Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
965.63 Кб
Скачать

123.Наведіть приклади помилок першого враження у сприйнятті та розумінні людини людиною, визначте їх основні причини та поясніть як їх уникнути.

Психологической сутністю формування першого враження є міжособистісне оцінювання. Він із формуванням образу іншу людину, з які мають співпраця чи спілкування. Основне завдання оцінювання є виявлення ознак, виходячи з яких вибудовуватися образ іншого людини. Цей образ багато в чому допомагає прогнозувати поведінку і послідовність действий.

Помилки нерівності виявляються в тому, що люди схильні систематично

переоцінювати різні психологічні якості тих людей, що перевершують їх за

якимось параметром, істотним для них. Ця схема починає працювати не за

будь-якої, а тільки за дійсно важливої для людини нерівності. Наприклад,

якщо хтось хворобливий та слабкий, а хоче бути здоровим і сильним, то,

зустрівши здорову і сильну людину, він переоцінює їі по всіх параметрах

- вона в його очах одночасно буде і красивою, і розумною, і доброю. Якщо

ж для нього головне - ерудиція, освіченість, то в разі зустрічі з

сильною людиною нічого не відбудеться, проте в разі зустрічі з тим, хто

інтелектуально переважає, помилка буде мати місце. Такого роду помилки в

спілкуванні пояснюватимемо впливом фактора «переваги».

Не менш важливими і пізнаваними є помилки, пов'язані з «загальною

естетичною виразністю людини», тобто з тим, подобається нам зовні наш

партнер по спілкуванню чи ні. Помилки полягають в тому, що якщо людина

нам подобається (зовні!), то одночасно ми схильні вважати їі більш

гарною, розумною, цікавою і т. ін., тобто знову-таки переоцінювати

багато її психологічних характеристик.

Фактор превосходства – при зустрічі з людиною, яка превосходит нас по якомусь важливому для нас параметру, ми оцінюємо його більш позитивно, це було б, якщо він був би нам рівен. Якщо ми маємо справу з людиною, яку ми в чому-небудь превосходим, то ми її недооцінюємо.Важливо пам’ятати, що превосходство фіксується по якомусь одному параметру, а переоцінка (чи недооцінка) виникає по багатьом параметрам.

Фактор привабливості – чим більше зовнішньо приваблива для нас людина, тим краща вона у всіх відношеннях, якщо ж вона не приваблива, то і інші її якості недооцінюються.

Фактор “ставлення до нас” – позитивне ставлення до нас породжує сильну тенденцію до приписування позитивних якостей і “відкидання” негативних, і навпаки, - негативне ставлення визиває тенденцію не помічати позитивні сторони партнера і виділяти негативне.

124.Проаналізуйте складові першого враження про викладача, які виникають у процесі його спілкування зі студентами та наведіть приклади помилок першого враження.

Значна частина студентів заявляють, що зовнішній вигляд викла¬дача має значення, але це не головне. Проте при першому ознайомлен¬ні вони, як ніколи, звертають увагу на зовнішній вигляд викладача в цілому. Тут береться до уваги і костюм, і зачіска, і вік (перевага надається викладачам середнього віку), і вираз обличчя, які за свідченням студентів, є відбитком інтелекту і культури спілкування з ними.

Його уміння тримати аудиторію бу¬ли безподібні. Були і інші випадки: зовнішнє враження хороше, а в кінці лекції стає зрозуміло, що нічого нового, цікавого цей викладач не скаже. Чому? Тому що він не зацікавив першою лекцією студентів, тому, що він і сам не зацікавлений нею. І якщо такий викладач ще до¬пустить помилки у викладі матеріалу, то його з першої лекції зовсім не будуть слухати

Перше враження про ви¬кладача залежить і від досвіду студента, від його зв’язків і відно¬син з людьми, які зустрічалися з ним до зустрічі з викладачем. В цьому перш за все виявляється індивідуальна своєрідність в сприйман¬ні і оцінці викладачів студентами. Кожний із студентів схильний ви¬діляти одні елементи зовнішності викладача частіше, ніж інші, та й бачити його в цілому по-своєму. Ці індивідуальні відмінності в сприйманні зовнішнього вигляду однієї і тієї ж людини різними людь¬ми можна пояснити явищем установки.

Деякі студенти передають детально ті відомості про викладачів, які вони одержали від своїх товаришів.

Вирішальним є перший контакт - або підтвердиться раніше дана характеристика, або вона буде заперечена - і ти починаєш пригля¬датися до викладача. Характерною що раніше створений настрой змушує всю увагу зосередити на головній рисі відгуку (“читає блискуче”). І саме перша лекція служить критерієм оцінки. А вона значима, бо перше враження про викладача досить стійке”.