Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_KP_1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать
  1. Позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю.

Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю — вид кримінального покарання, відповідно до якого особі забороняється обіймати певні посади (наприклад, працювати лікарем) чи займатися певною діяльністю (наприклад, керувати транспортним засобом; слід відрізняти це покарання від аналогічного адміністративного стягнення).

Мета, щоб ця особа не могла використовувати свою посаду для подальшої злочинної діяльності та вчинення нових злочинів.

Покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю є як основним, так і додатковим покаранням. Застосування цього покарання як основного можливе на строк від двох до п'яти років за умови, що воно передбачене в санкції статті (частини статті) Особливої частини КК України чи якщо суд визнає за необхідне перейти до більш м'якого покарання на підставі статті 69 КК України.

Застосування цього покарання як додаткового можливе на строк від одного до трьох років за умови, що воно передбачене в санкції статті (частини статті) Особливої частиниКК України як обов'язкове; якщо воно факультативне, але суд визнає за неможливе збереження за особою права продовжувати обіймати певні посади або займатися певною діяльністю; може бути призначено при звільненні особи від відбування покарання з випробуванням; в разі переходу до більш м'якого покарання суд може і не призначати цей вид покарання.

  1. Громадські роботи.

Громадські роботи – полягають у вільний від роботи чи навчання час безоплатних, суспільно корисних робіт, вид яких визначає орган місцевого самоврядування (ст. 56).

Змістом його є покладення на засудженого трудового зобов’язання від кількості, характеру та умов відбування цього покарання особа ухилятися не може.

Характер умов такий:

  • Роботи безоплатні.

  • Суспільно корисні.

  • Виконуються у вільний від роботи чи навчання час не більше ніж 4 години на добу.

  • Строк: від 60 до 240 годин.

  • Не застосовується до інвалідів 1-2 групи, вагітних жінок, пенсіонерів, військовослужбовців строкової служби.

  1. Виправні роботи.

Виправні роботи (ст. 57) – такий вид покарань застосовується до особи за місцем роботи на строк від 6 місяців до 2 років з відрахуванням у дохід держави від 10 до 20% її заробітку.

Виправні роботи не застосовуються до: вагітних жінок; жінок які перебувають у відпустці по догляду за дитиною; до непрацездатних осіб; до осіб до 16 років; до осіб пенсійного віку; до військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, нотаріусів, суддів, прокурорів, адвокатів, державних службовців, посадових осіб, органів місцевого самоврядування.

Обмеження під час відбування цього покарання:

  • Цей строк не зараховується до спеціального стажу. У разі позитивної характеристики, цей строк може бути зарахований до загального стажу особи.

  • У цей період особа позбавляється відпусток.

  • Підвищення по службі, отримання нагород, отримання надбавок не може застосовуватися (не може отримати жодних привілеїв).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]