Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIDPOVIDI_do_komplexnogo_derzhavnogo_2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать
    1. Іспиту з предмету:

    2. ,, Системи та мережі звукового та телевізійного мовлення”

ВІДПОВІДІ:

1. Осцилограма повного телевізійного сигналу та характеристика його складових.

Повним телевізійним сигналом називається такий сигнал який містить у собі всі дані для нормальної роботи телевізійного приймача.

Як видно з осцилограми ПТС складається з кількох складових:

  1. Рядкові синхронізуючі імпульси, які призначені для синхронізації руху електронного променя по екрану передавальної телевізійної камери і екрану телевізійного приймача по рядках.

  2. Рядкові гасячі імпульси. Призначені для гасіння електронного променя під час його зворотнього ходу по рядках як для передавальної камери так і для екрану кінескопа. Всі телевізійні сигнали які передаються на рівні нижче від рівня гасячого імпульсу не відображаються на екрані.

  3. Відеосигнал – це такий сигнал який несе інформацію про телевізійне зображення що передається.

Відеосигнал складається з двох сигналів:

  • сигнал яскравості (0-6 МГц), він несе інформацію про чорно-біле зображення.

  • сигнал кольору (3,9-4,75 МГц), він несе інформацію про колір зображення .

2. Що таке стереофонічне мовлення і його особливості?

Стереофонічним мовленням називається таке мовлення , яке дозволяє слухачу локалізувати місцезнаходження того чи іншого джерела звуку. Для передачі сигналів СМ одночасно передають два канали звукового мовлення – лівий і правий, при цьому на стелі або біля джерела звукових сигналів повинно бути два мікрофони.

Спосіб передачі звукових сигналів при СМ можна зобразити так.

Для того щоб відчувався стереоефект мікрофони М1 і М2 не можуть знаходитись в одній точці, а повинні бути рознесені між собою на якусь певну відстань, чим більша між мікрофонами відстань тим краще відчувається стереоефект. аналогічно і для гучномовців.

В теперішній час використовують дві системи СМ:

  • Система СМ з полярною модуляцією, в якій значення несучої частоти на виході ГНЧ рівна 31,25 КГц.

  • Система СМ з пілот-тоном, в якій несуча частота генератора рівна 38 КГц, в кодуючому пристрої вона ділиться на 2 і подається в ефір з КСС.

3. Що називається спектральною діаграмою електричного сигналу? Спектральна діаграма повного телевізійного сигналу системи кольорового телебачення СЕКАМ.

Спектральною діаграмою називається така діаграма, яка показує на яких частотах передається електричний сигнал на виході того чи іншого пристрою, тобто вказує на залежність амплітуди вихідного сигналу від частоти.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

4. Визначити індекс модуляції m частотно модульованих коливань, якщо девіація частоти dF=20кГц, а смуга частот, що передається, знаходиться в межах від 20Гц до 20 кГц.

5. Визначити ширину смуги частот, яку займає одна АМ радіостанція, якщо в ефір передаються смуга частот від 60Гц до 10кГц.

ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ для комплексного державного

    1. Іспиту з предмету:

    2. ,,Системи документального електрозв’язку”

ВІДПОВІДІ:

  1. Причини спотворень електричних сигналів в документальному електрозв’язку.

  1. Що таке дискретне повідомлення і його фізичний зміст?

Телеграфні повідомлення і цифрові дані відносяться до дискретних повідомлень, джерелами яких є телеграфні апарати і вихідні пристрої ЕОМ. Дискретні сигнали мають вигляд прямокутних імпульсів струму з двома станами (високим – 1 і низьким – 0), для телеграфного зв’язку достатня смуга частот 100-150 Гц.

З точки зору передачі по каналу зв’язку телеграфні повідомлення і цифрові дані характеризуються однаковими параметрами і розглядаються спільно як дискретні повідомлення.

Основною характеристикою систем передачі дискретної інформації є швидкість передачі одиниці якої є 1біт/сек.=1бод.

Ці системи підрозділяються на низько швидкісні (<10кбіт/сек.), середньо швидкісні (100кбіт/сек. – 1мбіт/сек.) і високошвидкісні (>1мбіт/сек.)

  1. Протокол передавання даних SMTP та його використання в документальному електрозв’язку.

SMTP (англ. Simple Mail Transfer Protocol - простий протокол передачі пошти) - це мережевий протокол, призначений для передачі електронної пошти в мережах TCP/IP.

SMTP використовується для відправки пошти від користувачів до серверів і між серверами для подальшої пересилки до одержувача. Для прийому пошти поштовий клієнт повинен використовувати протоколи POP3 або IMAP.

Щоб доставити повідомлення до адресата, необхідно переслати його поштовому серверу домена, в якому знаходиться адресат. Для цього зазвичай використовується запис типу MX(англ. Mail eXchange - обмін поштою) системи DNS. Якщо MX запис відсутній, то для тих же цілей може бути використаний запис типу A.

Широкого поширення SMTP набув на початку 1980-х років. До нього використовувався протокол UUCP, який вимагав від відправника знання повного маршруту до одержувача і явної вказівки цього маршруту в адресі одержувача, або наявність прямого комутованого або постійного з'єднання між комп'ютерами відправника і одержувача.

Sendmail був одним з перших (якщо не першим) агентом відправки повідомлень, який почав працювати з SMTP. Нині протокол SMTP є стандартним для електронної пошти і його використовують усі клієнти і сервери.

Протокол був розроблений для передачі тільки тексту в кодуванні ASCII, крім того, перші специфікації вимагали обнулення старшого біта кожного передаваного байта. Це не дає можливості посилати текст на національних мовах (наприклад, кирилиці), а також відправляти двійкові файли (такі як зображення, відеофайли, програми або архіви). Для зняття цього обмеження був розроблений стандарт MIME, який описує спосіб перетворення двійкових файлів в текстових. Нині більшість серверів підтримують 8BITMIME, що дозволяє відправляти двійкові файли так само просто, як текст.

Спочатку SMTP не підтримував єдиної схеми авторизації. В результаті цього спам став практично нерозв'язною проблемою, оскільки було неможливо визначити, хто насправді є відправником повідомлення - фактично можна відправити лист від імені будь-якої людини. Нині виробляються спроби розв'язати цю проблему за допомогою специфікацій SPF, Sender ID, DKIM. Єдиної специфікації на справжній момент не існує

  1. Блоковий код складається із 4-х інформаційних символів. Визначити довжину (значність) кодової комбінації.

  1. Виконайте додавання двійкових чисел по модулю 2: 0+0= ;0+1= ; 1+0= ; 1+1= ;

  2. 0+0=0……0+1=1…….1+0=1……1+1=10

  1. Мінімальна кодова відстань d0=8. Скільки помилок може виявляти такий код?

d0=8

ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ для комплексного державного

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]