Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
965.63 Кб
Скачать

44.Охарактеризуйте види контролю у навчанні (за двома критеріями).

В залежності від місця контролю в учбовому процесі виділяють види контролю: поточний, і підсумковий.

-Поточний контроль здійснюється в повсякденній праці і виражається в систематичному спостереженні вчителя за учбово-пізнавальною діяльністю учня. Головне призначення – оперативне отримання об’єктивних даних про рівень знань. Поточний контроль допомагає вчителю намітити раціональні методи, прийоми, оптимальні форми учбової роботи, правильно дозувати учбовий матеріал.

-Підсумковий контроль проводиться за чверть (семестр), за весь учбовий рік. Його мета: дати правильну, об’єктивну оцінку успіхів учнів, рівню їх розвитку, перевірити логіку засвоєння матеріалу, розуміння взаємозв’язків ідей, понять, фактів.

39. Поясніть, що таке опосередкована оцінка і чому її не бажано використовувати в навчальному процесі.

Опосередковане оцінювання — здійснюється через іншого учня або через оцінювання однокласників. Наприклад, учень, якого викликали до дошки, за свою відповідь ніякої оцінки не отримує, але виклик іншого учня з подальшим прямим позитивним оцінюванням стає для першого свідченням його поразки. Як правило, така ситуація спричиняє депресивний вплив на учня та призводить до зміни стосунків між партнерами по опитуванню.

(напишіть свою думку)

45. Назвіть форми в яких може реалізуватися підсумковий вид зовнішнього контролю.

Підсумковий контроль проводиться в кінці діяльності (або після досягнення окремих самостійних завдань у структурі діяльності). При підсумковому контролі перевіряється відповідність отриманого результату раніше запланованого.

Підсумковий контроль зазвичай пов'язаний з контурами зворотного зв'язку, що існують у ра Зовнішній контроль передбачає включення до процедури контролю додаткової ланки у вигляді зовнішнього контролера. Причому в ролі такого зовнішнього контролера можуть виступати не тільки люди, але й безособові стандарти діяльності.мках прийнятої в індивідуальному (організаційному) управлінні часом системи планів

Реалізується підсумковий контроль в таких формах:

1. Усна або письмова звітність перед зацікавленими особами згідно з договором (домовленістю).

2. Використання консультантів; презентація перед зацікавленою групою, отримання оцінки і зворотного зв'язку. У самому простому випадку ви просите побути в ролі «консультанта» будь-якої людини, думку якого є для вас значимим. Ви розповідаєте йому про досягнутий вами результаті, можливо, включаючи опис самого процесу руху до цілі, ваша думка про «ціною» досягнутого результату і т. п. «Консультант» не просто вислуховує ваш звіт, а й висловлює власну думку про отриманий вами результаті, що дозволяє більш глибоко і якісно здійснити підсумковий контроль.

Vі. Управління навчанням учнів різних освітньо-вікових періодів.

46. Визначте психолого – педагогічні особливості навчання підлітків. Порівняйте особливості розвитку особистості підлітка та юнака.

Середній шкільний вік (від 10-11 до 15 років) - перехідний від дитинства до юності. Він співпадає з навчанням у школі другого ступеня (V - IX класи) і характеризується загальним підйомом життєдіяльності та глибокою перебудовою усього організму.

Сприйняття підлітка більш цілеспрямоване, планомірно та організовано, ніж сприйняття молодшого школяра. Іноді воно відрізняється твердістю та глибиною, а іноді вражає своєю поверховістю. Невміння зв’язати сприйняття оточуючого життя з учбовим матеріалом - характерна особливість учнів середнього шкільного віку. Характерна риса уваги учнів середнього шкільного віку - його специфічна вибірковість: цікаві уроки або нецікаві справи дуже приваблюють підлітків, і вони можуть довго зосереджуватися на одному матеріалі або явищі. Але легка збудливість, інтерес до незвичайного, яскравого часто стає причиною переключення уваги.

В підлітковому віці відбуваються суттєві зрушення в розумовій діяльності. Мислення стає більш систематизованим, послідовним, зрілим. Покращується здатність до абстрактного мислення, змінюється співвідношення між конкретно-образним мисленням та абстрактним на користь останньої. Мислення підлітка набуває нової риси - критичності. Підліток не полягається сліпо на ав­торитет вчителя та підручника, він намагається мати свою думку, схильний до суперечок та заперечень. Середній шкільний вік найбільш сприятливий для розвитку творчого мислення. Щоб не упустити можливості сенситивного періоду, треба постійно пропонувати учням вирішувати проблемні за­вдання, порівнювати, виділяти головне, знаходити спільні та відмінні риси, причинно-наслідкові залежності.

Виховна робота зі школярами середнього віку - важливіша та найскладніша із теперішніх завдань. Педагогам треба глибоко осмислювати особливості розвитку та поведінки сучасного підлітка, вміння поставити себе на його місце в складні та суперечливі умови реального життя. Учень середнього шкіль­ного віку здатен зрозуміти аргументацію, впевнитися в її обґрунтованості, погодитися з розумними доводами.

Підлітковий вік позначений бурхливим ростом і розвитком організму. Нові переживання вносить у життя підлітка статеве дозрівання, хоча воно й не є визначальним. Сприймання перебуває у стадії становлення, тому якість його різна. Поліпшується продуктивність пам'яті. Для підлітка характерна розпорошеність інтересів. Значну роль у його житті відіграють різні форми спілкування, посилюється прагнення дружити. Підлітковий період потребує певної диференціації в організації життя хлопців і дівчат. Наприкінці цього періоду перед учнями реально постає завдання вибору професії. А уже юнацький вік характерний тим що це період формування світогляду, самосвідомості, характеру і життєвого самовизначення, якому сприяє пізнавальна діяльність.На выдміну від підлітків пам'ять у унацькому віці стає зрілішою. Мислення здатне абстрагувати і узагальнювати навчальний матеріал. Мовлення збагачується науковими термінами, увиразнюється і конкретизується. Вперше старшокласники переживають почуття кохання. В них формуються стійкі професійні інтереси. Прагнення до самовиховання стає рисою особистості.