Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIDPOVIDI_do_komplexnogo_derzhavnogo_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ для комплексного державного

іспиту З предмету:

Інформатика

ВІДПОВІДІ:

  1. Апаратне забезпечення IBM-PC сумісного комп’ютера. Типова архітектура комп’ютера. Процесор. Память. Пристрої введення та виведення інформації, основні пристрої зберігання даних та обміну даними. Програмне забезпечення IBM-PC сумісного комп’ютера.

У 1981 р. фірмою IBM (International Bussines Machines) було створено ПК IBM-PC. IBM забезпечила можливысть збирання IBM-PC із незалежно виготовлених частин (використання комплектуючих різних фірм).Завдяки відкритій архітектурі IBM-PC користувачі можуть самі розширювати можливості своїх ПК. Зазвичай IBM-PC складаються із системного блока: ел.схеми, накопичувач на жорсткому магнітному диску (вінчестер) дисковод, блок живлення, та пристроїв вводу та виводу: клавіатура, монітор, принтер, миша, модем (для обміну інформації з іншими ПК через телеф.мережу), факс-модем (поєднання можливості телефаксу і модему),стример (зберігання даних на магнітній стрічці), сканер, дисковод, графопобудовувач (пристрій для виведення креслень на папір – плотер).

МІКРОПРОЦЕСОР. Самим головним елементом у комп'ютері, його "мозком" є мікропроцесор — невелика (у кілька сантиметрів) електронна схема, що виконує всі обчислення й обробку інформації.

ПАМ'ЯТЬ. оперативна пам'ять. Саме з її процесор і співпроцесор беруть програми і вихідні дані для обробки, у неї вони записують отримані результати. Однак дані, що містяться в ній, зберігаються тільки поки комп'ютер включений, при вимиканні комп'ютера вміст оперативної пам'яті стирається .

Для досить швидких комп'ютерів необхідно забезпечити швидкий доступ до оперативної пам'яті, інакше мікропроцесор буде простоювати і швидкодія комп'ютера зменшиться. Для цього такі комп'ютери можуть обладнуватися кеш-пам'яттю тобто "зверхоперативною" пам'яттю щодо не великого обсягу (звичайно від 64 до 256 Кбайт),у якій зберігаються найбільше часто використовувані ділянки оперативної пам'яті. Кеш-пам'ять розташовується "між" мікропроцесором і оперативною пам'яттю, і при звертанні мікропроцесора до пам'яті спочатку виробляється пошук потрібних даних у кеш-пам'яті. Оскільки час доступу до кеш-пам'яті в кілька разів менше, ніж до звичайної пам'яті, а в більшості випадків необхідні мікропроцесору дані містяться в кеш-пам'яті, середній час доступу до пам'яті зменшується. Для комп'ютерів на основі Intel-80386DX чи 80486SX розмір кеш-пам'яті в 64 Кбайт є задовільним,128 Кбайт — цілком достатнім. Комп'ютери на основі Intel-80486DX і DX2 звичайно оснащуються кеш-пам'яттю ємністю 256 Кбайт.

Накопичувачі на жорсткому магнітному диску (вінчестери) призначені для постійного зберігання інформації, яка використовується під час роботи з ПК. Характеристика – ємність.

ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ. Microsoft Word, Write та WordPad – текстові редактори; PageMaker, QuarkXPress, Corel Ventura, FrameMaker – видавничі системи (ств. макетів, книг, газет та журанлів).

Графічні редактори поділяються на два типи – растрові або бітмепові (Paint, PhotoShop, PhotoFinish, PhotoEditor, Imaging) – малювання по точках, та векторні (CorelIDRAW, Adobe Illustrator) - малювання по лініях.

Електронні табличні процесори (Microsoft Excel, Lotus 1-2-3, Quattro Pro) – призначені для викон. Розрахунків та створення ділової графіки. Сюди також можна віднести програми як: MalhLab, MatCad або Matematica.

Системи автоматизованого проектування (САПР) призн. для конструювання як окремих так і цілих споруд, машин та технологічних ліній.

Системи управління базами даних (MS Access, dBase, FoxPro, Paradox, Clipper, Clarion) дозволяють зберігати в базах даних інформацію і управляти нею.

  1. Службове програмне забезпечення. Компютерні віруси та антивірусні програми. Архівування та розархівування даних.

Комп'ютерний вірус - це спеціально написана невелика по розмірах програма, що може "приписувати" себе до інших програм (тобто "заражати" їх), а також виконувати різні небажані дії на комп'ютері. Програма, усередині якої знаходиться вірус, називається "зараженою".

Комп'ютерний вірус може зіпсувати, тобто змінити неналежним чином, будь-який файл на дисках, що є у комп'ютері. Але деякі види файлів вірус може "заразити". Це означає, що вірус може "вживитись" у ці файли, тобто змінити їх так, що вони будуть містити вірус, що при деяких обставинах може почати свою роботу.

Варто помітити, що тексти програм і документів, інформаційні файли без даних, таблиці табличних процесорів і інших аналогічних файлів не можуть бути заражені вірусом, він може їхній тільки зіпсувати. Ознаки зараження вірусом:

* деякі програми перестають працювати або починають працювати неправильно;

* на екран виводяться сторонні повідомлення, символи і т.д.;

* робота на комп'ютері істотно сповільнюється;

* деякі файли виявляються зіпсованими і т.д.

Спеціалізовані антивірус ні програми здатні знаходити та ліквідовувати тільки певні типи уже відомих вірусів. З невідомими вірусами ці програми боротися не можуть.

Щодо надійності виявлення віруса спеціалізовані програми значно перева­жають універсальні.

Універсальні антивіруси, орієнтовані на цілі класи вірусів, в свою чергу, поділяються на резидентні і ревізори. Резидентні постійно присутні у внут­рішній пам'яті комп'ютера і періодично здійснюють перевірку на наявність вірусів. Антивіруси-ревізори здатні лише установити, чи піддавався файл будь-яким змінам (у тому числі і вірусним) після останнього його використання.

Найпопулярнішими серед користувачів є антивірусні програми Aidstest, Doctor Web, ADinf, MSAV (входить до складу MS DOS 6.**), Norton Anti Virиs (Windows) та ін.

Архіватори – це програми, які дозволяють зменшувати розмір файлу та заощаджувати місце на магнітному носієві ( дляWindows - WinRar, WinZip, для DOS – ARJ, RAR,PKZIP, LHARC). Запустивши програму, можна перемістити потрібні файли у вікно. Потім потрібно вказати імя та місце розташування архіву, що створюється, після цього буде створено архів з розширенням *.zip. У списку Actions(дії) можна обрати одну з операцій архівування:

Add files – додавати файли до архіву чи замінювати;

Freshen exsting files – оновити тільки існуючі файли;

Move files - перемістити файли в архів;

Update files - - оновити існуючі та додати нові файли.

Для включення до архіву WinZip файлів, що знаходяться у вкладених папках, необхідно увімкнути режим Include subfolders. Режим Save exstra info дозволяє «запамятати» в архіві, в яких папках знаходилися файли, щоб потім під час розпакування архіву, повернути до них файли.

Для розпакування архіву необхідно завантажити архівний файл у WinZip. Для цього досить двічі натиснути на ньому. Після цього виділити потрібні файли у вікні WinZip і перемістити їх у відовідні папки. Якщо потрібно щоб файли залишилися у своїх папках, потрібно натиснути піктограму Extract на панелі інструментів WinZip і задати диск і адресу.

3. Зразок написання програми на мові Раscal:

Program;

Var

x,y:real

begin

if(x<=5) then y:=3,8*sqr(x)-1,3

else if (x>5) and (x<7) then

y:=1/x

else if (x>=7) and (x<=20) then

y:=23,5-x

else y:=7,6*x+1;

Writeln (‘y=’, y:8:2, ‘x=’, x:8:2);

end

4. Зразок написання програми на мові Раscal:

Program;

Var

x,y:real

begin

if(x>1) and (x<=20) ther

y:=5,34+(x*x)/(1+x)

else if (x<=1) then y:=7,5*sqr(x)-1,7*sqr(x)

else y:=1+sqr(x)*X

Writeln (‘y=’, y:4:2, ‘x=’, x:4:2);

end

ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ для комплексного державного

іспиту З предмету:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]