Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VALYuTNA_SISTEMA.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
97.28 Кб
Скачать

Сутність валюти та її класифікація

Валюта - являє собою грошову одиницю, яка застосовується для вимірювання вартості товару, що прямо чи опосередковано пов’язано із зовнішньоекономічними відносинами. Термін „валюта” походить від італійського, що означає вартість (цінність).

Поняття валюти включає:

1) грошові кошти у формі законних платіжних засобів, тобто готівки валютних коштів чи депозитів у грошах тієї чи іншої країни, які можуть служити міжнародним засобом платежу чи обігу;

2) інші валютні цінності, тобто платіжні документи у формі чеків, векселів, сертифікатів, акредитивів, а також фондові цінності (акції, облігації тощо) та фінансові інструменти.

Класифікація валюти за критеріями.

1. Залежно від країни емітента валютних коштів виділяють:

  • національну валюту, яка виражена в грошах, що емітуються національною банківською системою. Для України це будуть кошти, номіновані в гривні.

  • іноземну валюту, виражену в грошах, що емітуються банківськими системами інших країн. Для України це будуть кошти, номіновані в усіх національних грошових одиницях, крім гривні;

  • міжнародну (регіональну) або колективну валюту, виражену в особливих міжнародних грошових одиницях, що емітуються міжнародними фінансово-кредитними установами і функціонують за міждержавними угодами. Використовується для оцінки міжнародних торговельних операцій, або валюта як товар, що є предметом купівлі – продажу. З 1 січня 1970 р. МВФ запровадив два види валют:

а) валюта під назвою „ спеціальні права запозичення” СДР – міжнародні платіжні засоби для безготівкових розрахунків шляхом записів на спеціальних рахунках і є розрахунковою одиницею МВФ.

б) євро – регіональна міжнародна розрахункова одиниця, що запроваджена в міжнародний оборот 11 країнами Західної Європи в 1999 р. Розрахункова одиниця країн ЄС.

2. За режимом використання валюти поділяються на:

  • неконвертовані; - конвертовані.

Неконвертованими є валюти, які неможливо вільно обміняти на іноземні валюти за ринковим курсом, їх ввіз та вивіз жорстко обмежується. Такими звичайно є валюти слаборозвинутих країн чи країн, які переживають глибоку і хронічну економічну і фінансову кризу. До 1997 р. типово неконвертованою була і національна валюта України — гривня.

3. Залежно від сфери і мети використання:

- валюта оплати – валюта, якою здійснюють фактичну оплату товарів і послуг згідно із зовнішньоекономічною угодою чи погашення міжнародного кредиту;

- валюта кредиту – валюта, якою за угодою кредитора та позичальника надається кредит;

- валютні угоди (ціни) – валюта, в якій встановлюється ціна товару чи послуг у зовнішньоторговельному контракті або визначається сума надання міжнародного кредиту.

4. Щодо валютних запасів країни:

- резервна валюта – іноземна валюта, у якій центральні банки інших держав накопичують і зберігають резерви для міжнародних розрахунків. Використовується для покриття дефіциту платіжного балансу, надання позик, кредиту.;

- інші валюти.

5. Щодо курсу інших валют: - сильна (тверда); - слабка (м’яка).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]