Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_ekzamen_21-31.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
42.3 Кб
Скачать

21. Структура інтернету

Комп'ютерна мережа являє собою кілька комп'ютерів, пов'язаних між собою, щоб спільно обробляти дані. Комп'ютерні мережі діляться на локальні та глобальні. Локальні мережі об'єднують комп'ютери, що знаходяться в одному приміщенні чи будівлі, а глобальні мережі об'єднують локальні мережі або окремі комп'ютери, віддалені на відстань більше 1 км. Інтернет - це всесвітня комп'ютерна мережа, що складається з різноманітних комп'ютерних мереж, об'єднаних стандартними угодами про способи обміну інформацією і єдиною системою адресації. Одиницею мережі Інтернет є локальна обчислювальна мережа, сукупність яких об'єднується деякою регіональної (глобальної) мережею (відомчої або комерційної). На вищому щаблі регіональні мережі з'єднуються з однією з так званих опорних мереж Інтернет. (Насправді регіональні мережі можуть бути пов'язані між собою без виходу на опорну мережу.) В якості сполучних ліній в Інтернеті використовуються провідні лінії зв'язку, оптоволоконні, радіозв'язок і супутниковий зв'язок та ін Узагальнена структура Інтернету: Має місце певна аналогія між схемою транспортних магістралей і топологією Інтернету, що нагадує карту автомобільних, залізниць і схему авіаперевезень.Протоколи Інтернету відповідають правилам перевезень вантажів; система адресації - традиційним поштовим адресам; транспортні магістралі - каналам зв'язку між мережами в Інтернеті.

22. Використання протоколу tcp / ip в мережі інтернет

Про TCP / IP є три ключові моменти:

1)TCP / IP - це набір протоколів, які дозволяють фізичним мережам об'єднуватися разом для утворення Internet. TCP / IP з'єднує індивідуальні мережі для утворення віртуальної обчислювальної мережі, в якій окремі головні комп'ютери ідентифікуються не фізичними адресами мереж, а IP-адресами.

2)В TCP / IP використовується багаторівнева архітектура, яка чітко описує, за що відповідає кожен протокол. TCP і UDP забезпечують високо рівневі службові функції передачі даних для мережевих програм, і обидва спираються на IP при передачі пакетів даних. IP відповідає за маршрутизацію пакетів до їх пункту призначення.

3)Дані, що переміщаються між двома прикладними програмами, що працюють на головних комп'ютерах Internet, "подорожують" вгору і вниз по стеку TCP / IP на цих комп'ютерах. Інформація, додана модулями TCP / IP на стороні відправника, "розрізається" відповідними TCP / IP-модулями на приймаючій кінці і використовується для відтворення вихідних даних.

Стек протоколів TCP / IP називають набір мережевих протоколів, що використовуються в Інтернет. У цьому стеку розрізняють кілька рівнів, і протоколи високого рівня завжди базуються на протоколах більш низьких рівнів.

1.У самому низу знаходяться фізичний рівень і канальний рівень. Приклад протоколу - Ethernet, що описує передачу даних по коаксіальному кабелю або кручений парі. Протоколи цих рівнів зазвичай реалізуються на рівні заліза, наприклад, в мережевої карти комп'ютера.

2.Вище йде мережевий рівень, де знаходиться протокол IP, що описує структуру мережі та доставку пакетів. Ще вище - транспортний рівень, де знаходиться протокол TCP, що використовується для передачі даних. Ці протоколи звичайно реалізуються на рівні Операційної Системи.

На самому верху знаходиться безліч протоколів прикладного рівня, що виконують конкретні прикладні завдання. Зазвичай вони програмуються в окремих додатках. IP - протокол, що лежить в основі Інтернету, його назва так і розшифровується: Internet Protocol. Згідно з протоколом, кожен вузол в мережі має свій IP адреса, що складається з 4х байт. Протокол TCP призначений для обміну даними - це «надійний» протокол, тому що: 1. Забезпечує надійну доставку даних, тому що передбачає встановлення логічного з'єднання; 2. Нумерує пакети і підтверджує їх прийом квитанцією, а в разі втрати організовує повторну передачу; 3. Ділить передається потік байтів на частини - сегменти - і передає їх нижнього рівня, на приймальній стороні знову збирає їх у безперервний потік байтів. 4.З'єднання починається з handshake (рукостискання): 5. Вузол A посилає вузла B спеціальний пакет SYN - запрошення до з'єднання 6. B відповідає пакетом SYN-ACK - згодою про встановлення з'єднання 7. A посилає пакет ACK - підтвердження, що згода отримана Після цього TCP з'єднання вважається встановленим, і програми, що працюють в цих вузлах, можуть надсилати один одному пакети з даними. «З'єднання» означає, що вузли пам'ятають один про одного, нумерують всі пакети, що йдуть в обидва боки, посилають підтвердження про отримання кожного пакету і перепосилают загубилися по дорозі пакети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]