Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
965.63 Кб
Скачать
  1. Розробіть систему завдань для самостійної роботи в процесі вивчення конкретної теми з економіки. Обґрунтуйте їх доцільність.-70

Під час самостійної роботи студенту пропонуються наступні види завдань для опанування матеріалу з конкретної теми курсу:

-          вивчити матеріал теми;

-          скласти термінологічний словник;

-          продумати відповіді на питання для самоконтролю;

-          підготувати тези виступу на семінарські заняття;

-          підготовити реферат з рекомендованих тем;

-          виконати завдання, передбачені робочою програмою навчальної дисципліни;

- підготовка схем, графіків.

71. Поясніть особливості організації контролю та оцінювання успішності навчання студентів за кредитно-модульною системою.-71

Під час проведення семінарських занять викладач може викорис­товувати такі методи контролю та активізації СР:

прослуховування рефератів та виступів з наступним обговоренням;

проведення фронтальної перевірки зас­воєння студентами понять однієї-трьох попе­редніх тем;

здійснення поточного контролю за допомогою кон­трольних запитань, тестів;

тренінги, ігри,

роботи зі схемами

та інші.

Контроль – процес забезпечення досягнення цілей організації шляхом постійного спостереження за діяльністю та усунення відхилень, які при цьому виникають.

Основні цілі системи контролю: діагностика, констатація, прогноз.

Складові контролю:

    1. Перевірка – виявлення знань, умінь, навичок.

    2. Оцінювання – вимірювання знань.

    3. Облік – фіксування результатів оцінювання.

Для того, щоб стимулювати необхідність тих чи інших знань під час контролю необхідно: щоб учень розумів, що від нього вимагають; не ставив під сумнів необхідність тих чи інших конкретних знань; був упевнений, що бажана оцінка залежить лише від його самого, від його старанності і працьовитості.

72.Охарактеризуйте рівні навчальних досягнень учнів/студентів з економіки. Наведіть приклади використання завдань для виявлення рівнів навчальних досягнень з економіки тих, хто навчається.-72

При оцінюванні навчальних досягнень учнів мають ураховуватися:

- характеристики відповіді учня: цілісність, повнота, логічність, обґрунтованість, правильність;

- якість знань: осмисленість, глибина, гнучкість, дієвість, системність, узагальненість, міцність;

- ступінь сформованості загальнонавчальних та предметних умінь і навичок;

- рівень володіння розумовими операціями: вміння аналізувати, синтезувати, порівнювати, абстрагувати, класифікувати, узагальнювати, робити висновки тощо;

- досвід творчої діяльності (вміння виявляти проблеми та розв’язувати їх, формулювати гіпотези);

- самостійність оцінних суджень.

Ці орієнтири покладено в основу чотирьох рівнів навчальних досягнень учнів: початкового, середнього, достатнього, високого.

У загальнодидактичному плані рівні визначаються за такими характеристиками:

Перший рівень - початковий. Відповідь учня (учениці) фрагментарна, характеризується початковими уявленнями про предмет вивчення.

Другий рівень - середній. Учень (учениця) відтворює основний навчальний матеріал, виконує завдання за зразком, володіє елементарними вміннями навчальної діяльності.

Третій рівень — достатній. Учень (учениця) знає істотні ознаки понять, явищ, зв'язки між ними, вміє пояснити основні закономірності, а також самостійно застосовує знання в стандартних ситуаціях, володіє розумовими операціями.

Четвертий рівень - високий. Знання учня (учениці) є глибокими, міцними, системними.

73.Поясніть суттєві особливості основних критеріїв оцінювання навчальних досягнень з курсу «Методика викладання економіки». Наведіть приклади використання вказаних критеріїв у навчальному процесі.-73

КРИТЕРІЇ оцінювання навчальних досягнень учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти

1. Ці Критерії визначають загальні підходи до визначення рівня навчальних досягнень учнів (вихованців) (далі - учні) у системі загальної середньої освіти та встановлюють відповідність між вимогами до знань, умінь і навичок учнів та показником оцінки в балах відповідно до рівнів навчальних досягнень.

2. Ці Критерії реалізуються в нормах чотирьох рівнів досягнень: початковий, середній, достатній, високий (додатки 1 та 2).

Перший рівень - початковий. Відповідь учня (учениці) фрагментарна, характеризується початковими уявленнями про предмет вивчення.

Другий рівень - середній. Учень (учениця) відтворює основний навчальний матеріал, виконує завдання за зразком, володіє елементарними вміннями навчальної діяльності.

Третій рівень - достатній. Учень (учениця) знає істотні ознаки понять, явищ, зв'язки між ними, вміє пояснити основні закономірності, а також самостійно застосовує знання в стандартних ситуаціях, володіє розумовими операціями (аналізом, абстрагуванням, узагальненням тощо), вміє робити висновки, виправляти допущені помилки. Відповідь учня (учениці) правильна, логічна, обґрунтована, хоча у ній бракує власних суджень.

Четвертий рівень - високий. Знання учня (учениці) є глибокими, міцними, системними; учень (учениця) вміє застосовувати їх для виконання творчих завдань, його (її) навчальна діяльність позначена вмінням самостійно оцінювати різноманітні ситуації, явища, факти, виявляти і відстоювати особисту позицію.

Кожний наступний рівень вимог вбирає в себе вимоги до попереднього, а також додає нові.

3. За цими Критеріями оцінювання здійснюється у процесі повсякденного вивчення результатів навчальної роботи учнів на уроках і вдома, а також за результатами перевірки навчальних досягнень учнів: усної, зокрема індивідуальне, групове та фронтальне опитування; письмової, зокрема самостійні та контрольні роботи, тестування; графічної, зокрема робота з діаграмами, графіками, схемами, контурними картами; практичної, зокрема виконання різних видів експериментальних досліджень та навчальних проектів, робота з біологічними об'єктами, виготовлення виробів.