Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Vidpovidi

.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
208.29 Кб
Скачать

6) Величезне значення має регуляторна функція вуглеводів. Вона полягає в тому, що клітковина забезпечує нормальне функціонування кишечника, при цьому сама не расщепляясь в ШКТ;

52....Фізична культура є важливим засобом підвищення соціальної і трудової активності людей, задоволення їх моральних, естетичних та творчих запитів, життєво важливої потреби взаємного спілкування, розвитку дружніх стосунків між народами і зміцнення миру".

51....Нестача вітамінів групи B (дефіцит вітамінів), порушує нормальний, правильний обмін речовин, а значить, робота всього організму, неминуче слабшає і імунна система людини - це призводить до різноманітних захворювань.

50.....Калорі́йність ї́жі або енергети́чна ці́нність харчови́х проду́ктів — кількість енергії, яка утворюється при окисленні жирів, білків, вуглеводів, що міститься у продуктах харчування, і витрачається на фізіологічні функції організму.[1][2]

Калорійність — важливий показник харчової цінності продуктів, вимірюється в кілокалоріях (ккал) або в кілоджоулях (кДж).[2] Одна кілокалорія дорівнює 4,184 кілоджоуля.[1]

Для визначення енергетичної цінності застосовують прилад калориметр. Енергетична цінність 1 г білка становить 4 ккал (16,7 кДж), 1 г жиру — 9 ккал (37,7 кДж), 1 г вуглеводів — 3,75 ккал (15,7 кДж).[1] Мінеральні речовини, вода прихованої енергії не мають, а енергетичну цінність вітамінів, ферментів та інших органічних речовин не враховують, оскільки в продуктах їх дуже мало. Таким чином, енергетична цінність харчових продуктів залежить від вмісту в них білків, жирів і вуглеводів.

Енергетичну цінність розраховують на 100 г їстівної частини продукту харчування. Так, у 100 г яловичини 1 категорії міститься, %: білків — 18,9, жирів — 12,4. Отже, енергетична цінність яловичини становить 9 × 12,4 + 4,0 × 18,9 = 187 ккал, або 782 кДж.[1]

У середньому за добу людина витрачає 2 000÷4 300 ккал, або 8368-18017 кДж (залежно від віку, фізичного навантаження, клімату).[1] Калорійність добового раціону для дітей: від 3 до 7 років становить 1900 калорій, від 7 до 11 — 2300, від 11 до 15 — 3000, від 15 до 18 років — 3500.[3] Енергетична цінність добового раціону харчування повинна бути на цьому ж рівні, її визначають додаванням енергетичної цінності окремих харчових продуктів, які входять у страви.

При визначенні енергетичної цінності враховують, що харчові речовини не засвоюються повністю: рослинна їжа засвоюється в середньому на 80-85 %, оскільки протопектин і клітковина не засвоюються, тваринна їжа засвоюється на 90-95 %, а змішана — на 85-90 %.[1]

49..... Вітамін А Він значно підвищує опірність організму до інфекційних хвороб.

48.....Здоровим людям необхідно 3-4-разове харчування з 4-5-часовими проміжками. Розумової і фізичної праці сприяє 4-разове харчування. Між невеликими прийомами їжі інтервали можуть складати 2-3 години. Раніше ніж через 2 години їсти не треба, тому що їжа в проміжках між основними прийомами їжі "перебиває" апетит і порушує ритмічну діяльність органів травлення.

47.....Жири, це один з головних компонентів харчування. Причому ігнорувати цей компонент зовсім не рекомендується. Оскільки при нестачі жирів в організмі, можливі:

погіршення стану шкіри

ріст дитячого організму починає гальмувати

придушення репродуктивної функції

порушення обміну холестерину

ризик розвитку атеросклерозу (захворювання судин, по яких кров ганяється)

негативно впливає на роботу нервової системи і мозку

46.....D (кальциферол) 25 мкг Печінка і м'ясо ссавців, печінка риб, яйця Необхідний для всмоктування з кишечника іонів кальцію і для обміну в організмікальцію і фосфору Недостатнє надходження в дитячому віці призводить до розвитку рахіту, що проявляється порушенням окостеніння і зростання кісток, їх декалей-ціфікаціей і розм'якшенням

Цей вітамін є чи не найважливішим з усіх у формуванні кісткової системи організму дитини.

45....Мікроклімат (від грецького micros - малий) – це особливості клімату, властиві закритим приміщенням, незначним ділянкам земної поверхні (ліс, долина, галявина і т. ін.).

Чинниками мікроклімату є поєднання температури, вологості і швидкості руху повітря.

Мікроклімат виробничих приміщень залежить від характеру технологічного процесу, пори року, часу доби, кліматопогодних умов на ефективності засобів щодо його нормалізації.

В умовах виробництва переважають окремі елементи мікроклімату: висока або низька температура чи вологість повітря, швидкий або повільний його рух, інтенсивна інфрачервона радіація, або різноманітне їх поєднання .

Залежно від того, який компонент мікроклімату переважає виробництва бувають:

переважно з конвекційним мікрокліматом;

переважно з радіаційним мікрокліматом;

з підвищеною вологістю, яка поєднується з високою або низькою температурою.

Температура повітря є одним з провідних чинників, що визначають мікроклімат виробничого середовища.

Людина має здатність регулювати життєві процеси та фізіологічні функції навіть за значних коливаннях температури повітря.

Теплообмінні процеси організму регулюються терморегуляційними центрами і корою головного мозку. У шкірі людини розташовано 250000 холодових і 30000 теплових терморецепторів від яких сигнали про зміну температури надходять у центри терморегуляції

44.....Природна радіоактивність — спонтанний розпад ядер елементів, що зустрічаються в природі.

Штучна радіоактивність — спонтанний розпад ядер елементів, отриманих штучним шляхом, через відповідні ядерні реакції.

43.....Етносу характерна різна структура:

етнічне ядро - основна частина етносу, яка компактно проживає на певній території;

етнічна периферія - компактна група людей, представників одного етносу, яка відокремлена від основної частини;

етнічна діаспора - окремі частини етносу, які розсіяні на всіх територіях, що займають й інші етнічні спільності.

42....Ці імунні препарати розрізняють насамперед за їх походженням :

1 . Рослинні адаптогени . Найяскравіші представники цього виду : женьшень , аралія , родіола рожева , елеутерокок , лимонник , імбир , обліпиха ... Рослинні адаптогени цінні тим , що вони дуже легко доступні , в своїй більшості безредни для організму і більш звичні для нас. ніж всі інші.

2 . Мінеральні адаптогени . Найпоширеніший представник - муміє.

3 . Тваринного походження. Це панти північного оленя і продукти життєдіяльності бджіл. З цими препаратами треба бути дуже обережними. Справа в тому , що вони дуже сильно стимулюють діяльність імунної системи , що часто призводить до появи аутоімунних захворювань.

4 . Синтетичні адаптогени , такі , як трекрезан . Ми взагалі є противниками всякого роду синтетичних та ненатуральних коштів , тому на ці препаратах зупинятися не будемо. 41.....Длительное и интенсивное воздействие УФ-излучения может быть вредным для живых организмов животных, растений и человека. Заметим, что некоторые насекомые видят в УФ-A-диапазоне, а они являются неотъемлемой частью экологической системы и каким-либо образом приносят пользу человеку.

40.......Со́нячна радіа́ція — випромінювання Сонця, яке поширюється у вигляді електромагнітних хвиль.

Електромагнітна радіація поширюється у вигляді електромагнітних хвиль зі швидкістю світла і проникає в земну атмосферу. До земної поверхні сонячна радіація доходить у вигляді прямої і розсіяної радіації. До 47% загальної кількості радіації, що надходить на верхню межу атмосфери, досягає поверхні Землі й поглинається нею, 25% затримується атмосферою — розсіюється молекулами газів та домішками. Всього Земля одержує від Сонця менше однієї двомільярдної його випромінювання.

Сонячна радіація — головне джерело енергії для всіх фізико-географічних процесів, що відбуваються на земній поверхні і в атмосфері. Кількість сонячної радіації залежить від висоти Сонця, географічної широти місцевості, пори року, прозорості атмосфери. Для вимірювання сонячної радіації використовують актинометри і піргеліометри.

Сонячна радіація звичайно вимірюється за її тепловою дією і визначається в калоріях на одиницю поверхні за одиницю часу.

39..........................................................................................................................................

38...Екваторіальна раса. Темна забарвлення шкіри, хвилясте або кучеряве волосся, широкий, слабо виступаючий ніс, низький або середній перенісся, поперечне розташування ніздрів, товсті губи.

37....Згідно з застарілою класифікацією, включає нордичну, середземноморську, динарську, фальську, альпійську, східно-балтійську, лаппоноїдну та інші підгрупи.

У Західній, Центральної, Південної Європі і Північній Африці:

Нордична раса

Альпійська раса

Фальська раса

Динарська раса

Середземноморська раса

Борребі

Брюн

В Східній Європі та Азії:

Нордична раса

Балтійська раса

Східно-балтійська раса

Понтійська раса

Динарських раса

Арменоїдная раса

Альпійська раса

Кавказька раса

Уралоїдна раса

Каспійська раса

У доісторичний період в Європі, можливо, існували й інші підраси. Так, Північну Африку аж до останнього заледеніння населяли мехтоїди, схожі з європейськими кроманьоїдами епохи верхнього палеоліту.

36....Старіння — у біології процес поступового руйнування і втрати важливих функцій організму або його частин, зокрема здатності до розмноження і регенерації. Внаслідок цього організм стає менш пристосованим до умов навколишнього середовища, зменшує свою здатність боротися із хижаками та хворобами. Явище старіння у тій чи іншій мірі спостерігається практично у всіх живих організмів. Термін «старіння» також може використовуватися і для опису руйнування неживих систем, і для опису соціальних ефектів старіння людини. Наука, що вивчає старіння, називається геронтологією; її галузь, що має справу з біологічними ефектами старіння — біогеронтологією.

35.....Адаптація — здатність живого організму пристосовуватися до мін­ливих умов навколишнього середовища, що виробилась у процесі еволюційного розвитку. Без адаптації неможливо було б підтримувати нормальну життєдія­льність організму, його пристосовування до різноманітних змін на­вколишнього середовища — кліматичних, погодних тощо. Адаптація має велике значення для організму людини і всіх живих істот, дозволяє не тільки переносити значні зміни в навколишньому середовищі, а й активно перебудовувати свої фізіологічні функції, поведінку відповідно до цих змін, школи випереджаючи їх.

34.....Екологі́чні фа́ктори, екологічні чинники або фа́ктори середо́вища — сукупність усіх чинників середовища (температура, вологість, світло, гравітація, субстрат, живі організми тощо), що діють на живий організм або надорганізмову систему (моноцен, демоцен, плейоцен, біом, біосфера). Не всі вони однакові за своїм значенням, вплив окремих компонентів взагалі незначний. Всю різноманітність екологічних факторів ділять за походженням і характером дії на три великі групи — абіотичні, біотичні та антропогенні. До абіотичних відносять фактори неорганічної або неживої природи, до біотичних — вплив живої природи, а також людини. Антропогенні фактори зумовлені діяльністю людини, вплив її на природу може бути як свідомим, так і стихійним, випадковим. Такий поділ певною мірою є умовним, оскільки кожен з факторів існує і проявляється лише як результат загальної дії середовища.

33.....Адаптація (лат. adapto — пристосовую) — пристосування, процес пристосування до мінливих умов зовнішнього середовища; пристосування будови і функцій організмів до умов навколишнього середовища (у фізіології — короткочасна адаптація, у біології — довгострокова а., протягом життя); соціально-психологічна адаптація є пристосуванням індивіда під групові норми, й навпаки — інтереси соціальної групи до окремого індивіда даної групи; скорочення та спрощення друкованого тексту[1].

32......1.3. До основних соціальних і демографічних груп населення відносяться:

діти віком до 6 років;

діти віком від 6 до 18 років;

працездатні особи;

особи, які втратили працездатність.

31......Система «людина — життєве середовище» є складною системою втому розумінні, що в неї, як правило, входить велика кількість змінних, між якими існує велика кількість зв'язків.

Залежно від того, що ми розуміємо під терміном «людина» в системі «людина — життєве середовище», визначається рівень цієї системи, що детально буде проаналізовано далі.

Життєве середовище — другий елемент системи «людина — життєве середовище», її об'єкт. Життєве середовище є частиною Всесвіту, де перебуває або може перебувати в даний час людина і функціонують системи її життєзабезпечення.

30.....Закон гіперболічного зростання чисельності населення Землі, як об'єктивно існуючий причинний зв'язок, що пояснює гіперболічне зростання, і виражається у формі абстрактного причинного закону, не відкритий і досі. Наразі, не існує загальноприйнятої теорії гіперболічного зростання. Всі існуючі теорії розрізняються тим, що в якості причини зростання пропонують якусь свою, єдину причину, відкидаючи всі інші. Тому, коли говорять про закон зростання чисельності населення Землі, то мається на увазі емпірична залежність (емпіричний закон), відкрита Хайнцем фон Ферстером, достовірність якої не викликає сумніву, так як підтверджена всіма подальшими дослідженнями, і яка полягає в тому, що чисельність населення Землі, протягом багатьох тисячоліть, росла відповідно до емпіричної гіперболи демографічного зростання[1].

29.....Статево-вікова структура населення

Статева структура населення

У загальному плані стать — це сукупність генетичних, морфологічних і фізіологічних особливостей організму, що забезпечують статеве розмноження. Стосовно до людини стать розглядають як комплекс тілесних (генетичних, морфологічних і фізіологічних), репродуктивних, поведінкових, соціальних, соціально-психологічних і психологічних ознак, що детермінують особистісний біологічний і соціальний статус людини як чоловіка або жінки.

28.....Вікова структура популяції— розподіл особин популяції за віком. Це найважливіша складова структури популяції.

Існує три основні типи популяцій залежно від етапу:

інвазійний - популяція ще нездатна до самопідтримання, залежить від занесення насіння ззовні, складається переважно з прегенеративних особин,

нормальний – відбувається самопідтримання, в основному переважають генеративні рослини,

регресивний – втрата здатності самопідтримання, переважають постгенеративні.

Серед нормальних є повночлені і неповночлені, якщо відсутні якісь вікові групи, найчастіше через перерви «інспармації», вимирання певних вікових груп, чи фактори внутрішнього порядку, які контролюють розвиток самої популяції. При переважанні у віковому спектрі нормальної популяції особин певної вікової групи виділяють молоді, зрілі, старіючі та старі.

27......28)

26.....міграція

природний приріст

зовнішня міграція

внутрішня міграція

25.....Існує три основні типи популяцій залежно від етапу:

інвазійний - популяція ще нездатна до самопідтримання, залежить від занесення насіння ззовні, складається переважно з прегенеративних особин,

нормальний – відбувається самопідтримання, в основному переважають генеративні рослини,

регресивний – втрата здатності самопідтримання, переважають постгенеративні.

Серед нормальних є повночлені і неповночлені, якщо відсутні якісь вікові групи, найчастіше через перерви «інспармації», вимирання певних вікових груп, чи фактори внутрішнього порядку, які контролюють розвиток самої популяції. При переважанні у віковому спектрі нормальної популяції особин певної вікової групи виділяють молоді, зрілі, старіючі та старі.

24.....Щільність популяції — відносна величина, що виражає число особин (тварин, рослин, мікроорганізмів) у розрахунку на одиницю об'єму (води, повітря або грунту) або поверхні (грунту або дна водойми).

Щільність популяції — важливий екологічний показник просторового розміщення співчленів популяції, а також динаміки чисельності тварин, умов мінливості і прояви природного відбору. Щільність популяції визначається переважно ступенем сприятливості умов існування виду в даному біотопі або найважливішими екологічними факторами навколишнього середовища, особливо тими, що знаходяться в мінімумі і називається лімітуючими. Тому за середньою щільністю популяції можна судити щодо сприятливості місцеперебування для даного виду. За постійністю проживання в біотопі даного виду і меж коливання його чисельності в різні сезони і роки можна виділити місця тимчасового та постійного проживання (стації переживання, чи резервації, в яких зберігаються залишки популяції в особливо несприятливі роки). Стації переживання, наприклад у масових видів гризунів, зазвичай займають не більше 3-10 % заселеної ними території. Знаючи стації переживання шкідників сільського та лісового господарства, зберігачів та переносників хвороб людини і корисних тварин (в тому числі свійських), можна економно і ефективно боротися зі шкідливими тваринами в резерваціях, уникаючи таким чином забруднення і отруєння великих ділянок.

23......На 49 - 53% стан здоров'я організму людини залежить від способу життя: шкідливі умови праці, погане матеріально-побутові умови, стресові ситуації, гіподинамія, неміцність сімей, самотність, низький освітній та культурний рівень, надмірно високий рівень урбанізації, незбалансоване, неритмічне харчування, куріння, зловживання алкоголем і ліками та ін

22.....Здоров'я - це нормальне психосоматичний стан людини, що відбиває його повне фізичне, психічне і соціальне благополуччя і забезпечує повноцінне виконання трудових, соціальних і біологічних функцій.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я «здоров'я - це стан фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороби і фізичних дефектів».

Норма - це цілком певна система показників стану організму людини: його будови, структури, функцій, які знаходяться в заданих межах і відображають самопочуття людини як хороше

21.....1.Прімітівний

2.Постпрімітівний

3.Квазімодерний

4.Модерний

5.Постмодерний

20.......Структура навколишнього середовища умовно може бути розділена на природні (механічні, фізичні, хімічні та біологічні) і соціальні елементи середовища (праця, побут, соціально-економічний устрій, інформація). Умовність такого поділу пояснюється тим, що природні чинники діють на людину в певних соціальних умовах і нерідко істотно змінені в результаті виробничої і господарської діяльності людей. Властивості факторів навколишнього середовища обумовлюють специфіку впливу на людину. [2, 491]

Природні елементи впливають своїми фізичними властивостями: гіпобарія, гіпоксія; посилення вітрового режиму; сонячної та ультрафіолетової радіації; зміна іонізуючої радіації, електростатичної напруги повітря і його іонізації; коливання електромагнітного та гравітаційного полів, посилення жорсткості клімату і т.д. Природні геохімічні фактори впливають на людину аномаліями якісного і кількісного співвідношення мікроелементів у грунті, воді, повітрі, а отже, зменшенням різноманітності і аномаліями співвідношень хімічних елементів у сільськогосподарських продуктах місцевого виробництва. Дія природних біологічних факторів проявляється у змінах макрофауни, флори і мікроорганізмів, наявності ендемічних вогнищ хвороб тваринного і рослинного світів, а також у появі нових алергенів природно-природного походження.

19.....Здоров'я людини не можна розглядати як статичний стан. У ході історичного розвитку суспільних відносин воно постійно змінювалося. Те, що тепер вважають нормою, раніше віднесли б до патології, і навпаки. У періоди, коли темпи взаємодії людини із середовищем були уповільнені, пристосування до навколишнього середовища часто відбувалося стихійно, з переважанням біологічних процесів. Провідну роль при цьому відіграв природний добір, а хвороби і смертність часто визначалися екзогенними причинами (епідемії, голод, стихійні лиха).

В умовах формування нездорового або дискомфортного середовища, урбанізації життя граничні стани (тепер їх визначають ще як "треті стани") поширюються на широкі верстви людей. Вони характеризуються тривалістю перебігу, охоплюють роки й десятиліття, можуть включати цілі періоди онтогенезу: дитинство, зрілість, старість. У дитячому віці граничні стани зумовлюють статус фізіологічної незрілості, у зрілому - скорочують психофізіологічні можливості і прискорюють старіння. Вивести людину або популяцію людей з третього стану в бік здоров'я - обов'язок лікаря.

Якісним параметром здоров 'я є рівень здоров 'я. Він формується в результаті ендогенних (статевих, вікових, спадкових тощо) і екзогенних (природно-соціальних) факторів. Соціально-економічні показники розвитку суспільної групи визначають рівень її здоров'я.

18....Фізичні фактори

До фізичних факторів відносяться: шум, міагнітні поля, теплопровідність і теплоємність, радіоактивність, інтенсивність сонячного випромінення.

17..... ЕКОЛОГІЯ ЛЮДИНИ

Екологія людини — комплексна наука, яка вивчає взаємовідношення людини і навколишнього середовища. Вона сприяє збереженню і зміцненню здоров'я, розвитку фізичних та психічних можливостей людини.

Експерти ВООЗ визначають здоров'я як стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя.

Термін "екологія людини" ввійшов у літературу в 1921 році. Проте ще в минулому сторіччі видатний російський учений-фізіолог І. М. Сеченов писав, що зрозуміти людину можна тільки в єдності плоті, духу та природи, частиною якої вона є, і майбутнє науки про людину лежить на шляхах об'єднання цих трьох складових.

16.....Еколо́гія люди́ни — міждисциплінарна наука, яка досліджує загальні закономірності взаємозв'язку людини, популяції людей з довкіллям, вплив чинників навколишнього середовища на функціонування людського організму, цілеспрямоване управління, збереження і поліпшення здоров'я населення.

15.....На 1 січня 2006 р. в структурі населення міста 53,6% складали жінки (або 60839 осіб) і 46,4% – чоловіки (або 52698 осіб). Це співвідношення змінюється в залежності від віку населення.

На кожну тисячу жінок міста на початок 2006 р. в середньому припадає 866 чоловіків. Якщо у дитячих та підліткових вікових групах майже завжди переважає частка чоловічої статі (51,4% хлопчиків проти 48,6% дівчаток), то при пересуванні до старших вікових груп відсоток осіб жіночої статі поступово зростає, а чоловічої, відповідно, зменшується, і вже з віку 28 років в структурі населення міста переважають жінки. Особливо це відслідковується у віковій групі 70 років і старше. Особи жіночої статі перевищують осіб чоловічої статі у 2,2 рази, тобто на кожного чоловіка припадає по 2 жінки.

14.....Аналіз статистичних матеріалів свідчить про те, що в Україні спостерігається постійне переважання жінок в загальній чисельності її населення. При цьому абсолютна перевага жінок дещо зростає, хоч відносні показники свідчать про незначне вирівнювання співвідношень між чисельністю чоловіків і жінок. Перевага чисельності жінок над чоловіками пояснюється насамперед нижчою смертністю жінок, з одного боку, та війнами, міграцією за межі держави, що найбільше впливає на чисельність чоловіків, — з другого. Наприклад, якщо коефіцієнт смертності жінок у віці 40-50 років становив в останні роки 4,8—6,6 осіб на тисячу населення цього віку, то чоловіків — відповідно 13,1—19,5 осіб. Наявну структуру населення України можна вважати несприятливою з точки зору тенденцій шлюбності та природного відтворення населення. Так, у віковій групі до 25 років включно чисельність чоловіків була більшою, ніж жінок; у віковій групі понад 26 років чисельна перевага — на боці жінок. І ця перевага збільшується з кожною віковою групою. Серед міських жителів чисельна перевага настає вже з 17 років, а в сільській місцевості — після 40 років.

13...... Основною причиною загострення демографічної кризи в Україні є зниження до критичного рівня народжуваності. Сучасний її стан такий, що забезпечується лише половина потрібного для відтворення населення. На сьогодні Україна вже перетнула межу зниження народжуваності, за якою відбувається незворотнє руйнування демографічного потенціалу, що призвело до втрати умов для відновлення чисельності населення на початок 90-х років XX ст.

Процес зниження народжуваності у сучасних умовах має глобальний характер і зумовлений низкою економічних, соціальних, біологічних причин.

Глобальна тенденція зниження народжуваності посилилася в Україні у 90 роках минулого століття у зв'язку з економічною кризою, різким зниженням рівня життя, доходів широких верств населення, невпевненністю у майбутньому.

Переважно, через низку народжуваність та високий рівень смертності Україна за 16 років незалежності втратила майже 6 млн. людей і сьогодні її населення становить 46,5 млн. проти 52,1 млн. у 1991 р.

12.....Виділяються великі, середні і малі групи.

У великі групи входять сукупності людей, що існують в масштабі всього суспільства в цілому: це соціальні верстви, професійні групи, етнічні спільноти (нації, народності), вікові групи (молодь, пенсіонери) і т. д. Усвідомлення приналежності до соціальної групи і відповідно її інтересів як своїх відбувається поступово, у міру формування організацій, що захищають інтереси групи (наприклад боротьба робітників за свої права та інтереси через організації робітників).

До середніх груп відносяться виробничі об'єднання працівників підприємств, територіальні спільності (мешканці одного села, міста, району та ін.)

До різноманітним малим груп відносяться такі групи, як сім'я, дружні компанії, сусідські спільності. Їх відрізняє наявність міжособистісних відносин і особистих контактів один з одним.

11....Шкідливими факторами виробничого середовища є рівень шуму, вібрації, рівень електромагнітного і теплового випромінювання, ступінь загартованості і запиленості та ін.

Виробниче середовище — це середовище де людина здійснює свою трудову діяльність. Воно включає комплекс підприємств, організацій, установ, навчальних закладів, об'єктів транспорту, комунікацій та ін. Виробниче середовище є частиною штучного середовища мешкання людини.

Значну частину свого часу працююча людина проводить на робочому місці. Тому важливо знати вплив цього середовища на життєдіяльність людини в процесі роботи. Зокрема, у банківській установі мають місце такі небезпечні та шкідливі фактори:

ФІЗИЧНІ

• піднімально-транспортувальні машини та механізми,

• автотранспортні засоби,

• електричний струм, що використовується у приладах технологічного устаткування, інших цілях та потребах,

• рухомі частини друкарських машинок, іншого виробничого устаткування,

• наявність зброї у деяких категорій працівників,

• підвищені рівні електромагнітного випромінювання (ЕМВ) шуму під час роботи на комп'ютерах статичної електрики, іонізації повітря Психофізіологічні

• статичні та динамічні перевантаження, розумове перенапруження,

• перенапруження зорового аналізатора

Шум — одна з форм фізичної дії середовища, безпосередньо впливає на працездатність.

Джерелами шуму є транспорт, насоси, двигуни, пневматичні та електричні інструменти, верстати, будівельна техніка.

10.....При досить повній уяві про біологію і еколого-фітоценотичну приуроченість виду виділяють базові вікові спектри (модальні характеристики нормальних популяцій які знаходяться в рівноважному стані ). Існує чотири основні типи, які вирізняють за положенням абсолютного максимуму в спектрах вікових станів:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]