Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
450588_D3170_shpori_nacionalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
807.94 Кб
Скачать

17.Сутність та характеристика структури бізнесу нац. Ек-ки у..

Структура бізнесу. Відповідно до чисельності працівників і обсягів господарського обороту підприємства (незалежно від форм власності), воно може бути віднесеним до категорії малих, середніх або великих підприємств. Для віднес. підприємства до тієї чи іншої категорії воно має відповідати встановленим інтервалам за двома показниками.

У практиці аналізу національної ек. використовують інші інтервали параметрів для віднес. підприємств до категорій середніх або великих. Їх встановлюють експертно залежно від цілей аналізу, ступеня концентрації виробн. та наявності кризових явищ у нац. економіці. У більшості досліджень підприємства, в яких чисельність працівників від 51 до 250 осіб, а обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) становить суму в межах інтервалу від 501 тис. євро до 2,5 млн євро, відносяться до категорії середніх, а підприємства, що мають чисельність працівників понад 250 осіб, а обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) понад 2,5 млн євро, відносяться до великих.

Структурув. ек. за ознаками величини її інституційних одиниць дає можливість зробити висновок про ступінь концентрації виробн.. В економіці будь-якої країни процеси концентрації і деконцентрації виробн. відбуваються одночасно. В одних сферах чи видах діяльності переважають процеси укрупн. підприємств, в інших, навпаки, — диференціації. Те саме стосу. і процесів концентрації капіталу та робочої сили.

Зруш. в структурі бізнесу в Україні характеризуються ознаками деконцентрації виробн. та децентралізації капіталу. Більшу частину обсягу валового внутрішнього продукту, як за показниками випуску, так і валової доданої вартості, виробляють великі підприємства. На великих підприємствах працює більше половини працівників. На них припадає й переважна частина вартості основних засобів. Проте питома вага великих підприємств у структурі бізнесу неухильно скорочується.

Малий бізнес — важлива складова сучасної ринкової ек.. 1, він формує конкурентне середовище, сприяє утвердженню конкурент- них відносин, оскільки є антимонопольним за своєю природою. 2, малі підприємства, оперативно реагуючи на зміни кон’юнктури ринку, надають ринковій ек необхідної гнучкості. 3, малі підприємства створюють 50—80 % робочих місць. 4, він сприяє підвищенню продуктивності праці та прискорює впровадж. досягнень НТП за рахунок високої спеціалізації, гнучкості, швидкого реагув. на технічні досягн.. 5, дуже важливу функцію відіграють в пом’якшенні соціальної напруженості та демократизації ринкових відносин, адже вони є основою утвор. середнього класу.

18.Сутність відтворювальної структури ек-ки, вплив відтвор-х пропорцій на економ розвиток.

Співвідношення, які відбивають взаємозалежності між окремими частинами ек-ки та її зв’язки із зовнішнім світом, відображає структура нац. ек-ки (СНЕ). Залежно від характеру елементів та змісту економічних явищ, зв’язки між якими відображаються в пропорціях, на рівні НЕ виділяють такі види структурних співвідношень: соц. структура (СС), організаційна структура (ОС), відтворювальна структура (ВС), регіональна структура (РС), структура видів економічної діяльності (СВЕД) і структура зовнішньої торгівлі (СЗТ).

Відтвор. структура — це співвідношення: між вир-вом засобів вир-ва і вир-вом предметів споживання, між споживанням основного капіталу та додатковою вартістю, між споживання і нагромадженням, між виробничими галузями та інфраструктурою.

До основних пропорцій, що х-ть розвиток ек. на всіх стадіях процесу відтворення, належать співвідношення між споживанням основного капіт. та додатковою вартістю (ВВП), між нагромадженням (фондом нагромадження) та споживанням (фондом споживання). Пропорція між споживанням і нагромадженням, з одного боку, визначає темп економічного зростання, а з іншого — р-ньспоживчого попиту, можливості задоволення поточних потреб у межах нац. ек-ки. Пропорція між спож. основного капіталу та додатковою вартістю характериз розподіл ВВП на чистий внутр продукт та вартість спожитого основного капіталу (амортизацію ОЗ за рік)

Оптимальне формування пропорції відтворювання є важливою проблемою економічного розвитку безпосередньо пов’язане з його циклічністю. ВС відображає можливості економічного зростання вир-ва та його ефективність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]