Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВЕ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
965.63 Кб
Скачать
  1. Принцип досяжності

  1. В навчанні потрібно рухатись від легкого до важкого, від відомого до невідомого, від простого до складного.

  2. При навчанні вивчайте та добре розумійте рівень підготовленості і розвитку учнів (студентів), спирайтеся на їх можливості.

  3. Намагайтеся, щоб зміст і способи навчання трохи опереджали можливості учнів (студентів), щоб навчання було важким, але досяжним.

  4. Враховуйте індивідуальні можливості учнів і диференціюйте завдання для різних категорій учнів.

  5. При вивченні нового і складного матеріалу спирайтеся на сильних учнів (студентів), при повторенні закріпленні – на слабких.

  6. Пам’ятайте, що краще дати менше матеріалу, але досягти максимального засвоєння його учнями.

  7. Досягайте ясності свого викладу і мови: чітко і однозначно формулюйте поняття, запобігайте монотонності, навчайте образно, використовуючи яркі факти, приклади з життя і літератури.

  8. Досяжність не означає легкості навчання, вчитель не повинен максимально полегшити навчання, надавши всі необхідні знання. Завдання вчителя – направити учнів (студентів) на самостійну роботу, пояснивши лише самі незрозумілі і складні моменти.

  9. Широко використовуйте аналогію, порівняння, співставлення, протиставлення: надайте поштовх мисленню учня (студента).

  10. Навчання потребує певного напруження. Коли воно відсутнє, учні (студенти) відвикають працювати на повну силу. Тому встановіть оптимальний режим навчання, щоб не затримувати сильних і розвивати швидкість дії у середніх і слабких.

  1. Принцип зв’язку теорії з практикою

  1. Доводьте практичну необхідність знань, що надаються. Знаходьте і демонструйте різноманітні сфери застосування змісту навчання. Постійно пов’язуйте знання з життям.

  2. Постійно розкривайте діалектичний зв’язок науки і практики. Показуйте, що наука розвивається під впливом практичних потреб, а практика вимагає наукових знань.

  3. Привчайте учнів (студентів) перевіряти і застосовувати свої знання на практиці. Постійно використовуйте навколишній світ і як джерело знань, і як сферу їх практичного застосування.

  4. Не повинно бути ні одного заняття, ні одного завдання, що не мало б практичного значення.

  5. Привчайте учнів (студентів) до послідовної, організованої і дисциплінованої навчальної діяльності, викликайте у них свідоме і позитивне ставлення до праці, необхідності докладання зусиль для формування практичних вмінь і навичок.

  6. Пам’ятайте, що в ході практичної діяльності засвоюється 80-85% знань. Тому надавайте можливість учням (студентам) відрізу ж перевірити набуті знання на практиці.

  7. Заохочуйте спроби учнів (студентів) щось змінити, вдосконалити, вигадати, спробуйте впроваджувати найцінніші ідеї.

  8. Пропонуйте учням (студентам) для вирішення завдання, що мають практичне значення і близько пов’язані з їх інтересами.

  9. Застерігайте учнів (студентів) від переоцінювання практики і недооцінювання теорії. Постійно підкреслюйте їх взаємозв’язок.

  10. Розповідайте про нові сучасні технології, прогресивні методи праці, сучасні виробничі відносини.