групування;

  • елементарні методи обробки розрахункових даних;

  • індексний метод.

  1. математично–статистичні методи:

  • кореляційний аналіз;

  • регресійний аналіз;

  • дисперсійний аналіз;

  • кластер ний аналіз.

  1. методи фінансових обчислень;

  2. методи теорії прийняття рішень:

  • метод побудови “дерева рішень ”;

  • лінійні програмування;

  • аналіз чутливості (врахування змін).

Прийоми фінансового стану :

  1. горизонтальний;

  2. вертикальний;

  3. трендовий;

  4. порівняльний аналіз;

  5. факторний аналіз;

  6. аналіз відносних показників.

Даючи економічну оцінку підприємству ТзОВ «ГАЛС ЛТД» відмітимо, що згідно статуту (дод. 1 ) підприємство створене з метою розширення виробництва товарів народного споживання, продукції виробничо-технічного призначення, надання послуг і розширення числа робочих місць.

Основними напрямами діяльності підприємства є:

  • торгівельна діяльність (оптова, роздрібна, комісійна, постачальницька, закупівельна, збутова);

  • торгівельна діяльність у сфері роздрібної та оптової торгівлі та громадського харчування щодо реалізації продовольчих і непродовольчих товарів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та інше;

  • торгівля автомототранспортною технікою, запасними частинами, діяльність зв’язана з реалізацією транспортних засобів, що підлягають реєстрації та обліку в органах внутрішніх справ;

  • купівля, продаж та експлуатація нерухомості, житлових будинків, квартир, магазинів, складів, об’єктів соціального та побутового призначення та інше;

  • оптова та роздрібна торгівля добавками до палива, кормовими дріжджами, комбікормом, круп’яними виробами;

  • виробництво та реалізація будівельних матеріалів та напівфабрикатів (цегли, шлакоблоків, черепиці, цементу і т.п.);

  • торгівельна діяльність у сфері громадського харчування щодо реалізації продуктів харчування та харчових добавок, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та ін.

Ефективність діяльності кожного підприємства багато в чому залежить від повної і своєчасної мобілізації фінансових ресурсів та правильного їх використання для забезпечення нормального процесу виробництва і розширення виробничих фондів. У цьому зв'язку для кожного підприємства важливу роль відіграє ефективна організація фінансової роботи.

Фінансова робота — це система економічних заходів визначення фінансових ресурсів в обсягах, необхідних для забезпечення виконання планів економічного і соціального розвитку підприємств, контролю за їх цільовим та ефективним використанням.

Організацію фінансової роботи на підприємстві ТзОВ «ГАЛС ЛТД» здійснює бухгалтерія на чолі з головним бухгалтером і в склад якої входить головний економіст. Економіст безпосередньо підпорядковується головному бухгалтеру підприємства. Основні завдання та обов’язки економіста:

  1. розробляє та організовує впровадження заходів щодо підвищення продуктивності, ефективності та рентабельності виробництва, якості продукції, зниження собівартості, забезпечення зростання продуктивності праці, досягнення ефективних результатів за умов раціоналізації витрат матеріальних і фінансових ресурсів;

  2. Проводить роботу з вдосконалення планування економічних показників діяльності підрозділів підприємства, досягнення високого рівня їх обґрунтованості, створення і поліпшення нормативної бази планування, норм витрат товарно-матеріальних цінностей, обігових коштів і використання виробничих потужностей;

  3. Здійснює методичне керівництво і організацію роботи з упровадження, удосконалення та підвищення ролі економічних методів управління, розширення сфери дії внутрішньо господарського розрахунку;

  4. Забезпечує суворе додержання економії матеріальних, трудових і фінансових ресурсів на усіх напрямах господарської діяльності підприємства;

  5. Бере участі у роботі з вдосконалення організації виробництва, готує пропозиції, спрямовані на підвищення продуктивності праці та ефективності виробництва, зміцнення господарської самостійності підприємства та економічної відповідальності працівників;

  6. Організовує розробку раціональних форм первинної планової, облікової та звітної документації, яка застосовується на підприємстві, а також бере участь у впровадженні автоматизованих систем управління і обчислювальної техніки для проведення економічних розрахунків у галузі планування, обліку і аналізу господарської діяльності;

  7. Організовує проведення економічних розрахунків та аналізу ефективності впровадження нової техніки і технології, а також нових видів продукції підчас їх створення і освоєння;

  8. Керує проведенням порівняльного аналізу показників роботи підприємства та інших підприємств, упровадження передового досвіду економічної роботи;

  9. Контролює своєчасність подання звітів про результати економічної діяльності і відповідні органи.

Економіст несе персональну відповідальність за неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов’язків, що передбачені посадовою інструкцією.

Отже, фінансова робота на підприємстві ТзОВ «ГАЛС ЛТД» - це система економічних заходів визначення фінансових ресурсів в обсягах, необхідних для забезпечення виконання планів економічного і соціального розвитку підприємств, контролю за їх цільовим та ефективним використанням. Забезпечення фінансової роботи на підприємстві покладене на економіста, який підпорядковується головному бухгалтеру і на якого покладено багато завдань, щодо організації і контролю за фінансовою роботою на підприємстві.

Фінансовий аналіз на підприємстві ТзОВ «ГАЛС ЛТД» є частиною загального, повного аналізу гос­подарської діяльності, який складається з двох взаємопов’язаних розділів фінансового і управлінського аналізу і метою якого є інформаційно забезпечувати прийняття рішень, на які істотно впливають фактичні та прогнозні дані про фінансовий стан підприємства. До основних методів, які підприємство використовує при здійснення фінансового аналізу є метод порівнянь, метод “експертних оцінок ”, балансовий, групування та ін.