Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_ekzamen_21-31.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
42.3 Кб
Скачать

29. Ір телефонія

Стрімкий розвиток Internet-технологій привів до появи безлічі додаткових сервісів. Одним з таких сервісів є IP-телефонія і за твердженням багатьох джерел вона скоро витіснить традиційну телефонію. Під IP-телефонією розуміється технологія, що дозволяє використовувати Internet для ведення міжнародних і міжміських телефонних розмов, а також передачі факсів в режимі реального часу.IP-телефонія об'єднує телефонні мережі і мережі передачі даних в єдину комунікаційну мережу, яка пропонує могутній і економічний засіб зв'язку.

Тепер прийшов час роз'яснити, як же точно сформулювати визначення «IP–телефонія».

1. В першу чергу IP-телефонія це - технологія передачі мови (голосових даних) по мережі з використанням протоколів TCP/IP. Термінологія для позначення даної технології: VоIP (від Voice over IP ). Сама технологія складається з двох частин: - передача мовної інформації по мережах з комутацією пакетів по IP-мережах; - протоколів сигналізації і управління викликами. Передача мовної інформації здійснюється за допомогою стека протоколів RTP/UDP/IP (Real Time Protocol). Існує декілька протоколів для передачі сигналізації і управління, всі вони працюють і розвиваються: H.323, Session Initiation Protocol (SIP), Media Gatewaycontrol Protocol (MGCP), MEGACO/H.248 та інші.

2. Друге з близьких для нас зараз понять про IP – телефонії: комп'ютерна телефонія, що являє собою методи обробки, зберігання і передачі мовної інформації. Причому це одна з найпростіших і доступніших технологій вже набула широкого поширення, як у працівників крупних компаній, так і у домашніх користувачів.

3. І, нарешті, третє визначення IP – телефонії: Інтернет – телефонія, це застосування VоIP технології для передачі голосових даних з найменшими фінансовими витратами через мережу, доступну багатьом користувачам Internet. Таким чином, це визначення є вторинним і використовується як правило в комерційних цілях компаніями, що надають можливість спілкування за допомогою своїх каналів зв'язку і мережі Internet. У чому відмінність Інтернет-телефонії від IP-телефонії? Інтернет-телефонія окремий випадок IP-телефонії, тут як лінії передачі використовуються звичайні канали Internet. У чистому вигляді IP-телефонія, як лінії передачі телефонного трафіку використовує виділені цифрові канали. Але оскільки Інтернет-телефонія виходить з IP-телефонії, то ми застосовуватимемо для неї обидва ці терміни.

30. Економічна інформація;

Економічна інформація – один з найбільш масових різновидів інформації, що відображає процеси виробництва, розподілу обмінуі споживання матеріальних благ та послуг. В управлінні виробництвом вирізняють інформаційні процеси, в яких інформація виконує роль предмету праці («сира інформація») і продукту праці («оброблена інформація»). Якщо підійти до поняття економічної інформації з кібернетичних позицій, то інформаційний процес управління можна кваліфікувати як перетво¬рення первинних відомостей (вхідних даних) на економічну інформацію, необхідну для прийняття рішень, які спрямовані на забезпечення заданого стану економіки й оптимального його розвитку.

Економічна інформація є предметом автоматизованої обробки. Вона має ряд особливостей, що впливають на способи її збирання, реєстрації та використання. Ці особливості полягають у тому, що вона:

  • має тенденцію до постійного збільшення обсягів даних;

  •  відображає різнобічну діяльність підприємств та організацій через систему натуральних, вартісних та інших показників;

  • може бути цифровою, алфавітною та алфавітно цифровою, має лінійну форму подання;

  • в основній своїй масі є дискретною  і фіксується на матеріальних носіях,

  • характеризується масовістю та великими обсягами, тривалістю збереження та необхідністю накопичення, повторюваністю циклів виникнення й оброблення у встановлених часових межах;

  • має складну структуру.

Економічну інформацію класифікують за рядом ознак:

1)Залежно від здійснюваних в управлінні функцій розрізняють:

Директивна інформація - дані, які містяться в директивних документах;

Нормативна інформ відомості про діючі та проектовані нормативні показники;

Планова інформація в структурі економічної інформації займає 8 — 10 %. Вона містить директивні вказівки про розвиток конкретного об`єкта управління.

Облікова інформація в системі економічної охоплює в середньому 88 — 90 %, відображаючи господарські процеси у вигляді натуральних, трудових і вартісних показників. Складовими частинами облікової інформації є бухгалтерські, звітно-статистичні та оперативні дані.

Регулююча інформація займає в середньому майже 2 % від загального обсягу економічної інформації. На її основі приймають рішення щодо регулювання параметрів виробництва або планових завдань.

Аналітична інформація дані оперативного обліку;

Статистична інформація дані статистичного обліку;

Звітна інформація відомості про фактичний стан різних сторін виробничо-господарської діяльності підприємства;

Довідкова інформація відомості, що формуються за запитами користувачів системи;

Спеціальна інформація сегменти по задачах, масиви, константи тощо.

2)За стадіями утворення економічну інформацію поділяють

Первинна інформація відображає виробничо-господарські процеси в момент їх проходження. Це, як правило, бухгалтерська інформація, збір якої переважно здійснюється вручну і заноситься на носій типу «первинний документ» (ПД).

Похідна інформація є результатом обчислень і поділяється на проміжну, що підлягає подальшій обробці, та результативну.

3)Як первинна, так і похідна економічна інформація може

До змінної інформації (робоча) належать показники разового використання, зокрема дані про кількість відпрацьованого часу, виконаних тонна-кілометрів, надоєного молока тощо

Постійна інформація використовується багаторазово, тобто вона характеризуються деякою стабільністю. Критерієм, що визначає стабільність показника в робочому масиві, є коефіцієнт стабільності інформації. При цьому постійною вважають інформацію, коефіцієнт стабільності якої становить не менше 0,85.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]