Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_KP_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать
  1. Поняття та ознаки малозначного діяння.

Наявність у діях особи формальних, тобто зовнішньо-подібних ознак складу злочину не завжди є підставою для визнання такого діяння злочином.

Частина 2 статті 11 ККУ визначає, що не є злочином діяння, яке хоч формально містить ознаки злочину передбаченого ККУ, але через свою малозначність не становить суспільної небезпеки, тобто не заподіяла і не могла заподіяти істотної шкоди суспільству, державі або іншим особам.

Ознаки малозначного діяння:

  • Зовнішньо таке діяння підпадає під певну статтю чи частину ККУ.

  • Діяння передбачене ч. ст. 11 не містить істотної суспільної небезпеки.

  • Така шкода заподіяна, є малозначною і особа напрямляла свій умисел на заподіяння саме цієї мінімальної шкоди. Сукупність цих 3-х ознак дає підстави визнавати такі діяння малозначними, наслідки визнання малозначного діяння є закриття кримінальної справи на підставі п. 2 ст. 6 КПКУ.

Малозначні діяння з відсутністю суспільної небезпеки може бути закрите як кримінальна справа, але не є виключенням, що в діях такої особи можуть бути ознаки адміністративного або дисциплінарного правопорушення.

  1. Класифікація злочинів.

Під класифікацією злочинів розуміють розподіл їх на групи залежно від того чи іншого критерію.

Від форми вини:

  • Умисні.

  • Необережні.

Від завершеності злочинної діяльності:

  • Закінчені.

  • Незакінчені.

Залежно від того одна чи декілька осіб вчиняють діяння:

  • Одиничні.

  • Групові.

Питання класифікації злочинів законодавчо закріплено у статті 12 ККУ (ЗМІНИ). В ньому визначені:

  1. Злочин невеликої тяжкості – це злочини за які передбачені покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше 2-х років або інше більш м’яке покарання, або ж у статті передбачений штраф як основний вид покарання у розмірі до 3000 неоподаткованих мінімумів громадян.

  2. Злочин середньої тяжкості – за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 5 років або штраф як основний вид покарання у розмірі до 10000 неоподаткованих доходів громадян.

  3. Тяжкий злочин – позбавлення волі до 10 років або штраф як основний вид покарання до 25000 неоподаткованих доходів громадян.

  4. Особливо тяжкий злочин – це позбавлення волі більше ніж на 10 років або довічне позбавлення волі або штраф як основний вид покарання понад 25000 доходів громадян.

Ч. 6 ст. 12 передбачає якщо є і штраф і позбавлення волі як основне покарання, то тяжкість злочину визначається виходячи із строку позбавлення волі.

  1. Відмінність злочинів від інших правопорушень.

Злочин входить в систему правопорушень.

Злочин передбачений ККУ, інші правопорушення – іншими нормативними актами чи законами.

Злочин найбільш суспільно-небезпечний за ступенем і характером від інших правопорушень.

Злочини мають ряд ознак, спільних з іншими правопорушеннями: є небезпечними для суспільства; здійснюються усвідомлено; вчиняються всупереч заборон, визначених кримінальним законодавством.

Проте, на відміну від адміністративних, цивільних чи дисциплінарних поступків, злочини мають підвищений рівень суспільної небезпечності. Саме тому не є злочином дія або бездіяльність, яка хоча формально і містить ознаки будь-якого забороненого діяння, але через малозначність не становить суспільної небезпеки, тобто не заподіяла й не могла заподіяти істотної шкоди фізичній чи юридичній особі, суспільству або державі.

Крім того, злочином є лише те діяння, яке прямо передбачене Кримінальним кодексом України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]