Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_KP_1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать
  1. Факультативні ознаки суб’єктивної сторони.

Мотив і мета - це факультативні ознаки суб'єктивної сторони злочину. Вони вимагають свого встановлення лише у тих випадках, коли про це прямо зазначено у законі (в диспозиції статті Особливої частини КК) або коли вони однозначно випливають зі змісту злочину.

Мотив злочину — це внутрішнє спонукання особи, яке ви-кликає у неї рішучість вчинити злочин.  Мета — це уявлення про бажаний результат, якого прагне досягти особа.  Мотиви, які викликають в окремих осіб рішучість вчинити злочин, можуть бути різними: корисливість, ненависть, помста, ревнощі, заздрість тощо.  Мотив передбачається як обов’язкова ознака складу злочину, якщо він зазначається в диспозиції статті, наприклад, умисне вбивс-тво, вчинене з корисливих мотивів (п. 6 ч. 2 ст. 115 КК) або з хулі-ганських мотивів (п. 7 ч. 2 ст. 115 КК). В окремому складі злочину саме суспільно небезпечне діяння передбачає наявність за його вчи-нення певного мотиву, який прямо в законі може і не бути вказаним (наприклад, крадіжка передбачає наявність корисливого мотиву).  На відміну від мотиву мета характеризує безпосередній зло-чинний результат, якого прагне досягти винний, скоюючи зло-чин. Наприклад, метою диверсії (ст. 113 КК) є ослаблення держа-ви. Мета в ряді випадків вказується у законі як необхідна ознака суб’єктивної сторони складу злочину. Наприклад, умисне вбивс-тво з метою приховати інший злочин або полегшити його вчи-нення (п. 9 ч. 2 ст. 115 КК).  Якщо в кримінально-правових нормах Особливої частини мо-тив і мета не зазначені як обов’язкові ознаки, то вони на кваліфі-кацію не впливають і можуть впливати на призначення покаран-ня як пом’якшуюча чи обтяжуюча обставина. 

  1. Умисел та його види.

Прямий умисел - це таке психічне ставлення до діяння і його наслідків, при якому особа усвідомлювала суспільна небезпечний характер свого діяння (дії або бездіяльності), передбачала його суспільна небезпечні наслідки і бажала їх настання (ч. 2 ст. 24 КК). Непрямий умисел - це такий умисел, при якому особа усвідомлювала суспільна небезпечний характер свого діяння (дії або бездіяльності), передбачала його суспільна небезпечні наслідки і хоча не бажала, але свідомо припускала їх настання (ч. 3 ст. 24 КК).

За часом виникнення умислу розрізняють 2 види:

  • Такий, що виник раптово. Його реалізацію.

  • Як правило злочин з високим ступенем небезпеки характеризується не раптово.

Класифікація:

  • Привілейований – у випадках стану ефекту чи душевного хвилювання.

  • Не привілейований.

Від мети:

  • Визначений. Особа чітко уявляє собі яких саме наслідків вона хоче досягти. Недосягнення цих наслідків з причин, чи не залежно від її волі буде розглядатися як замах на злочин.

  • Невизначений. Особа передбачає наслідки свого діяння, але ці наслідки не конкретизовані.

  1. Необережність та її види.

Необережність поряд з умислом - це основна форма вини у кримінальному праві. Необережна форма вини характерна для порушень правил безпеки руху та експлуатації транспорту, порушень вимог законодавства про охорону праці і безпеку виробництва, окремих службових злочинів. Не можна недооцінювати небезпеку необережних злочинів. Як свідчить практика, значна частина матеріальних збитків заподіюється необережними злочинами, котрі до того ж нерідко залишаються безкарними. Недисциплінованість окремих осіб, їх зневажливе ставлення до виконання своїх службових і професійних обов'язків в окремих випадках призводять до катастрофічних за своїми масштабами і тяжкістю наслідків. Прикладом тому є аварія на Чорнобильській АЕС.

Необережна форми вини має два види:

Злочинна самовпевненість - якщо особа передбачала можливість настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння (дії чи бездіяльності), але легковажно розраховувала на їх відвер-нення.

Злочинна недбалість - має місце, коли особа, яка вчинила злочин, не передбачала можливості настання суспільно небезпечних наслідки своєї дії чи бездіяльності, хоча повинна була і могла передбачати.

Від злочинної недбалості необхідно відрізняти "випадок" ("казус"). "Випадок" ("казус") має місце, коли наслідки, що настали, перебувають у причинному зв'язку з дією або бездіяльністю особи, котра, не тільки не передбачала можливості їх настання, але й не могла їх передбачити. "Випадок" ("казус") виключає вину в поведінці особи, а отже й наявність самого злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]