Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Vidpovidi

.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
208.29 Кб
Скачать

102.....Вуглеводи є невід'ємною складовою всіх клітин і тканин організму. Вони виконують в організмі різноманітні функції, але основна роль вуглеводів - енергетична. За рахунок них забезпечується 60 % добової енергоцінності раціону. Для промислово розвинених країн рівень споживання вуглеводів становить близько 50 %, для слаборозвинених країн - 75 %, при цьому в слаборозвинених країнах половину всіх вуглеводів становлять крохмалемісткі продукти (борошно, крупи, картопля).

При ферментативному розщепленні й окислюванні вуглеводів виділяється енергія, що використовується клітинами організму.

За харчовою цінністю вуглеводи їжі поділяють на засвоювані та незасвоювані. Засвоювані вуглеводи перетравлюються і метаболізуються в організмі людини. Незасвоювані вуглеводи не розщеплюються ферментами, що секретуються в шлунково-кишковому тракті людини.

101.....Основа раціонального харчування — збалансованість, тобто оптимальне співвідношення компонентів їжі. За такого харчування до організму надходять різноманітні поживні речовини в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності людини.

Режим харчування включає час i кількість прийомів їжі, інтервали між ними, розподіл харчового раціону за енергоємкістю, хімічним складом i масою по прийомах їжі.

Умови прийому їжі: відповідна обстановка, сервіровка столу, відсутність відволікаючих від їжі факторів.

Правильне харчування — перший ключ до здоров'я i доброго самопочуття, без яких важко досягнути максимальної працездатності. Древньогрецькому філософу Сократу належить вислів: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити».

Рівновага в організмі, яка приводить до здоров'я, починається з їжі, яку ми їмо. Дослідницький відділ Центру аеробіки сформулював вісім основних принципів раціонального харчування. Підтримуйте постійне співвідношення між основними компонентами харчування в пропорції 50:20:30. Щоденне вживання калорій повинно розподілятися так: 50% — на вуглеводи, 20% — білки i 30% — жири.

100.....Адаптація — здатність живого організму пристосовуватися до мін­ливих умов навколишнього середовища, що виробилась у процесі еволюційного розвитку. Без адаптації неможливо було б підтримувати нормальну життєдія­льність організму, його пристосовування до різноманітних змін на­вколишнього середовища — кліматичних, погодних тощо. Адаптація має велике значення для організму людини і всіх живих істот, дозволяє не тільки переносити значні зміни в навколишньому середовищі, а й активно перебудовувати свої фізіологічні функції, поведінку відповідно до цих змін, школи випереджаючи їх. Завдяки адаптації підтримується сталість внутрішнього середовища організму і в тому випадку, якщо параметри деяких чинників навколишнього середовища виходять за межі оптимальних. Проблема адаптації має велике практичне значення зараз, коли людина освоює нові простори, працює в шахтах, під водою, в умовах космосу, коли відбувається інтенсивна денатурація навколишнього середовища, його забруднення продуктами діяльності людини, що вимагає на­пруження адаптаційних сил організму

99......Незамінні амінокислоти - необхідні амінокислоти, які не можуть бути синтезовані в тому чи іншому організмі, зокрема, в організмі людини. Тому їх надходження в організм з їжею необхідно.

Незамінними для дорослої здорової людини є 8 амінокислот: валін, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, треонін, триптофан і фенілаланін;

Для дітей незамінними також є аргінін і гістидин.

98....Гіпоксія (Hypoxia) – це недостатній вміст кисню в тканинах організму (кисневе голодування).

При розвитку гіпоксії відбувається недостатнє постачання тканин киснем. Це веде до нестачі енергії на клітинному рівні, їх подальшої загибелі, органному некрозу та органної недостатності. Гіпоксія не тільки ускладнює перебіг захворювання, але і визначає його результат.

Розрізняють гостре і хронічне кисневе голодування клітин. Гостра гіпоксія розвивається при всіх видах шоку, крововтратах, фізичних перевантаженнях.

97......Стрес (від англ. stress — напруга, тиск) — неспецифічна реакція організму у відповідь на дуже сильну дію (подразник) зовні, яка перевищує норму, а також відповідна реакція нервової системи.

Термін «стрес» у фізіологію та психологію вперше ввів у 1932 році Уолтер Бредфорд Кеннон (англ. Walter Bradford Cannon) у своїх класичних роботах з універсальної реакції «боротись чи втікати» (англ. fight-or-flight response)[1]. Досить часто авторство терміну передають відомому канадському фізіологу Гансу Сельє, проте використовувати саме поняття стрес він почав лише у 1946 році для пояснення загальної адаптаційної напруги.

96......Гіпоксі́я, або Кисневе голодування — патологічний стан, під час якого тканини і органи недостатньо насичуються киснем або кисню достатньо, але він не засвоюється тканинами. Внаслідок цього в життєво важливих органах розвиваються незворотні зміни. Найчутливіші до кисневої недостатності центральна нервова система, м'язи серця, тканини нирок, печінки.

95.....Адаптація — це динамічний процес, завдяки якому рухомі системи живих організмів, не дивлячись на мінливість умов, підтримують стійкість, необхідну для існування, розвитку і продовження роду. Саме механізм адаптації, вироблений в результаті тривалої еволюції, забезпечує можливість існування організму в постійно змінних умовах середовища.

94.......На сучасну людину вплив природних факторів в значній мірі нейтралізується соціальними факторами. В нових природних і виробничих умовах людина нерідко зазнає впливу зовсім незвичайних, а інколи надмірних та жорстких факторів, до яких еволюційно у неї немає захисних механізмів.

Людина, як і інші види тварин здатна адаптуватися до умов довкілля. Адаптацію людини до нових природних і виробничих умов можна охарактеризувати як сукупність соціально-біологічних властивостей та механізмів необхідних для нормального існування організму в конкретному екологічному середовищі.

Життя кожної людини можна розглядати як неприривну адаптацію, адже наша здатність до адаптації має певні границі. Це ж стосується і здатності людини до відновлення свого фізичного і психічного здоров'я. Пристосовуючись до несприятливих екологічним умовам, організм людини зазнає стан напруги, втоми. Напругамобілізація всіх механізмів, забезпечуючи життєдіяльність людини в певних умовах існування.

93....Жири — велика група органічних сполук, які, з фізичного погляду, мають меншу від одиниці питому вагу і, як правило, розчинні в органічних розчинниках, як правило не розчиняються у воді, і під звичайним тиском їх не можна перегнати, не розклавши. Хімічно, жири є тригліцеридами, сполукою складних ефірів триатомного спирту (гліцерину) і будь-якою з кількох жирних кислот. Містяться у тваринних і рослинних організмах. Кожна молекула рослинного або тваринного жиру являє собою змішаний естер гліцерину.[1] Такий жир може бути моно-, ді- та тригліцеридом різних органічних кислот.[1]

Молочний жир представлений коротко-і среднецепочечние жирними кислотами (близько 20), фосфоліпідами і холестерином. Молочний жир знаходиться у частково емульгованому стані і відрізняється високим ступенем дисперсності. У силу цього його засвоюваність вимагає суттєво менших напруг травного апарату (ферментативної активності, синтезу жовчі і її секреції в кишечник). Зовні молочний жир представлений у вигляді кульок, які здатні до укрупнення як в процесі пасивного відстоювання молока, так і при активному струшуванні, центрифугуванні або нагріванні. Ці реакції лежать в основі отримання вершків і масла.

92.....Ї́жа — усе, що споживає людина й інші живі істоти для підтримки життя; харчі. Речовини, що їх організм отримує з навколишнього середовища, є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії.

Їжа тварин і домашньої худоби називається кормом. Всіх живих істот класифікують на м'ясоїдних, травоїдних та всеїдних. Людина належить до всеїдних, тобто споживає їжу як рослинного, так і тваринного походження. Всі тварини є гетеротрофами. Окрім продуктів органічного походження, людина, як і інші тварини, споживає деяку кількість мінералів.

91....Вода забезпечує процес гідролізу (хімічної взаємодії речовини з водою, при якому складна речовина розпадається на два і більше нових речовин) у всіх аспектах обміну речовин. Саме цим пояснюється те, що вода допомагає насіння зрости і перетворитися на квітку чи дерево, – сила води використовується для продовження життя.

Серед неорганічних сполук живих організмів особлива роль належить воді. Вода є основним середовищем, у якому відбуваються процеси обміну речовин та перетворення енергії. Вміст води в більшості живих організмів становить 60-70%, а в деяких (наприклад, у медуз) до 98%. Вода утворює основу внутрішнього середовища живих організмів (крові, лімфи, міжклітинної рідини).

90....Вуглеводи — головне джерело енергії, особливо при посиленій м'язовій роботі. У дорослих людей більше половини енергії організм одержує за рахунок вуглеводів. Розпад вуглеводів вивільненням енергії може відбуватися як у безкисневих умовах, так і в присутності кисню. Кінцеві продукти обміну вуглеводів — вуглекислий газ і вода. Вуглеводи мають здатність швидко розпадатися і окислятися.

89.....Вітамі́ни (лат. vitae — життя і амін — речовина, що містить аміногрупу (-NH2)) — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею. Таким чином визначення певної речовини як вітаміну залежить від того, про який вид йдеться. Наприклад, більшість тварин мають метаболічний шлях синтезу аскорбінової кислоти, проте деякі, такі як люди, мавпи, морські свинки, втратили його, тому аскорбінова кислота є для них вітаміном.

Цей елемент вельми нечасто зустрічається в продуктах харчування, але також важливий, як і всі інші вітаміни. Його брак призводить до ламкості кісток і можливих кровотеч. Особливо це актуально для тих, хто займається спортом і для людей, які готуються до операційного втручання. Він також зміцнює серце, покращує роботу легенів і нормалізує функціонування кровоносної системи.

88....Нестача вітамінів в організмі людини називається авітамінозом. Брак кожного з вітамінів проявляється по-особливому. Найчастіше авітаміноз – це наслідок незбалансованого і неправильного харчування, тому що основний шлях проникнення вітамінів в організм – з їжею.

87....Вітамін С (аскорбінова кислота)

Без вітаміну С неможлива побудова клітин людських органів і боротьба з інфекціями. Його присутність в організмі вкрай важливо.

Аскорбінова кислота міститься в усіх видах капусти, винограді, яблуках, бананах, грейпфрутах і капусті квашеної. Але рекордсмен за вмістом вітаміну С все-таки екзотичний фрукт ківі. Чорна смородина, диня, хурма, горобина, малина, ожина, шипшина, обліпиха також мають у своєму складі аскорбінову кислоту. Багаті вітаміном С болгарський перець і помідори, буряк, морква, цибуля, молода картопля - печена. Величезна кількість цього вітаміну знайдено в чорній бузині, яка незаслужено забута.

86.....Вітамін D сприяє всмоктуванню кальцію в шлунково-кишковому тракті і регулює розміщення кальцію в кістках. Механізм, за допомогою якого вітамін D збільшує всмоктування кальцію, опосередкований впливом на активнийтранспорт кальцію на рівні епітеліоцитів клубової кишки. Зокрема, вітамін D збільшує утворення кальцій-зв'язуючого білка в епітеліоцитах кишечника, що сприяє всмоктуванню кальцію.

......................................................................................................................................

85..... Організму новонародженого властива велика лабільність водного обміну. Потреба у воді в середньому становить 160–200 г/кг маси дитини на добу. Всі основні функції організму знаходяться у стані нестійкої рівноваги; навіть незначне порушення умов навколишнього середовища може призвести до серьозних змін у організмі та деякі фізіологічні процеси легко переходять у патологічні. Тому новонароджені потребують особливих гігієнічних умов та ретельного спеціального догляду.

84......Білки — важлива частина харчування тварин і людини, оскільки ці організми не можуть синтезувати повний набір амінокислот і повинні отримувати частину з них із білковою їжею. У процесі травлення протелітичні ферменти руйнують спожиті білки, розкладаючи їх до рівня амінокислот, які використовуються при біосинтезі білків організму або піддаються подальшому розпаду для отримання енергії.

83.....Вітаміни групи А мають значний вплив на формування людського організму, у зв'язку з чим їх ще називають «дитячими» вітамінами. Зокрема, додатковий прийом вітаміну А низькорослими дітьми призводить до прискорення їх зростання за рахунок активізації формування скелету і поліпшення обміну речовин.

82....Адаптивний тип – норма біологічної реакції людини на умови довкілля, що забезпечує стан відносної рівноваги популяції з середовищем і виражається в комплексі морфофізіологічних особливостей популяції, цілого комплексу біохімічних і імунологічних ознак. Адаптивний тип не залежить ні від расової, ні від етнічної приналежності. В даний час виділяють наступні адаптивні типи: арктичний, тропічний, тип зони помірного клімату, високогірний тип, тип пустель і напівпустель.

Ефективна адаптація людського організму до клімату необхідна для:

• забезпечення стану комфорту;

• виконання фізичної роботи без підвищеної

стомлюваності;

• виконання різних видів кваліфікованої роботи, що

вимагає уваги і вправності, з мінімумом помилок;

• забезпечення нормальних умов росту і розвитку.

81..................................................................................................................................................

80..... фізична

79.....Акліматиза́ція — процес пристосування організму до змін в навколишньому середовищі, часто залучаючи температуру або клімат. Акліматизація звичайно відбувається за короткий час в межах тривалості життя одного організму (порівняйте з адаптація). Акліматизація може бути раптовою або являти собою частину періодичного циклу, як наприклад ссавці, що втрачають важке зимове хутро на легший літній одяг.

Існує загальне непорозуміння, що акліматизація і аклімація — синоніми. Якщо акліматизація відбувається природно, слово аклімація використовується у галузі фізіології щоб описати процес зміни організму, що вимушений пристосуватися до змін в їх навколишньому середовищі викликаних штучними засобами, наприклад в лабораторних умовах.

78......

77....Со́нячна радіа́ція — випромінювання Сонця, яке поширюється у вигляді електромагнітних хвиль.

Сонячна радіація — головне джерело енергії для всіх фізико-географічних процесів, що відбуваються на земній поверхні і в атмосфері. Кількість сонячної радіації залежить від висоти Сонця, географічної широти місцевості, пори року, прозорості атмосфери. Для вимірювання сонячної радіації використовують актинометри і піргеліометри.

76....Ультрафіолетове випромінювання (від лат. ultra — «за межами»), скорочено УФ-випромінювання або ультрафіолет — невидиме оком людини електромагнітне випромінювання, що займає спектральну область між видимим і рентгенівським випромінюваннями в межах довжин хвиль 400-10 нм

75....Європеоїдна раса (англ. Caucasian race) — раса, поширена до епохи Великих географічних відкриттів в Європі, західній Азії і північній Африці, Індостані; пізніше — на всіх населених континентах, особливо широко європеоїди розселилися в Північній Америці та Південної Америки, в Південній Африці, Австралії, Північної Азії і Далекому Сході.

У європеоїдів колір шкіри, волосся та очей варіює від дуже світлих відтінків у північних груп до дуже темних у південних і східних, волосся пряме або хвилясте, м'яке. Обличчя ортогнатне, в горизонтальній площині (при погляді зверху) помітно виступає вперед. Надбрівні дуги часто великі, низькі орбіти, незграбні, розріз очей завжди широкий, але очна щілина може бути невеликою, епікантуса немає. Ніс звичайно великий, різко виступає, ніздрі орієнтовані сагітальній, перенісся високе. Рот не широкий, товщина губ невелика або середня. Зростання бороди та вусів сильне, статура середня, кисть і стопа широкі

74.....Вплив гірського клімату на організм людини. Одним з складних в екологічному відношенні районів мешкання людини є високогір'я.

Головними абіотичними чинниками, що впливають в цьому випадку на організм є зміни парціального тиску атмосферних газів, зокрема кисню, пониження середньодобової температури, підвищення сонячного випромінювання

73....

72.....Монголо́їдна раса (азіатсько-американська раса) — одна з великих рас людства. Охоплює корінне населення Північної, Центральної, Східної, Південно-Східної Азії, Північної та Південної Америки. Відповідно представники монголоїдної раси називаються монголоїдами[1].

Представники монголоїдної ("жовтої") раси звичайно мають жовтувату шкіру (іноді світлу, матову, іноді більш темну), туге (жорстке), пряме чорне волосся, плескате обличчя з вилицями, що стирчать, ніс з низьким переніссям.

Особливо характерним є вузький розріз очної щілини, що утворюється особливою складкою в кутку ока, біля слізного пагорка. Борода та вуса в них ростуть скудно.

Люди "жовтої" раси переважають в країнах Центральної та Східної Азії.

Велика раса монголоїда підрозділяється на малі: Північноазіатську, Арктичну, Дальньосхідну, Південноазіатську, Американську.

71....Згідно досліджень С. В. Грищака, можна виділити такі форми адаптації законодавства:

апроксимація (лат. approximare — «наближення»)

процес прийняття, внесення змін чи скасування правових норм з метою наближення положень національного законодавства до положень актів законодавства іншої держави, групи держав або міжнародної спільноти загалом.

імплементація (лат. impleo — «наповнення», «виконання»)

правотворча діяльність держави з метою реалізації прийнятих відповідно до міжнародного права зобов'язань.

транспозиція (лат. trānspositiō — «перекладання»)

процес прийняття, внесення змін чи скасування правових норм з метою досягнення ідентичності з відповідними донорськими актами. Транспозиція може означати копіювання тексту законодавчого документа дослівно в національне законодавство або пряме посилання на міжнародний акт у національному законодавстві.

координація (лат. coordinatio — взаємне впорядкування)

процес узгодження тієї частини національного законодавства та практики його застосування, по якій наближення або транспозиція є неможливими або непотрібними.

Іншими видами правової інтеграції Грищак називає уніфікацію та гармонізацію[1].

70.... 86..... однакові

69.....Харчова і біологічна цінність молока обумовлена наявністю в ньому жирів і жироподібних речовин, білків, молочного цукру, мінеральних солей, пігментів, вітамінів, ферментів, імунних тіл, гормонів і інших фізіологічно активних речовин

Білки молока володіють ліпотропними властивостями, регулюючи жировий обмін, підвищують збалансованість їжі і засвоєння інших білків. Володіючи амфотерними властивостями, молочний білок захищає організм від отруйних речовин.

Молочний жир є джерелом енергії для біохімічних процесів в організмі.

68....До компенсаторно-пристосувальних процесів відносяться:

Гіпертрофія — збільшення розмірів органа або тканини завдяки збільшенню розміру кожної клітини.

Гіперплазія — збільшення розмірів органа або тканини в результаті збільшення кількості клітин, з яких складається орган.

Регенерація — відновлення (відшкодування) структурних елементів тканини замість мертвих.

Організація — заміщення сполучною тканиною нежиттєздатних тканин та чужорідних тіл.

Метаплазія — перехід одного виду тканини в інший в межах одного зародкового листка.

67.....Адапта́ція в біології — анатомічна структура, фізіологічний процес, або реакція в поведінці організму, яка розвинулась за деякий проміжок часу в процесі еволюції таким чином, що стала підвищувати довготривалий репродуктивний успіх даного організму.[1][2] Термін «адаптація» також інколи використовується як синонім природного відбору, але більшість біологів не схвалюють такого використання.

66.....Якому адаптивному типу притаманно прискорення процесів росту, розвитку і стаіння.... 2 однакові на нього відповіді не можу найти(

65....Раціональне харчування передбачає оптимальне співвідношення харчових і біологічно активних речовин. За даними ФАО ВООЗ оптимальна кількість основних енергетичних нутрієнтів: білків, жирів і вуглеводів відповідно становить 10-11, 20-25, 65-70 % від енергоцінності раціону.

64....Радон - елемент головної підгрупи восьмий групи, шостого періоду періодичної системи хімічних елементів Д. І. Менделєєва, з атомним номером 86. Позначається символом Rn (Radon). Проста речовина радон ( CAS-номер : 10043-92-2) в нормальних умовах - безбарвний інертний газ; радіоактивний, може становити небезпеку для здоров'я та життя. При кімнатній температурі є одним з найважчих газів. Найбільш стабільний ізотоп ( 222 Rn) має період напіврозпаду 3,8 доби.

63...."ЗАКОН УКРАЇНИ

Про захист прав споживачів

Цей Закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, а також визначає механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

62....Згідно із Законом України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" харчова добавка - це природна чи синтетична речовина, яка спеціально вводиться у харчовий продукт для надання йому бажаних властивостей.

До харчових добавок відносяться речовини, які самі по собі не споживаються як харчові продукти, а направлено вносяться у харчовий продукт для виконання певних функцій покращення структури, аромату, продовження тривалості зберігання тощо.

61....Авітаміно́зи (грец. ά — «без» і вітамін) — захворювання людей і тварин, що розвиваються внаслідок тривалого недостатнього забезпечення одним (моноавітамінози) або кількома (поліавітамінози) вітамінами.

Недостатнє забезпечення організму вітамінами зумовлюється їх відсутністю в їжі (первинні А.) або порушенням їх обміну і засвоєння при деяких захворюваннях (вторинні А.).

Спочатку вітамінна недостатність проявляється в заг. нездужанні (гіповітамінозний стан) і лише з часом набуває рис певного А. — рахіту, цинги, курячої сліпоти, бері-бері, пелагри тощо. Щоб запобігти вітамінній недостатності, яка звичайно найбільше проявляється навесні, слід протягом зимово-весняного періоду систематично споживати страви, приготовлені з сирих овочів (капусти, моркви, цибулі), і страви з продуктів, багатих на вітаміни (печінки, яєчних жовтків), приготовлені з додержанням відповідних правил (готування безпосередньо перед їжею, швидка кулінарна обробка). Корисно споживати фрукти та ягоди, консервовані з цукром чи заморожені, приймати вітамінні препарати, зокрема вітамінів C і B1.

60.....Тканинна гіпоксія - необов'язковий компонент, респіраторної, гіпоксії і гіпоксії навантаження. Вона є наслідком недостатньої ефективності функції компенсаторних механізмів (посилення дихання, кровообігу, дихальної функції крові) у відповідь на екстремальний вплив фактора, що викликає гіпоксію, в результаті чого Р02 в клітинах падає нижче критичного рівня, знижується швидкість окислювальних процесів в клітинах.

59....Харчові домішки (адитиви) — природні, ідентичні природнім або штучно синтезовані речовини, які додають у їжу як інгредієнт з технологічних міркувань: подовжити термін зберігання (консерванти), перетворити їжу в відношенні кольору, смаку (щоб зберегти і підвищити смак), текстури, консистенції, зовнішнього вигляду і поживної цінності. Деякі домішки використовувались протягом століть, наприклад, для збереження їжі — оцет, сіль (соління бекону, м'яса, риби і ін.), або використання діоксиду сірки у в деяких винах (E220[1]). З появою оброблених харчових продуктів у другій половині 20-го століття, було введено багато інших домішок, як природного, так і штучного походження. Станом на 2010 рік відомо більш 2800 найменувань харчових добавок.[2]

58.....В Європейському Союзі для регулювання цих добавок, а також щоб інформувати споживачів, кожній домішці після схвалення присвоюється унікальний номер, званий як «Е число». Ця схема нумерації прийнята і видана Міжнародною Комісією Codex Alimentarius[3] для найпоширеніших харчових добавок у Європі. В Україні перелік харчових домішок дозволених у харчових продуктах регулюється постановами Кабінету Міністрів України.

57.....Середа людини – це складне і ємне поняття, що включає в себе все те, що оточує його і дає йому можливість існувати, сюди відноситься і природа з її кліматом, температурою, флорою і фауною, і рукотворний світ, і самі люди, що складають соціум, і все те духовну спадщину, яким володіє людство. Це середовище одночасно і постійна, і мінлива, і в цьому середовищі треба жити. Тому людина, бажає він цього чи ні, повинен адаптуватися до свого середовища. Тому в соціальній екології даної проблеми надається першорядне значення. У той же час адаптація – це лише початковий етап, на якому переважають реактивні форми поведінки людини. Людина не зупиняється на цьому етапі. Він проявляє фізичну, інтелектуальну, моральну, духовну активність, перетворює (в кращу або гіршу сторону) своє середовище.

56.....Докорінні зміни в структурі харчування людини не дозволяють сьогодні навіть теоретично забезпечити традиційними шляхами організм усіма необхідними речовинами. Це призвело до негативних наслідків у здоров'ї населення економічно розвинутих країн:

o поширення серед дорослих різних форм ожиріння (надлишкова маса тіла й ожиріння виявляється в 55 % людей старших за 30 років) і, як наслідок, зростання захворювань, в основі яких порушення вуглеводного і ліпідного обмінів, - атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет;

o порушення імунного статусу, зокрема з різними видами імунодефіцитів, зі зниженою резистентністю до інфекцій й інших несприятливих факторів навколишнього середовища;

55......З їжею в організм надходять:

білки,

жири,

вуглеводи,

мінеральні солі,

органічні кислоти.

У травному каналі харчові речовини вступають у складні біохімічні реакції внаслідок чого розщеплюються до простих компонентів, здатних всмоктуватися в кров і забезпечувати пластичні процеси в організмі (побудова клітин і тканин), та утворювати енергію, необхідну для життєдіяльності.

Зайві продукти обміну виводяться з організму через травний канал, нирки, шкіру.

54....Вода в організмі дорослої людини становить близько 65%

53.....1) Першою варто відзначити енергетичну роль вуглеводів. Саме вони покривають приблизно 60% від загальної потреби організму в калоріях.

2) Не менш важлива і пластична роль вуглеводів. Вони витрачаються на синтез нуклеїнових кислот, нуклеотидів, елементів клітинної мембрани, полісахаридів, ферментів, АДФ і АТФ, а також складних білків;

3) Дуже важлива така функція вуглеводів, як запасання поживних речовин. Основне депо вуглеводів - це печінка, де вони зберігаються у вигляді глікогену.

4) Досить цікавою видається специфічна функція вуглеводів. Вона полягає в тому, що окремі вуглеводи здатні перешкоджати пухлинному росту, а також можуть визначати групу крові людини;

5) Також важлива і захисна роль цих речовин. Складні вуглеводи є обов'язковим компонентом багатьох елементів імунної системи, а мукополісахариди забезпечують захист слизових оболонок організму від проникнення мікроорганізмів і механічних пошкоджень;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]