Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_ekzamen_21-31.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
42.3 Кб
Скачать

25. Організація пошуку мережі Інтернет

Пошук інформації — одне із завдань, яке найчастіше доводиться вирішувати будь-якому користувачу Інтернету. Але знайти у великій кількості сайтів і веб-сторінок необхідну і точну інформацію та потрібні ресурси — дуже непросто. Тому ви повинні вміти використовувати різні способи пошуку інформації, правильно формулювати запити й критично оцінювати знайдену інформацію. Інформаційний пошук  - це процес пошуку інформації з певної теми. Основним завданням інформаційного пошуку є швидке і точне знаходження необхідної інформації. До основних способів пошуку в Інтернеті належать: 1. Вказівка (зазначення) адреси веб-сторінки. Це найшвидший спосіб пошуку. Його слід використовувати в тому випадку, коли точно відома адреса сторінки. 2. Переміщення за допомогою гіперпосилань. З його допомогою можна переходити зі сторінки на сторінку, шукаючи потрібну інформацію. Недоліком цього способу пошуку є те, що, користуючись гіпертекстовими посиланнями, можна нескінченно довго подорожувати Інтернетом. Враховуючи те, що в Інтернеті створені мільйони веб-сторінок, знайти потрібну інформацію таким способом не завжди вдається. 3. Використання спеціальних інструментів пошуку — добірок посилань, пошукових каталогів та систем, метапошуку. Ці інструменти мають спеціальні засоби організації пошуку що забезпечує ефективний пошук потрібної інформації в Інтернеті.

Погодитеся, іноді пошук інформації в мережі Інтернет викликає деякі труднощі, особливо коли серед маси інформації потрібно знайти щось конкретне. Звичайно, знайти те, що треба зможе кожний і труднощі отут укладаються не в тім, що люди не вміють шукати або не мають доступу до інтернету - зараз це не проблема. Питання в іншому - не завжди є час на пошуки необхідної інформації. Тому багато хто згодні платити за пошук інформації в мережі Інтернет, аби тільки заощадити свій час. Так чому б не заробляти на цьому гроші?

Організація пошуку інформації в Інтернеті не вимагає ніяких витрат, головне знайти замовників і можна починати працювати. А знайти їх не так і складно, переглянувши форуми, ви зрозумієте, що людей готових платити за пошук інформації в мережі Інтернет досить багато. Це студенти й школярі, що шукають конкретну статтю або книгу, а також люди, яким простіше заплатити, чим шукати щось самостійно. Але найкращий варіант - співробітництво з різними фірмами

Перш ніж приступати до цього виду діяльності, варто подумати про форму оплати ваших послуг, отут вам на допомогу прийдуть електронні гаманці або банківський рахунок. Організація пошуку інформації в Інтернеті може стати для вас відмінним варіантом доходів.

26 Адресація ресурсів у мережі Інтернет

Для обміну даними в мережі треба, щоб кожний комп'ютер мав свою унікальну адресу. У локальній мережі адреси комп'ютерів найчастіше визначаються адресами мережевих плат, що встановлені в комп'ютери.

У мережах з протоколом TCP/IP для ідентифікації мереж і комп'ютерів використовують 32-розрядні IP-адреси. Ці адреси при написанні розбивають на чотири частини. Кожна 8-розрядна частина може мати значення від і до 254. Частини відокремлюють одну від одної крапками. Наприклад, 192.168.14.40. Але користувачеві незручно використовувати такі адреси під час організації зв'язку з іншим комп'ютером мережі для одержання деяких послуг. Тому в Internet введена доменна система імен (Domain Name System -DNS). У цій системі комп'ютерам мережі надаються зручні для користувача імена, за якими приховані відповідні адреси.

Доменне ім'я - це унікальний символьний ідентифікатор, що надається мережі і комп'ютеру, які підключені до Internet.

Доменне ім'я складається з двох частин: ідентифікатора підприємства й ідентифікатора домена (домена верхнього рівня), які відокремлені крапкою. Наприклад, novell.net, де net - ідентифікатор домена, який є стандартом в ідентифікації мережевих організацій. Мережеві імена нижче від кореневого домена (com, edu, ua, img тощо) є ідентифікаторами підприємства і для забезпечення їхньої унікальності мають бути зареєстровані в інформаційному центрі мережі Network Infotynation Center (NIC). У комітеті NIC зареєстровано шість стандартних ідентифікаторів доменів: gov - урядові організації; com - комерційні організації; edu - заклади освіти; mil - військові організації; org - некомерційні організації; net - мережеві організації.

Цими доменними ідентифікаторами користуються в основному організації США. В інших країнах у ролі домена першого рівня використовується код країни, в якій перебуває організація: ch - Швейцарія, fr - Франція, са - Канада, de - Німеччина, ru - Росія, ua - Україна. Підприємство, яке має первинний домен, відповідає за адміністрування свого адресного простору і само визначає імена, що розміщені зліва від імені організації в доменному імені.

Доменні адреси мережі містять деяку послідовність імен, що розділені крапками. Причому уточнення, якому саме комп'ютеру належить адреса, здійснюється справа наліво. Наприклад, natbank.freenet.kiev.ua означає, що комп'ютер - в Україні (ua), у місті Києві і в мережі freenet має ім'я natbank.

В Internet перетворенням імен на адреси займається Доменна система імен (DNS). По суті - це база даних, у якій зафіксована відповідність доменних імен та ІР-адрес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]