Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_KP_1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать
  1. Система покарань.

Система покарань – це встановлений кримінальним законом і обов’язковий для суду вичерпний перелік покарань, розташованих у певному порядку за ступенем їх суворості.

Ознаки системи покарань:

  • Система покарань – це сукупність покарань, яка встановлена у ККУ.

  • Система покарань – це перелік їх, який є обов’язковий для суду.

  • Система покарань – це розміщення покарань за ступенем їх суворості (від найлегшого до найважчого).

  • Покарання, що утворюють систему вичерпуються цим переліком.

  1. Основні покарання.

Основні покарання – це ті покарання, які можуть бути застосовані до особи самостійно і не можуть бути приєднані до інших видів покарань. До особи можна застосувати тільки одне основне покарання.

Основними покараннями є: громадські роботи; виправні роботи; службові обмеження для військовослужбовців; арешт; обмеження волі; позбавлення волі на певний строк; довічне позбавлення волі.

  1. Додаткові покарання.

Додаткові покарання – це такі покарання, які застосовуються до особи, тільки поряд з основним і не можуть бути самостійно призначені як покарання. До особи може бути застосоване одне або декілька додаткових покарань.

Додатковими покаранням є: позбавлення військового спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу; конфіскація майна.

  1. Покарання, які можуть застосовуватись і як основні і як додаткові.

Покарання, які можуть бути застосовані і як основні і як додаткові – це такі покарання: штраф; позбавлення права обіймати певні посади або займатись певним видом діяльності.

Покарання є

Строкові.

Безстрокові.

За суб’єктом призначення:

Загальні – це ті покарання, які можуть бути застосовані до загального суб’єкта кримінального права.

Спеціальні – це ті покарання, які володіють ознаками спеціального суб’єкта

  1. Штраф як міра кримінальної відповідальності.

Штраф становить собою міру кримінального покарання, що по­лягає у стягненні із засудженого в дохід держави певної суми гро­шей. Загальні засади призначення кримінального покарання у ви­гляді штрафу визначаються кримінальним законодавством України, зокрема ст. 53 КК.

Штраф застосовується як основне або додаткове покарання.

Розмір штрафу встановлюється залежно від тяжкості вчиненого злочину з урахуванням майнового стану винного в межах від ЗО до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо статтями Особливої частини кримінального кодексу не передбачено вищого розміру штрафу.

Штраф призначається як основне покарання у випадках, коли ця міра покарання передбачена санкцією відповідної статті Кримі­нального кодексу. Як основне покарання штраф може бути призна­чений також у порядку заміни виправних робіт особам, визнаним непрацездатними, та особам, які стали непрацездатними після вине­сення вироку, а також заміни покарання більш м'яким, якщо в ос­танньому випадку санкція статті, за якою засуджено винного, серед основних мір покарання передбачає ще й штраф.

Як додаткова міра покарання штраф призначається тільки тоді, коли він передбачений санкцією статті закону, за якою підсудний визнаний винним, а також при застосуванні додаткових покарань у разі звільнення від відбування основного покарання з випробуванням (ст. 77 КК).

Підставою виконання штрафу є вирок суду, що набрав законної сили.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]