Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
965.63 Кб
Скачать

114.Визначте вплив стилів спілкування на ефективність педагогічної взаємодії.

Стиль педагогічного спілкування як складне утворення, що відображає стійкі характеристики способів й прийомів професійного спілкування, залежних, з одного боку, від особистісних детермінант педагога, з другого – від параметрів ситуації взаємодії з вихованцями. Класифікації стилів педагогічного спілкування за Бодальовим: автократичний, ліберальний, демократичний, за Братченком: діалогічний, альтероцентриський, конформний, індиферентний, маніпулятивний, авторитарний, за Кан-Каликом: спілкування на основі захопленості спільною творчою діяльністю, спілкування на основі дружнього ставлення, спілкування – дистанція, спілкування – залякування, спілкування – заграваня, за Кан-Каликом та Ковальовим: діалогічний, довірливий, рефлексивний, альтруїстський, маніпулятивний, псевдодіалогічний, конформний, монологічний, за Масловою: демократичний, авторитарний, за Шеїним: довірливо – діалогічний, альтруїстський. Конфортний, пасивно-індиферентний, рефлексивно-маніпулятивний, авторитарно-монологічний, конфліктний.

115. Наведіть приклади засобів психологічного впливу на людину. Розкрийте сутність кожного засобу.

1) Вплив друкованих засобів пропаганди.

2) Вплив образотворчих засобів.

3) Психологічний вплив радіо.

4) Психологічний вплив телебачення.

5) Особливі способи психологічного впливу на людину.

Вплив на людей друкованими засобами здійснюється через поширення друкованої продукції. Основними видами матеріалів, які використовуються друкованими засобами, є : листівки, газети, брошури, журнали.

Вплив образотворчих творів – це дія за допомогою наочних засобів, які несуть сильний емоційний заряд. художньо оформлені плакати, транспаранти, фото.

Вплив образотворчих засобів має ряд переваг у порівнянні з іншими формами пропаганди:

вони ґрунтуються на ефекті багаторазового впливу (багаторазове сприйняття одних і тих самих плакатів і лозунгів полегшує запам’ятовування і засвоєння їх матеріалів)

діють за допомогою зору

зображення впливає як на свідомість, так і на підсвідомість (під його дією у людини виникають певні інтелектуальні і емоційні асоціації, які можна використовувати для формування певних оглядів.)

2 головних принципи такої дії: принцип привертання уваги і принцип збудження інтересу.

Радіомовлення в інтересах пропаганди – це використання широких можливостей багато чисельних радіостанцій для впливу на великі аудиторії.

Радіомовлення має наступні переваги:

 Своєрідність сприйняття інформації (мова по радіо є одночасно засобом емоційної дії – через інтонацію, акценти, музику, шуми.)

 Імітація прямого спілкування з людьми.

 Висока оперативність повідомлення інформації адресату

 Здатність охоплювати масову аудиторію

 Широкі можливості мовлення (радіомовлення і прийом можна здійснювати в будь-який час доби, в будь-яку погоду і за будь-яких умов.)

 Великий діапазон жанрів.

Всі програми радіомовлення поділяються на наступні види:

 Інформаційні повідомлення

 Коментарі

 Інтерв’ю

 Репортажі

Важливими компонентами, крім слова, є музика і шуми. Шуми виконують роль інформаційних і емоційних сигналів.

Телебачення – одне з найефективніших форм пропаганди.

ТБ впливає на формування громадської думки більше від інших засобів інформації. (“Краще один раз побачити ніж раз почути.”). Сила цього ефекту настільки велика, що ТБ може навіть вводити глядача в оману під час прямого ефіру.

Існують особливі способи психологічного впливу на людину.

Зокрема це: дезінформація, маніпуляція, поширення чуток і міфів.

Виділяють 3 рівні маніпулювання:

1. Підсилення існуючих у свідомості людей ідей, мотивів, установок, цінностей, норм, потрібних маніпулятору.

2. Нав’язування зміни поглядів на ту чи іншу подію, факт, процес.

3. Корінна кардинальна зміна життєвих установок шляхом повідомлення об’єкту сенсаційних, надзвичайно важливих для нього відомостей.

Спеціалісти вважають, що за допомогою маніпулювання можна добитися швидкої зміни життєвих установок. Встановлено, що чим більше інформовані люди, тим важче ними маніпулювати.

116. Запропонуйте декілька (2-3) ситуацій переконування в педагогічному спілкуванні. Визначте складові переконання

Переконання - це головний метод дії. Під ним розуміється, з одного боку, різносторонній вплив на особу з метою формування в неї одних якостей і позбавлення інших, а з іншого - спонукання до певної дії.

Переконувати можна словом і ділом. Тому переконання здійснюють лише в єдності з іншими методами виховання: переконання шляхом бесіди, дискусії, лекції, за допомогою конкретного прикладу, педагогічної ситуації, на основі громадської думки тощо.

Переконання складається з гіпотези (того, що треба довести), доказів чи аргументів (того, за допомогою чого доводиться гіпотеза) і демонстрації (способу доведення).

Гіпотеза - наукове припущення, яке висувають для пояснення явищ дійсності. Вона має бути чітко сформульованою, позбавленою логічної суперечності, не змінюватися в процесі доведення.

Гіпотезами можуть бути теоретичні положення, правила моральної поведінки, життєві факти, явища, події, які вимагають морального оцінювання. Переконати когось -- означає викликати в нього впевненість в істинності гіпотези.

Доказ (аргумент) - думка, істинність якої перевірена і доведена. Він має бути чітко сформульований, відповідати обговорюваній проблемі.

Демонстрація - логічне розміркування, під час якого із доказів (аргументів) доводять істинність чи хибність гіпотези. Аргументування може посилатися на авторитет, базуватися на взаємозалежності причин і наслідків, на аналогії. За формою обґрунтування доказ може бути прямим (ґрунтується на безсумнівному факті, який переконує в істинності гіпотези) та опосередкованим (істинність гіпотези доводять запереченням істинності суперечливого положення).

Переконування є ефективним за таких умов:

переконаність самого вихователя;

активна взаємодія у процесі осмислення проблеми;

відчуття міри під час роз'яснення;

підкріплення розмови дією, діяльністю вихованців.

Вчителі майже кожного дня переконують своїх учнів у тому, що їм потрібні знання. Бо без знань, не можна буде отримати вищу освіту, знайти гарну високооплачуєму роботу. Також вчителі наголошують на тому, що учні повинні тихо сидіти на уроках, і уважно слухати новий матеріал. Тоді учні краще зрозуміють тему уроку і швидко виконають домашнє завдання.