Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готово до друку.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
26.49 Mб
Скачать

41Канали зв’язку в інформаційно- вимірювальних системах.

Канали зв'язку. Для передачі повідомлень на відстані, що перевищують кілька кілометрів, в ІВС рідко виділяються самостійні лінії зв'язку, оскільки вартість їхнього спорудження висока. Канали великої довжини для передачі повідомлень в ІВС організуються звичайно на лініях зв'язку, використовуваних в основному для телефонування й телеграфування. На одній лінії створюють безліч каналів, розділяючи їх по частоті за допомогою амплітудної або частотної модуляції. Крім ліній зв'язку для організації каналів використаються високовольтні лінії електропередачі. Канали по цих лініях створюються шляхом накладення високочастотних сигналів. Нарешті, для організації каналів. використаються радіолінії спрямованої дії, що працюють у діапазоні ультракоротких хвиль. Такі лінії називають радіорелейними. Рідше використаються радіолінії ненаправленої дії. Останнім часом одержують поширення оптичні канали зв’язку , що відрізняються високою завадостійкістю й пропускною здатністю.

42. Види і склад інформаційно-вимірювальних комплексів.

Існує кілька різновидів ІВС.

Вимірювальні системи. Їхня функція складається в одержанні кількісної інформації про значення фізичних величин шляхом прямих, сукупних, непрямих вимірів.

Системи автоматичного контролю. Їхня функція складається у встановленні відповідності між станом об'єкта й заданою нормою й у виробітку судження про даний або (чи) про майбутній стан об'єкта.

За допомогою таких систем виміряються фізичні величини, що характеризують стан об'єкта, і результати вимірів порівнюються зі значеннями, що прийняті за норму.

Системи технічної діагностики. Їхня функція складається в контролі стану різних технічних пристроїв, у тому числі пристроїв автоматики, обчислювальної техніки, радіотехніки, у виявленні їхніх відмов і визначенні несправних елементів. Для таких систем характерне застосування спеціальних методів пошуку несправностей.

Системи впізнання образів. Їхня функція складається у визначенні відповідності між досліджуваним об'єктом і заданим образом. Образом можуть бути "людина", "буква А", "цифра 8", "нормальний стан об'єкта контролю" і т.п.

Особливе місце серед ІВС займають телевимірювальні системи, функції яких звичайно такі ж, як у вимірювальних систем і систем автоматичного контролю. Однак вони мають істотну особливість: у них інформація про значення вимірюваних величин передається на більші відстані - від сотень метрів до тисячі кілометрів.

ІВС може існувати й використатися самостійно, але може й входити як складова частина в більше складну інформаційну систему, що виконує збір і обробку не тільки вимірювальної, але й іншої інформації, або в керуючу систему, що виконує не тільки збір і обробку інформації, але й активний вплив на об'єкти.