Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
965.63 Кб
Скачать

121, Існують різні техніки асертивної поведінки, кожну з яких доцільно

використовувати в залежності від конкретної ситуації. Дуже поширеною є техніка, образно названа „заїждженою платівкою”. Нею можна користуватися завжди, коли хочете домогтися задоволення справедливих вимог (ваші права визначено формально-законом чи якимись розпорядженнями). Якщо не ясно, мова йде про ваші інтереси чи про добру волю протилежної сторони, тоді - „прохання про послугу” . За допомогою даної техніки можна робити покупки, можна висувати претензії з приводу чого-небудь, наполягати на одержанні страховки, діяти під час звертання в різні інстанції, можна висувати вимоги до підлеглих(відповідно до трудового законодавства).

Непогано працює, коли ви в домінантному положенні. Може бути застосована і в деяких сімейних ситуаціях(батьки стосовно своїх дітей; недоречно між подружжям – доцільніше прохання про послугу). Ми не дозволяємо відвести себе в бік від нашої проблеми, не захищаємося, не доводимо, що ми зовсім не погані люди. Єдине, на чому ми наполягаємо, - так це на своїй вимозі.

Домігшись свого, чемно подякуйте. Техніка „перманентної відмови” прийнятна в усіх випадках, коли ви що-небудь відхиляєте на законній підставі. Чітке і ясне „НІ”, промовлене відразу відверне вас від багатьох більш складних проблем, ніж коли ви дозволите втягти себе в маніпуляції протилежною стороною. Неприємне

враження від відмови необхідно згладити подякою на запропоновану

послугу.

Техніка завуальованої критики Краще обмежуватися лише описом поведінки,

тобто позитивною критикою, формулювати свої зауваження як побажання в

дзеркальній версії (тобто таким чином, як ви що-небудь собі уявляєте).

Чітко і ясно говорите про конкретну поведінку, справу, а не про

особистість партнера. Кажіть за себе. Не забудьте похвалити його за

щось, що хоч скількись варте похвали. Не виявляйте сарказму та іншої

агресії. Погоджуйтеся з усім, що виглядає правдоподібним і не має

особливого відношення до проблеми. Це поєднання перших трьох технік.

122.Запропонуйте варіанти власної агресивної, пасивної та асертивної вербальної поведінки в певній ситуації. Як будуть впливати на міжособистісні стосунки вищезазначені варіанти поведінки (агресивної, пасивної та асертивної)?

За пасивної поведінки людина дозволяє собою маніпулювати, не наполягає на своєму, хоча згодом шкодує про це. Маніпулювання — це специфічне поводження з ким-небудь, яке полягає в умінні домагатися від навколишніх протилежного до того, чого вони хочуть. Маніпулювання може здійснюватися різними способами, зокрема, за допомогою лестощів, тиску, демонстрації власних страждань.

Маніпулювання протилежне формам чіткої, однозначної, відкритої поведінки і є протилежністю до асертивних дій.

В основі агресивної поведінки лежить глибока невпевненість в собі та зневажливе відношення до інтересів інших людей за рахунок невміння бачити інтереси інших і будувати рівноправні партнерські відносини.

Людина з агресивною поведінкою задовольняє власні нужди і забезпечує свої права за рахунок ігнорування нужд і прав іншої людини. Агресія може виражатися не тільки в нанесенні фізичної шкоди, але і в використанні сарказму, іронії, а також іноді використанні тихих єзуїтських уловок, тиску на людину з ціллю підкорення її своїй волі.

Агресивна людина зарані повідомляє, що вона націлена на перемогу, тому що кращий захист – це напад, і вона наносить перший попереджувальний удар, робить боляче іншим, щоб не отримати болючий укол від оточуючих.

Асертивна поведінка передбачає чітке й лаконічне роз’яснення своїх вимог і власної поведінки, сприяючи запобіганню конфліктних відносин між людьми.