Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
965.63 Кб
Скачать

33. Охарактеризуйте основні форми організації навчання.

У пошуках шляхів ефективнішого використання структури уроків різних типів особливе значення набуває форма організації навчальної діяльності учнів на уроці. У педагогіці і й шкільній практиці використовуються три такі форми: фронтальна, індивідуальна і групова.

Фронтальна форма організації навчальної діяльності учнів – це такий вид діяльності вчителя і учнів на уроці, коли всі учні одночасно виконують однокову, спільну для всіх роботу. Фронтальна форма організації навчання може бути реалізована у вигляді проблемного, інформаційного і пояснювально-ілюстративного викладу навчального матеріалу і супроводжуватися репродуктивними і творчими завданнями.

Індивідуальна форма організації діяльності учнів на уроці передбачає, що кожен учень одержує для самостійного виконання завдання, спеціально для нього підібране у відповідності з його підготовкою і навчальними можливостями. В якості таких завдань може бути робота з підручником, розв’язання задач, написання твору тощо.

У педагогіці виокремлюють два види індивідуальної роботи учнів: індивідуальну, при якій діяльність учня з виконання спільних для всього класу завдань здійснюється без контакту з іншими учнями, але в єдиному темпі та індивідуалізовану, яка передбачає пізнавальну діяльність учнів з виконання специфічних завдань. Вона дає змогу регулювати темп просування в навчанні кожного учня відповідно його можливостям.

Групова форма організації навчальної діяльності учнів має свою специфіку: клас поділяється на групи для розв’язання конкретних навчальних задач на уроці; кожна група одержує певне завдання, яке виконує під керівництвом лідера групи або вчителя; склад групи не є постійний; завдання виконуються в групі таким способом, який дає змогу враховувати й оцінювати індивідуальний внесок кожного учня.

Крім уроку в середній і особливо вищій школі використовуються ще й такі організаційні форми навчання, як лекція, семінар, практичне заняття, лабораторне заняття, самостійна та індивідуально-консультативна робота.

34. Назвіть основні ознаки класно-урочної системи навчання.

Індивідуально-групова форма навчання поступово була замінена класно-урочною формою (системою) як одним із видів групової форми навчання. Вона з’явилася у ХVІІ столітті і своє оформлення знайшла у книзі “Велика дидактика” Я.А. Коменського, який, узагальнивши досвід передових шкіл того часу, обґрунтував доцільність створення постійних груп учнів – класів. Ним було розроблено також ознаки і принципи класно-урочної системи навчання. Ознаками, що її характеризують є:

  • постійний склад учнів приблизно одного віку і рівня підготовленості (клас);

  • навчальний процес здійснюється у вигляді окремих послідовних і взаємопов’язаних частин (уроків);

  • кожний урок присвячений одній навчальній дисципліні;

  • постійне місце і тривалість занять;

  • стабільний розклад занять.

Класно-урочна форма, порівняно з індивідуальним навчанням, має переваги, зокрема такі: чітка організаційна структура, що забезпечує упорядкованість усього навчально-виховного процесу; полегшене управління ним учителем; постійний виховний вплив особистості вчителя на учнів; економічність навчання, оскільки вчитель працює одночасно з великою групою учнів; можливість взаємодії учнів між собою у процесі колективної навчально-творчої праці; можливість чергування різних видів розумової і фізичної діяльності.