Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
965.63 Кб
Скачать

9.Доведіть необхідність цілепокладання у навчанні.

Постановка чи формулювання цілей називається в психології цілепокладанням. Цілепокладання – важливий компонент планування діяльності. До функцій цілепокладання в управлінні діяльністю можна віднести: надання сенсу людській активності; установка пріоритетів; планування і проектування, економія витрат(ми можемо побудувати попередній проект досягнення майбутнього результату, що включає план дій, бачення оптимальних форм і методів їх здійснення, необхідні засоби і умови, і лише потім почати діяти. Тим самим ми значно економимо сили і час, а значить досягаємо бажаних результатів з більшою ефективністю.); мобілізація, активізація(ставлячи певну мету, людина як би надає всьому її організму наказ прагнути до її виконання. І тоді, часто несвідомо, вона починаєте виконувати саме ті дії, використовувати саме ті засоби і створювати саме ті умови, що найймовірніше призведуть до виконання поставленої мети. Організм активізується при зустрічі з об’єктами, що можуть допомогти у досягненні бажаної мети, мобілізується при появі необхідних умов. А нам здається, що мета досягається мов би ненавмисно, сама по собі.); позитивне емоційне підкріплення; концентрація зусиль, організація, узгодження; контроль(Контроль дозволяє встановити як сам факт досягання поставленої мети, так і ступінь її досягання. І чим конкретніше буде визначена мета, тим краще можна визначити те, наскільки вона досягнута.).

10. Розкрийте сутність планування як функції навчального менеджменту.

Планування - функція управління навчанням, що полягає в орієнтовному описі майбутнього процесу досягнення навчальних цілей. Отже, планування починається з формулювання навчальних цілей. Планування передбачає прогнозування ходу й результатів діяльності. Сутність прогнозування полягає у тому, щоб заздалегідь оцінити можливу результативність діяльності у наявних, конкретних умовах. Механізм передбачення являє процес формування плану майбутніх дій, оцінки їх результатів та наслідків на основі співвіднесення поточних процесуальних та результативних характеристик із минулим досвідом та цілями управління. Підсумком передбачення є побудування прогнозу як моделі майбутнього результату у відомих чи очікуваних умовах Після прогнозування відбувається проектування роботи, що полягає у конструюванні моделі майбутньої діяльності, виборі способів та засобів, що дозволяють у заданих умовах і у встановлений термін досягти цілі, у визначенні конкретних етапів досягнення цілі, у формуванні для кожного з них окремих задач, у визначенні видів й форм оцінки отриманих результатів. Підсумковим документом процесу планування є план, у якому точно визначено, кому, коли і що потрібно робити.

11. Наведіть приклади хибних формулювань навчальних цілей різних типів.

Типові помилки

Недоліки

Правила

  1. Визначення цілей через зміст навчання: вивчити явище, теорему…

  • не є інструментальним

  • не зрозумілий результат

  1. Формулювання навчальної цілі не повинне обмежуватись змістом.

  1. Визначення через діяльність вчителя: ознайомити з …, пояснити…, розповісти про…

  • зосереджує увагу учителя на своїх діях

  • не зрозумілий кінцевий результат

  1. Навчальна ціль має бути сформульована для учня.

  1. Постановка цілей через діяльність учнів: вирішити задачу…, виконати вправу…

  • акцентує увагу на зовнішній стороні діяльності

  • не позначені наслідки – зміни в розвитку учня

  1. Навчальна ціль має визначати те, що буде здатним зробити учень після завершення навчальної діяльності

  1. Постановка цілей через внутрішні процеси інтелектуального, емоційного, особистісного розвитку учня: розвинути пізнавальну самостійність…, сформувати ставлення…, вдосконалити мислення…

  • надто глобальні цілі, які не можуть бути досягнуті в ході вивчення одного предмету, теми

  • не вказані конкретні результати

  1. Навчальні цілі мають описувати явну поведінку, дії, які учні починають виконувати після вивчення певного навчального матеріалу, що і свідчить про зміну їх досвіду.

  1. Абстрактні формулювання: засвоїти матеріал…, набути знання…, перейняти досвід…

  • процес і результат учіння залишається незрозумілим і підходить для будь-якої теми

  1. В формулюванні навчальної цілі мають по можливості використовуватись конкретні слова, з яких учням стає зрозумілим хід діяльності по їх виконанню