Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
965.63 Кб
Скачать

78.Охарактеризуйте сутність, цілі та особливості застосування методу дискусії в економічній освіті. Запропонуйте вимоги(критерії) до керівника дискусії.

Метод дискусії близький за формою і змістом до бесіди. Він передбачає обговорення важливої теми з використанням опорних запитань, боротьбу поглядів, полеміку.

Цей метод застосовується при аналізі ситуацій і допомагає досягнути повного розуміння причин, які призвели до прийняття того чи іншого важливого рішення в минулому.

Дискусія дає можливість чітко виразити різні точки зору за заданою темою. Ще однією важливою ціллю дискусії є з'ясування й порівняння різних точок зору;а також знаходження правильного рішення спірного питання.

Безпосередня мета дискусії — це досягення консенсусу між учасниками суперечки стосовно проблеми, що обговорюється.

Методика проведення дискусії полягає в тому, щоб зробити обговорення проблеми творчим. Для цього потрібні доброзичливі взаємини в колективі, повага до думки кожного, готовність винести будь-яке серйозне питання на колективне обговорення.

Для обговорення під час дискусії доцільно добирати актуальні питання, які мають практичне значення для студентів і за рівнем складності відповідають їхнім знанням.

Я пропоную такі вимоги до керівника дискусії:

- має бездоганно володіти навичками “творчого слухання”, -бути прикладом щодо цього для своїх студентів, -вміти говорити так, щоб його почули,-вміння відповідати на важкі запитання,-вміти активізувати генерування ідей,-вміти розв’язувати проблеми та сутички,-здійснювати аналіз тощо.

79.Назвіть види та основні методи проведення дискусій під час викладання економічних дисциплін. Визначте умови ефективної реалізації цих видів дискусії.

До основних видів проведення дискусій належать такі:

-«круглий стіл»( бесіда, в якій “на рівних” бере участь невелика група студентів (близько п'яти чоловік), під час якої відбувається обмін думками, як між ними, так і з “аудиторією”)

-«форум»( обговорення, схоже із засіданням експертної групи, в ході якого ця група вступає в обмін думками з аудиторією)

-«техніка акваріуму»( зазвичай застосовується при роботі з матеріалом, зміст якого пов'язаний з суперечливими підходами, конфліктами, розбіжностями)

-«судове засідання»( обговорення, що імітує судовий розгляд (слухання справи))

-«міжгрупове обговорення»( явно формалізоване обговорення, побудоване на основі заздалегідь фіксованих виступів учасників – представників двох протистоячих команд, що змагаються).

А також дискусії класифікують:

-за метою(інформаційні, конфронтаційні);

-за результатами(вплив на пасивну аудиторію,просування щодо проблеми,зміна судження опонента);

Основні методи проведення дискусій під час викладання економічних дисциплін:

-метод активного навчання та стимуляції групових процесів;

-метод організації діяльності реальних колективів з метою швидкого і вигідного рішення завдань, які стоять перед студентами.

80.Визначте основні дидактичні завдання, які вирішуються під час проведення навчальної дискусії. Назвіть способи вирішення дидактичних завдань у процесі цієї дискусії.

Основними дидактичними завданнями, які вирішуються під час проведення навчальної дискусії є:

- усвідомлення студентами суперечностей, труднощів, пов'язаних з обговорюваною проблемою; актуалізація раніше отриманих знань; творче переосмислення можливостей їх застосування;

- узгодженість в обговоренні проблеми і виробітку загального, групового підходу;

-пом’якшення прихованих конфліктів;

-підвищення згуртованості групи;

-додаткова можливість підтвердження або підвищення власного статусу;

- визначення своєї позиції;

-уміння аргументувати свою точку зору;

-уміння ставити питання, розуміти підстави вислову опонента тощо.

До способів вирішення дидактичних завдань належать:

-метод активного навчання та стимуляції групових процесів;

-метод організації діяльності реальних колективів з метою швидкого і вигідного рішення завдань, які стоять перед студентами.