Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_KP_1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать
  1. Поняття та ознаки кримінальної відповідальності

В теорії кримінального права поняття кримінальної відповідальності є дискусійним. На сьогодні існують 4 різних позиції:

  • Кримінальна відповідальність – це обов’язок особи, яка вчинила злочин, відповідати за вчинене діяння. Карпушин, Курляндський, Піантковський.

  • Кримінальною відповідальністю пропонують вважати всі заходи кримінально-правового впливу, що застосовуються до злочинця. Наумов.

  • Кримінальна відповідальність – це кримінально-правові відносини в цілому, які врегульовані кримінальним законом між злочинцем і державою в особі суду. Козаченко, Стручков, Огурчков.

  • Кримінальна відповідальність має 2 аспекти: негативний (ретроспективний) - відповідальність за вже вчинений злочин; та позитивний (перспективний) – відповідальність, що ґрунтується на усвідомлені особою свого обов’язку не вчиняти злочин.

У широкому розумінні відповідальність трактується як відношення особи до своїх обов’язків не вчиняти порушень норм. Це відношення особи до суспільства, держави та інших осіб.

У вузькому розумінні – це реакція держави на вчинене правопорушення.

  1. Підстави кримінальної відповідальності конкретної особи.

Є 2 аспекти філософський і юридичний.

Філософський аспект заклечається в тому, що суспільство має право докору особі, що вчинила злочин. Чому:

  1. Індетермінізм – обґрунтовується тим, що у всьому винна зла воля. Воля нічім не обмежена.

  2. Механічний детермінізм – людина подібна машині, все залежить від зовнішніх об’єктивних обставин у суспільстві.

  3. Матеріалістичний детермінізм – у людини завжди повинен бути вибір своєї поведінки. Якщо є такий вибір, то держава може застосувати заходи примусу. Немає варіантів поведінки – не має кримінальної відповідальності.

Підставою кримінальної відповідальності є діяння, яке містить склад злочину.

Додатковою правовою підставою є кримінальний кодекс, конституція, КПК та виправно-трудовий кодекс.

Фактичною підставою є вчинення діяння, яке передбачено ККУ як злочин.

Формальною підставою є обвинувальний вирок суду.

  1. Форми реалізації кримінальної відповідальності.

В цьому розумінні кримінальна відповідальність пов’язана з:

  • Державним примусом – передбачення виникнення охоронюваних правовідносин. Державний примус виступає змістом кримінальної відповідальності і реалізується через діяльність спеціальних органів.

  • Кримінальна відповідальність характеризується певними обмеженнями: обмеження особистого характеру (позбавлення волі); обмеження майнового характеру (конфіскація майна); обмеження морального характеру (процес осуду).

  • Кримінальна відповідальність настає виключно за вчинення злочину. Не можуть виступати в якості підстав кримінальної відповідальність хоч зовнішньо-подібні із злочином діяння але які не є такими в силу своєї суспільної значимості.

Серед примусових заходів кримінального характеру, основне місце займає покарання, але кримінальна відповідальність і покарання не тотожні (ст. 74).

  • В якості одного з елементів кримінальної відповідальності є судимість як особливий правовий стан особи, що обмежує її права і покладає на неї певні обов’язки.

  • Кримінальна відповідальність має початок і кінець. КСУ визначив, що кримінальна відповідальність виникає в момент набрання обвинувальним вироком суду законної сили і припиняється моментом відбуття покарання або зняття і погашення судимості. Момент закінчення кримінальної відповідальності залежить від форм реалізації кримінальної відповідальності.

Стадії кримінальної відповідальності:

  • Притягнення до кримінальної відповідальності: обмеження процесуального характеру; безумовне звільнення від кримінальної відповідальності.

  • Призначення до покарання: безумовні звільнення від кримінальної відповідальності і покарання; звільнення від кримінального покарання з випробуваннями; реальне призначення покарання.

  • Виконання кримінального покарання: заміна не відбутого покарання на більш м’яку; умовно-дострокове звільнення від подальшого відбування покарання; амністія; помилування.

  • Судимість: обмеження особистого характеру (виїзд закордон); і т. п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]