Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_KP_1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать
  1. Заміна невідбутої частини покарання більш м’яким.

Заміна невідбутої частини покарання більш м'яким покаранням може бути застосовано, якщо засуджений став на шлях виправлення.

Це означає, що поведінка засудженого та його сумлінна активна праця в містах позбавлення волі і виконання умов режиму відбування покарання є свідченням його бажання залишити назавжди свою злочинність в минулому. Все це дає можливість для пом'якшення такому засудженому кримінально-правового примусу з менш інтенсивним каральним впливом, властивим для більш м'яких видів покарання, ніж обмеження волі або позбавлення волі.

Суд може замінити невідбуту частину покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі будь-яким більш м'яким покаранням з передбачених видів покарання у ст. 51 КК. Наприклад, суд може за наявності визначених в законі умов невідбуту частину строку покарання у вигляді обмеження волі замінити більш м'яким видом покарання - виправними роботами на строк невідбутої частини покарання у вигляді обмеження волі.

Заміна невідбутої частини покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі більш м'яким видом покарання можлива лише після фактичного відбуття засудженим:

а) не менше третини строку покарання, призначеного судом за злочин невеликої або середньої тяжкості, а також за необережний тяжкий злочин;

б) не менше половини строку покарання, призначеного судом за умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також у разі, коли особа раніше відбувала покарання у вигляді позбавлення волі за умисний злочин і до погашення або зняття судимості знову вчинила умисний злочин, за який вона була засуджена до позбавлення волі;

в) не менше двох третин строку покарання, призначеного судом за умисний особливо тяжкий злочин, а також покарання, призначеного особі, яка раніше звільнялася умовно-достроково і вчинила новий умисний злочин протягом невідбутої частини покарання.

  1. Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей до трьох років.

Підставами застосування звільнення від відбування покарання таких жінок ст. 83 КК називає; а) наявність вагітності, що повинна мати місце під час відбування покарання або народження в цей же період дитини, крім засуджених До позбавлення волі за умисні тяжкі та особливо тяжкі злочини на строк більше п'яти років; б) засудження до обмеження волі або позбавлення волі; в) недоцільність тримання таких засуджених у місцях позбавлення волі у зв'язку з вагітністю або народженням дитини. 2. Умовами застосування ст. 83 КК є: а) наявність у засудженої можливості самостійно забезпечити належні умови для виховання дитини або наявність сім'ї чи родичів поза місцями позбавлення волі; б) згода останніх на спільне проживання з засудженою. Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, є правом, а не обов'язком суду. Рішення про це суд приймає з урахуванням названих вище підстав і умов. Причому, крім заборони застосування такого звільнення у разі засудження жінки до позбавлення волі на строк більше п'яти років за умисні тяжкі та особливо тяжкі злочини, інших обмежень у ст. 83 КК не міститься. Відповідно до ч. 1 ст. 83 КК строк звільнення від відбування покарання визначається судом у межах строку, на який згідно з законом жінку може бути звільнено від роботи у зв'язку з вагітністю, пологами і до досягнення дитиною трирічного віку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]