Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
965.63 Кб
Скачать

23. Поясніть, в чому полягає відмінність процесів мотивування та стимулювання навчальної діяльності.

Мотивація навчальної діяльності є складною багаторівневою неоднорідною системою спонукань, що включає мотиви, в ролі яких можуть виступати потреби, інтереси, ідеали, установки, емоції, норми, цінності, ідеали тощо, тому можна говорити про полімотивованість цієї діяльності і, водночас, про наявність домінуючих мотивів в її структурі.

Мотивами є конкретні спонукання, причини, що змушують особистість діяти, здійснювати певні вчинки. Мотиви навчання можна розглядати як ставлення тих, хто навчається, до предмету діяльності, їх спрямованість на цю діяльність.

Невід’ємним від мотивації є й стимулювання діяльності. Як і мотив стимул позначає рушійну силу людини до діяльності. Що є спільного і відмінного у цих поняттях?

У давні часи стимулом називали довгу загострену палицю, якою поганяли биків та мулів. Тому й у перекладі це слово позначає «підштовхувати», «поганяти». Тобто дія під впливом стимулу є вимушеною і часто триває до тих пір, поки діє стимул. Отже, відмінність у поняттях «мотив» і «стимул» полягає втому, що стимул є зовнішнім спонуканням до дії, тоді як мотив означає внутрішній потяг людини до діяльності.

Стимулом психологи називають зовнішнє спонукання людини до активної діяльності. Тому стимулювання в навчанні – це фактор діяльності того, хто навчає. Але стимул лише тоді стає реальною рушійною силою, коли він перетворюється на мотив, тобто у внутрішнє спонукання людини до діяльності. Водночас це внутрішнє спонукання виникає не тільки під впливом зовнішніх стимулів, але й в силу потреб самої особистості, її попереднього досвіду, бажань, інтересів. Власне стимул дає завжди не тільки прямий, а й опосередкований особистістю ефект. Один і той самий стимул може по-різному вплинути на мотивацію різних учнів залежно від їх ставлення до цього стимулу, готовності відгукнутися на нього, навіть від їх настрою, самопочуття. Ось чому у навчанні важливо, щоб педагогічні стимули сприяли прояву позитивних мотивів, що забезпечують бажання і активність учнів в оволодінні навчальним матеріалом.

Чому виникає необхідність у стимулюванні, «підштовхуванні» навчально-пізнавальної діяльності тих, хто навчається? Невже недостатньо їхньої власної мотивації до навчання? Так, дійсно, часто нашої мотивації недостатньо для здійснення діяльності. Лінощі та звичка до байдикування призводить до виникнення байдужості навіть до цікавих занять. При відсутності стимулів, інтересу до навчання, при монотонній і одноманітній роботі, як правило, наступає, стан скуки, відсутність бажання зрозуміти навчальну інформацію. Тому у таких випадках необхідно застосовувати стимули, бо стимулювання сприяє виникненню і формуванню необхідних мотивів.

25. Опишіть класифікацію методів та прийомів мотивації навчання. Початкова мотивація

Комунікативна атака– це метод швидкого включення, мобілізації, зацікавлення аудиторії у процесі навчання, дія якого ґрунтується на активізації емоційної сфери учня - викликання його подиву, захоплення через використання ефекту новизни, несподіваності.

Найбільшого ефекту цей метод досягає серед емоційних, допитливих слухачів, з переважанням мимовільної уваги (жінки, діти), а від викладача потребуються творчі здібності і артистизм. Прийоми комунікативної атаки: ефектна цитата; незвичайна дія; розповідь казки, анекдоту, притчі; цікаве запитання; парадокс; особисте зацікавлення (щось близько пов’язане з інтересами учнів, питання до аудиторії); приклад, опис ситуації з власного життя викладача; театралізація.

Доведення та переконування- активізація вольових зусиль учнів через пояснення їм необхідності навчального матеріалу для життєдіяльності. Застосування цього методу вимагає розвитку високого рівня свідомості учнів, їх логічного мислення, розвиненої сили волі, довільності уваги. прийомами: посилання на негативні наслідки незнання, позитивні наслідки знання; використання індукції (від конкретних прикладів до загального ствердження про необхідність) та дедукції (навпаки); посилання на несуперечливі факти та відомості; посилання на авторитети та авторитетні джерела в даній галузі; використання аналогій та порівнянь; підкреслення актуальності та практичност

Сугестія (навіювання) – цей метод полягає в опосередкованому формуванні думки про необхідність навчання через апеляцію до підсвідомості учнів. Важливо, щоб учні не усвідомлювали того впливу, що здійснюється. Тому викладач повинен стежити за невимушеністю своєї поведінки, динамізмом впливу на аудиторію. Навіювання досягається за рахунок таких прийомів: періодичне повторення однієї і тієї ж думки; висування вимог до бажаної емоційної реакції слухачів (думаю, що ви погодитеся зі мною, що…); інтонаційне підкреслення важливих моментів виступу; автоматичне включення до певної роботи, динамічність викладу матеріалу, коли не дається часу на обмірковування їх необхідності.